Työnhakuhyvinvointia itsetunnosta

Kaksi henkilöä, toinen piiloutunut sateenvarjon alle, toinen hymyilee ja tähyilee aurinkolasit silmillä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhaussa ja elämässä yleensäkin on tärkeää tuntea itsensä ja kuunnella itseään. Tällöin pystyt tekemään paremmin valintoja, joiden kanssa on hyvä elää. Mutta mitä hyvä itsetunto tarkoittaa ja miten sen voi löytää?

Mitä on itsetunto?

Itsetunto on sitä, että tunnet itsesi, luotat itseesi ja arvostat itseäsi. Hyvä itsetunto näkyy realistisena minäkuvana, tunnistat sekä vahvuutesi että heikkoutesi ja arvostat itseäsi niiden takia tai niistä huolimatta. Hyvä itsetunto auttaa sietämään paremmin epävarmuutta, pettymyksiä ja epäonnistumisia. Se antaa tunteen kyvystä vaikuttaa omaan elämään.

Itsetunto löytyy itsetuntemuksen kautta. Sitä voi lähestyä esimerkiksi tutkimalla omaa sisäistä puhettaan.

  • Miten puhun itselleni, kun onnistun tai kun epäonnistun?
  • Keskitynkö siihen, mikä meni huonosti vai siihen, mikä onnistui?
  • Haukunko ja syytänkö vai kannustanko ja kehunko itseäni?

Sillä, miten puhumme ja kohtelemme itseämme, on iso vaikutus myös siihen, miten otamme vastaan muualta tulevan palautteen ja miten tulkitsemme tilanteita. 

Miten hyvä itsetunto auttaa työnhaussa?

Työnhaussa on tärkeää tuntea oma osaaminen ja vahvuudet sekä tavoitteet ja toiveet – tuntea itsensä. Kun tunnet itsesi hyvin, tiedät mitä haluat myös työssä. Hyvä itsetunto antaa rohkeutta asettaa tavoitteet ja vaatimustaso korkealle ja hakeutua ja ottaa haastaviakin tehtäviä vastaan. Hyvä itsetunto auttaa myös tunnistamaan, miten voit auttaa uutta mahdollista työnantajaasi ja siten hyvät mahdollisuudet keskusteluyhteyden luomiselle ja oman osaamisen myymiselle.

Kaksi henkilöä kättelee.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Omaan itsetuntoon ja itsetuntemukseen erityisesti työnhaun kannalta voi lähteä tutustumaan esimerkiksi näiden kysymysten avulla:

  • Missä olen hyvä?
  • Minkä tekemisestä pidän?
  • Millaisissa tilanteissa ja tehtävissä olen parhaimmillani?
  • Mitä haluan tehdä? 
  • Millaisessa työyhteisössä viihdyn?
  • Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä? (yleisesti ja töissä)

Miten parantaa itsetuntemusta ja itsetuntoa?

Piilo-osaajien blogista löytyy useita hyviä kirjoituksia eri tavoista tutustua omaan itseen ja näin parantaa omaa itsetuntemustaan ja itsetuntoaan. Voit valita esimerkiksi näistä itsellesi sopivimman tai sopivimmat keinot, mutta kannustan myös kokeilemaan ennakkoluulottomasti ja rohkeasti itselle vieraaltakin tuntuvia työkaluja. Uudelle alueelle menemällä voi aueta aivan uusia polkuja omaan itseen.

Kaisa_Selamo_profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

 

 

 

 

Kirjoitus on osa juttusarjaa työnhakuhyvinvoinnista. Sarjan edelliset osat:

Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä?
Työnhakuhyvinvointia tavoitteista
Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.