Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä?

osaajat tutkivat karttaa

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

“Työnhakuhyvinvointi on positiivinen motivaatiotila, jossa ilmenee myönteisiä tunteita, energisyyttä, innostusta ja hyvää keskittymistä.” Unelmien työnhakupäivän tapahtumassa Tampereella 2019 puhujana ollut Jaana-Piia Mäkiniemi tiivistää hyvin sen, mitä työnhakuhyvinvointi on. Mutta miten voit edistää omaa hyvinvointiasi työnhakijana?

Viime vuoden Unelmien työnhakupäivä -tapahtuman alla myös me Piilo-osaajat loimme määritelmää työnhakuhyvinvoinnille. Tämän vuoden tapahtuman alla jatkan Sinikan ja Heidin työtä, ja pohdin tarkemmin muutamia työnhakuhyvinvoinnin tekijöitä. Luvassa on blogikirjoitusten sarja ja videoita, joissa annan vinkkejä ja työkaluja siihen, miten voit edistää näitä tekijöitä omassa elämässäsi ja työnhaussasi. Postauksissa ja videoissa käsittelen viittä työnhakuhyvinvointiin vaikuttavaa osa-aluetta.

Tavoitteet 

Työnhaun iso tavoite – uusi työpaikka – tuntuu helposti liian isolta ja vaikeasti tavoitettavalta. Niin isolta, että alkuun pääseminenkin voi olla vaikeaa. Millaisiin välitavoitteisiin sinun työnhakusi luontevasti pilkkoutuisi? Uskallatko asettaa tarpeeksi pieniä tavoitteita? Muistatko juhlistaa jokaisen, pienenkin, tavoitteen saavuttamista?

Vertaistuki

Yksin kaikki tuntuu suuremmalta ja vaikeammalta kuin se todellisuudessa onkaan, myös työnhaku ja sen erilaiset vaiheet. Etsi siis itsellesi sopiva yhteisö, jossa saat ja voit antaa vertaistukea, pääset verkostoitumaan ja näet, että et ole yksin. Millainen yhteisö sinulle sopii parhaiten? Oletko kotonasi virtuaalimaailmassa vai kaipaatko kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia? Mitä kaipaat eniten, kun tunnet olevasi yksin työnhaun kanssa?

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Itsetuntemus 

Onnistuneen työnhaun taustalla on hyvä itsetuntemus. Kun tunnet osaamisesi ja vahvuutesi sekä sen, mitä tulevalta työltäsi haluat, on helpompi kulkea työnhaun polkua. Osaatko tunnistaa ja sanoittaa osaamisesi ja vahvuutesi? Millaista työtä haluat tehdä? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työssäsi?

Onnistumisen kokemukset

Työttömyys ja työnhaku voivat välillä tuoda paljonkin epäonnistumisen kokemuksia, häpeää ja epätoivoa. Tämä laskee motivaatiota ja silloin on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia jostain muualta. Ne kantavat myös työnhaussa. Milloin koet onnistuneesi? Missä voit saada onnistumisen kokemuksia? Onko se harrastus tai vapaaehtoistyö? Jotain ihan muuta?

Lepo, ruoka ja liikunta

Kaiken hyvinvoinnin taustalla ovat nämä kolme päätekijää: lepo, ravinto ja liikunta. Pienilläkin muutoksilla näissä on pitemmän päälle iso vaikutus. Missä kunnossa nämä ovat sinun elämässäsi? Mikä vaikuttaa sinun hyvinvointiisi eniten? Mihin sinun on mahdollista tehdä parannuksia juuri nyt?

Tule siis mukaan matkalle kohti hyvinvoivaa työnhakijaa ja työnhakumatkan päässä odottavaa hyvinvoivaa työntekijää!

Kaisa_Selamo_profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

 

Lisälukemista:

Unelmien työnhakupäivä 2019
Unelmien työnhakupäivä 2018
Unelmien työnhakupäivä 2017

3 Responses

  1. 11.11.2020

    […] Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä? Työnhakuhyvinvointia tavoitteista Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta […]

  2. 27.11.2020

    […] Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä? Työnhakuhyvinvointia tavoitteista Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta Työnhakuhyvinvointia itsetunnosta […]

  3. 11.12.2020

    […] Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä? Työnhakuhyvinvointia tavoitteista Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta Työnhakuhyvinvointia itsetunnosta Työnhakuhyvinvointia onnistumisen kokemuksista […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.