Kerro muutamalla sanalla, mitä sinä teet

Henkilö kertoo toiselle, mitä hän osaa,

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yksi itselleni kauhistuttavimpia kysymyksiä tai pyyntöjä on se, missä pitää kertoa omasta osaamisestaan yllättäen. Mitä sinä teet? Millaista työtä ja mitä hyötyä siitä on? Piilo-osaajana olen opetellut ja miettinyt muutamankin tiiman aihetta. Nyt avaan hieman yhdestä kulmasta omaa tekemistäni ja osaamisaluettani.

Osaaminen

Monesti sanon olevani ongelmatyyppi tai palomies. Etsin ongelmia ja niihin eteenpäin vieviä ratkaisuja. Selvitän ja kartoitan mahdollisuuksia. Noin on siis isossa kuvassa. Kohti selkeämpää ja täsmällisempää mennessä sanat muuttuvat. Osaan ja ymmärrän, miten julkisiin hankintoihin pääsee osallistumaan, miten hankintapyyntöasiakirjoja luetaan ja miten rakennetaan kelvollinen tarjous. Näin useammalla toimialalla, koska periaate ja hankintalaki ovat sama kaikille. Ymmärrän hankintaprosessin kiemurat, ja pystyn avaamaan niiden solmukohtia. Osaan myös auttaa tilaajaa määrittelemään hankintakohteen ehtoja ja vaatimuksia. 

Miksi osaan tämän monelle oudon maailman kuvioita? No, klassisesti. Kokemuksesta, kiinnostuksesta ja oman oppimisen kautta. Uteliaana seuraan julkisten hankintojen maailmaa, ja olen ollut niiden kansa tekemisissä eri rooleissa noin viidennesvuosisadan. Aihe on hämmästyttävän selkeä, vaikka siitä on muodostunut päinvastainen mielikuva julkisuuteen ja varsinkin yrittäjille. Paljon on ehtoja, laki monine pykälineen ja vielä tilaaja- sekä hankintakohtaiset asiakirjat. Hintakin pitää tarjouksen saada ja miten ne kelpoisuusehdot täytetään…

Niin mitä…

Yksinkertaistan asiaa tässä, eli teen samaa kuin asiakkaillenikin. Lohkotaan tämäkin elefantti pienempiin osiin.

Tilaajan näkökulmasta on selvitettävä, mitä tarvitaan, mitä vaatimuksia sen kelvollisuuteen liittyy ja millaisin kaupallisin ehdoin turvataan toimituksen onnistumista ja mallinnetaan sopimuksen hallintaa.

Tarjoajan näkökulmasta pohdittavaksi kuuluu mm. pystyykö yritys tuottamaan pyydetyn tuotteen tai palvelun eli onko osaamista, verkostoa, vapaita resursseja ja kiinnostusta. Lisäksi pitää löytää oma kilpailuetu usein hyvin tarkasti määriteltyyn hankintaan.

Yllä olevalla rungolla pääsee jo hyvin perusasiaan. Yksinkertaista. Ja tässä on se, mitä pystyn tekemään. Vähennän hämmennystä, jotta asiakas saa paremman mahdollisuuden onnistua.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Miksi tämä on minusta tärkeää?

Tähän minulla on kaksi pointtia. Toinen on itsekäs ja toinen ylevämmän kuuloinen.

Itsekkäästi ajatellen minä nautin julkisten hankintojen maailmasta. Minusta on erittäin kiehtovaa etsiä mahdollisuuksia ja löytää keinoja edetä. Tunnen syvää tyydytystä, kun löydän ratkaisun ja pystyn saamaan sen esitettävään muotoon monimutkaisten asioiden sekamelskasta seulottuna. Aihealue antaa minulle mahdollisuuden myös tehdä kysymyksiä, kaivautua toimintatapoihin ja erilaisten määritelmien ja mittareiden maailmaan. Ohessa paljastuu usein paljon muutakin, varsinkin kilpailuetua etsittäessä.

Se ylevyys tulee esiin sitten vaikuttavuudessa. Raha, kuntatalous, julkinen rahankäyttö, veroprosentit ja laatukuilut. Julkiset hankinnat ovat arvoltaan noin 35 miljardia euroa vuosittain. Tuolla rahalla saa paljon. Ja sillä pitäisi saada sitä, mitä tarvitaan. On yhteinen etu, että julkisia varoja käytetään järkevästi, ei varsinaisesti pakkosäästötingaten vaan mahdollistaen parhaan mahdollisen tuotoksen. Onnistuneella rahankäytöllä voidaan hallita verotuksen tasoa, palveluiden laatua, kansalaisten tyytyväisyyttä ja arkielämän sujuvuutta, jopa kuntien elinkelpoisuutta.

Tässä on se maailma, jossa minä osaamiseni kanssa toimin. Innostuksesta aiheeseen ja sen merkitykseen.

Matti Kortteus, profiilikuvaKirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.