Työnhakuhyvinvointia tavoitteista

Henkilö koskettaa sormellaan saippuakuplaa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhaun tavoitteena on uusi työpaikka. Sellaisenaan tämä tavoite on kuitenkin turhan iso ja epämääräinen. Miten siis tehdä siitä helpommin hahmotettava ja saavutettava?

Elävöitä ja konkretisoi tavoitteesi

Työnhakutavoitteen määrittäminen on hyvä aloittaa sillä, että mietit, millaista työtä olet hakemassa. Hyviä kysymyksiä ovat muun muassa:

 • Miltä alalta haet töitä?
 • Millaiset työtehtävät sinua kiinnostavat (johtotehtävät, toimistotyö, fyysinen työ, tutkimus jne.)?
 • Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työssä?
 • Ehkä tiedät jo suoraan, mihin yritykseen haluat töihin!

Kun muotoilet tavoitettasi, kirjoita se preesensissä eli kuvaa tilannetta, jossa tavoite on toteutunut. Yhtä tärkeää on kirjoittaa se positiivisessa muodossa. Energia virtaa huomion suuntaan, ja tässä tapauksessa kohti on parempi kuin pois jostakin. Siis esimerkiksi: “Olen avainasiakaspäällikkönä ohjelmistokehitystä tekevässä yrityksessä, jossa etätyö on kiinteä osa työkulttuuria.”

Tästä lähdetään elävöittämään tavoitetta. Voit miettiä muun muassa:

 • Mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi?
 • Miltä sinusta silloin tuntuu?
 • Miltä näyttää?
 • Miltä kuulostaa?
 • Miltä tuoksuu?
 • Miltä maistuu?

Kysymykset saattavat tuntua oudoilta, mutta niitä kannattaa miettiä. Jokin niistä voi nostaa esiin asian, joka konkretisoi sen, mikä sinulle merkitsee sitä, että olet unelmaduunissasi. Se voi olla se, miltä työpaikan kahvi maistuu, millainen äänimaailma työpaikalla on tai miltä aulassa tuoksuu. Tai jotain ihan muuta. Anna itsesi yllättyä! Muodosta itsellesi mahdollisimman kokonaisvaltainen kuva siitä, kun olet tavoitteessasi.

Kaksi henkilöä tutkii maapallopalloa suurennuslasilla.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun olet hahmottanut, mikä kuvastaa saavutettua tavoitettasi, on aika tehdä siitä itsellesi muistutus. Muuta siis luotu tunne ja mielikuva joksikin konkreettiseksi. Se voi olla lause, oma piirros, valokuva, lehdistä leikatuista paloista muodostettu kuva tai tietty musiikkikappale. Sinä itse tiedät, mikä sinulle toimii parhaiten. Ja jos et tiedä, niin kokeile!

Laita tämä muistutus sellaiselle paikalle, mistä näet sen päivittäin, jatkuvasti. Kännykän tai tietokoneen taustakuvaksi, kodin seinälle, vessan peiliin, omalle soittolistalle. Näin tavoitteesi pysyy mielessäsi ja huomaat helpommin sitä kohti johtavia mahdollisuuksia.

Hyvä tavoite siis on:

 • Positiivinen
 • Preesensissä
 • Konkreettinen
 • Elävä

Pilko pienemmäksi – ja vielä pienemmäksi

Kun iso tavoite ja tavoitemielikuva ovat valmiina, on aika lähteä pilkkomaan tavoitetta pienempiin osiin. Kuuntele tarkasti itseäsi.

 • Millaiset voimavarat sinulla on?
 • Paljonko sinun on realistista tehdä päivässä tai viikossa?
 • Paljonko sinun on realistista tehdä kerralla?
 • Paljonko sinulla on aikaa käytettävissäsi?
 • Mitä muuta teet kuin haet töitä?

Tässä kannattaa ehdottomasti olla rehellinen itselleen. Matka kohti tavoitteen saavuttamista on huomattavasti mukavampi, kun et yritä liikaa, vaan kuuntelet jaksamistasi ja ehdit tehdä muutakin kuin hakea töitä ja stressata tekemättömistä tehtävistä.

Kun voimavarat ja käytettävissä oleva aika ovat selvillä, voit aloittaa varsinaisen pilkkomisen. Aloita vähän pienemmistä välitavoitteista ja pilko niitä edelleen pienemmäksi. On oleellista pilkkoa rohkeasti tarpeeksi pieniin osiin, sellaisiin, että voit onnistua niissä aidosti. Kuinka pieniin osiin tavoitteesi voikaan pilkkoa?

Esimerkiksi näin (vielä pienempäänkin voi pilkkoa!):

 • Uusi työpaikka
  • LinkedIn-aktiivisuus
   • Profiilin päivittäminen
    • Otsikon päivittäminen
    • Tiivistelmän päivittäminen
     • Omien avainsanojen miettiminen
   • Postaukset
    • Postausten seuraaminen
     • Postausten lukeminen
     • Postauksista ja kommenteista tykkääminen
     • Oma ensimmäinen kommentti
    • Omat postaukset
  • Kiinnostavan yrityksen kontaktointi

Kun olet saanut pilkkomisen tehtyä, kirjoita pienet osatavoitteesi ylös. Johonkin, missä itse pystyt niitä parhaiten seuraamaan ja toteuttamaan. Kalenteri, kännykän muistio, vihko, bujo – mikä vain sinulle toimii. Esimerkiksi itse käytän Trelloa ison kuvan suunnitteluun ja pilkkomiseen, ja siirrän paperikalenteriin päivä- ja viikkokohtaiset tavoitteeni.

Muista nauttia tavoitteiden saavuttamisesta – niiden pienimpienkin

Kun olet asettanut ja konkretisoinut tavoitteesi sekä pilkkonut sen sopiviin osiin, on vielä yksi mietittävä asia.

 • Miten palkitset itsesi saavutetuista tavoitteista?
 • Miten juhlistat niitä?

Tärkeintä on, että huomaat tavoitteiden saavuttamisen, etkä vain ohita niitä olan kohautuksella – tulipahan tehtyä. Iloitse siitä, mitä olet saavuttanut. Viivaa tehtävä yli listalta. Kiitä ja kehu itseäsi. Kerro onnistumisestasi vaikka parhaalle kaverille.

Palkitseminen voi olla myös konkreettista. Lupaa itsellesi vapaailta, lähde lenkille ihan yksin (ilman koiraa) tai kaverin kanssa, leivo, aloita uusi hyvä kirja. Sinä itse tiedät tässäkin, mikä toimii sinulle parhaiten. Tee juuri sitä, mikä ilahduttaa sinua ja mistä nautit. 

Ja muista. Tavoitteita voi aina muuttaa, jos tuntuu siltä, että homma ei toimi. Voit muuttaa työnhakusi suuntaa tai kulmaa, kun työnhaun edetessä opit uusia asioita. Voit myös huomata, että osatavoitteet ovat edelleen liian isoja. Tai sitten huomaat, että tarvitset vähän isompia kokonaisuuksia. Kaikki mikä toimii sinulla ja vie työnhakuasi eteenpäin on ok.

Jaathan meille vaikka somessa omat tapasi asettaa ja pilkkoa tavoitteita sekä juhlistaa tavoitteiden saavuttamista. #unelmientyönhakupäivä #työnhakuhyvinvointi

Kaisa_Selamo_profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

Kirjoitus on osa juttusarjaa, joka johdattelee kohti Unelmien työnhakupäivää 1.10.2020. Sarjan esittelyn löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.