Kotitoimistojen salat julki – näin lisäät vireyttä etätyö(nhaku)päiviisi

Kuva: Tommi Helenius

Etätyö alkaa olla jo vanha musta, mutta entistä laajemmalle levinneenä se vaatii uudenlaisia taitoja. Omasta hyvinvoinnista, jaksamisesta ja tuotteliaisuudesta huolehtiminen koskettaa niin etätyöntekijöitä kuin useimmiten itsekseen kotona töiden hakijoita. Kysyin LinkedInissä, mitä kotitoimiston salaisuuksia muilla on. Nappaa parhaat vinkit itsellesi käyttöön tai jaa omasi!

Etätyöskentely on monille houkuttelevaa, ja tänä vuonna sattuneesta syystä sen määrä on kasvanut rajusti. Kuitenkin etätyöskentelyn onnistuminen vaatii meiltä osaajilta – työntekijöiltä – ainakin osittain uudenlaisia taitoja. Ja intensiivistä etätyötä on myös työnhaku. Olitpa kotona etätyössä tai työnhaun parissa, tämä kirjoitus on juuri sinulle!

Etätyössä itsensä johtamisen kyky korostuu, ja tähän sisältyy muun työn ohella omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Eri tahojen ohjeissa toistuvat erityisesti tauotus ja staattisen työasennon välttäminen. Mutta mitä nämä tarkoittavat käytännössä? Ja mitä muuta mielekkäisiin etätyöpäiviin oikein voi sisältyä?

Kyselyni LinkedInissä kirvoitti monenlaisia paljastuksia kotitoimistoilta. Koostin nämä neljään vinkkikategoriaan:

1. Luo äänimaailma omaan makuusi

Aloitin keskustelun paljastamalla, että ysärimusiikki on oma salaisuuteni, kun tarvitsen virtaa työn suorittamiseen. Monet muutkin mainitsivat musiikin mielekkääksi etätyön rytmittäjäksi. Musiikkityylejä mainittiin kasarista Puuilon mainosjingleen sekä EDM:stä lo-fi hiphopiin ja brainfood-instrumentaalimusiikkiin.

Toisaalta musiikin lisäksi monet muut äänimaailmat saivat kannattajansa, täydestä hiljaisuudesta vaimeaan puheradioon. Tuntuu, että varsinkin perheelliset arvostivat harvinaista herkkua eli yksin kotona olemista hiljaisuuden vallitessa. Lisäksi äänettömyys liittyi omia taukojen suojeluun ja keskeytysten hallintaan. Mainittiin puhelimen laittaminen äänettömälle taukojen ajaksi, mikä suojelee taukoja ja rauhoittaa kotitoimiston äänet taukojen ajaksi.

2. Pikkupuuhalla piristystä

Monet paljastivat puuhailevansa etätyöpäivien tauoilla jotain aivan muuta kuin toimistolla. Eräs kertoi hakevansa aivoille lepoa palapelin kokoamisesta, toiset käänsivät ajatuksensa pois työstä lukemalla pätkän koukuttavaa romaania tai sarjakuvaa sohvalla selällään. Kotitoimisto tarjoaa monelle myös mahdollisuuden nauttia tauoista terassilla tai parvekkeella, ihaillen upeita näköaloja tai itselle rakkaita näkymiä. Myös tv:n katsominen mainittiin, mutta kenties yllättävää kyllä kukaan ei maininnut mielekkään etätyöpäivän sisältävän kotitöitä – vaikka sitkeä myytti väittää, että etätyöpäivät kuluvat töiden sijaan pyykkivuorien selättämisessä.

Kuva: Tommi Helenius
Jigsaw Puzzle App Androidille

3. Liikkumisella lisäenergiaa

Monenlainen liike ja liikkuminen sai kannatusta keskustelussa. Mainintoja keräsivät mm. crossfit, metsäkävelyt koiran kanssa ja erilaiset taukojumpat. Yksi ihastuttavimmista vastauksista oli lounastauon viettäminen uimahallissa “mummotunnilla”, mikä virkistää varmasti paitsi kehoa myös mieltä. Liikkeellä pitää huolta itsestään myös työskentelyn tiimellyksessä, mistä esimerkkinä mainittiin sähköpöytä ja tasapainolauta.

Työn sujuvuuden lisäksi mainittiin, että omien treenien sijoittaminen keskelle päivää tarjoaa virkistymisen lisäksi muita hyötyjä. Perheelliselle se helpottaa arki-iltojen rumbaa lasten kanssa, mikä puolestaan nostaa organisaation perheystävällisyyttä ja houkuttelevuutta.

4. Rentona kuin raato

Etätyöpäivän maksimitehokkuus ei kuitenkaan tarkoita 110 % suorittamista, vaan ajoittainen tekemättömyyskin on hyväksi. Kotisohvalla kattoon tuijottelu voi antaa kaivattuja tuoreita näkökulmia. Koko kehon täydellinen rentoutus joogan kuolleen miehen asanalla eli “corpse pose” -asennolla on näennäisestä helppoudesta huolimatta niin vaikeaa, että siinä ajatukset eivät pääse vahingossakaan vaeltamaan samaa kehää.

Rentoutuksen lisäksi rentoutta etäpäiviin tuovat omat mukavuusvarusteet, kuten villasukat tai fleece. Kun keholla on rento olo, mielikin voi vaeltaa avoimemmin ja työt luistavat.

Kuva: Tommi Helenius

Kaikki neuvot nojaavat yhteen yhteiseen nimittäjään: pidä huolta tauoistasi. Olen itse syyllistynyt siihen, että etäpäivinä yllättävää kyllä tauoista ja jopa lounaasta tulee helpommin lipsuttua. Tämä tunnetusti tekee hallaa niin jaksamiselle, hyvinvoinnille kuin työtehollekin.

Aion jatkossa kiinnittää tähän entistä enemmän huomiota ja vaalia taukojani. Nappaan vinkeistä käyttööni uusia tapoja irtautua töistä ja samalla hakea lisävirtaa tietotyöhön. Samaa suosittelen sinulle! Olitpa työssä tai työnhakijana, tauot tekevät varmasti vain hyvää.

Jaana Saramies, profiilikuvaKirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat ry:n perustajajäsen. Lisäksi Jaana on henkilöstöanalytiikan sanansaattaja, kehittäjä ja kaupunginvaltuutettu, jonka ohjaavia arvoja ovat auttaminen, yhdenvertaisuus ja innostus. Jaana syttyy paremman työelämän luomisesta HR-tiedolla johtamisen keinoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.