Mitä tapahtuu unelman toteutumisen jälkeen?

Kirjoitin loppuvuodesta unelmoinnista työnhaussa ja työnhakijana Tampereen Työllisyysviikon puheenvuoroni tiimoilta. Heräsi kommentointia, että olisi kiinnostavaa kuulla, mitä unelman saavuttamisen jälkeen tapahtuu?

Löysin oman uraunelmani vasta työttömyyden myötä, mutkien kautta ja ennakkoluulottomalla uteliaisuudella. Unelma kirkastui minulle vähitellen ja samalla tavalla olen jatkanut sen työstämistä edelleen, kunnes nyt olen mielestäni saavuttanut unelmatyöni, ainakin toistaiseksi.

Työllistyminen unelma-alalleni henkilöstöanalytiikan pariin osoittautui monestakin syystä vaikeaksi. Suurimpia esteitä olivat aiemman (työ)kokemuksen puute sekä se, että koko ala Suomessa on uusi ja vasta nousussa. Toisaalta, jälkimmäinen tarjosi minulle loistavan tilaisuuden olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan kehittämässä tismalleen oikeaa osaamista!

Pääsin lopulta unelma-alalleni koulutuksen ja työharjoittelun avulla. Samalla sain eräänlaisen näköalapaikan: unelmani on vahvasti it-painotteinen, joten pääsy suureen it-taloon erilaisten analytiikkaosaajien läheisyyteen avasi minulle väylän tutustua alaan entistä tarkemmin. Ryhdyinkin päämäärätietoisesti kartoittamaan: mitä eri vaihtoehtoja unelmani tarjoaa – ja mitkä noista vaihtoehdoista kiinnostavat minua eniten sekä osuvat parhaiten vahvuuksiini?

Nyt olen unelmatyössäni; toisaalta unelmani on toteutunut, toisaalta olen edennyt unelmassani syvemmälle. Unelmassani eteneminen itselle entuudestaan tuntemattomalla alalla onnistui minulla parhaiten asteittain työstämällä:

  1. Ensin kastoin varpaani unelma-alaan kurssien ja kouluttautumisen myötä
  2. Kahlasin syvemmälle työharjoittelussa
  3. Vakinaistaminen harjoittelupaikkaan kasvatti verkostojani alalla sekä ymmärrystäni unelmani eri vaihtoehdoista
  4. Uusi, erilainen rooli ja unelmatyön saavuttaminen syventää entisestään osaamistani – ja varmasti muovaa unelmaani edelleen

Käytännössä unelmani saavuttaminen on tuonut sisäistä rauhaa ja ulkoista energiaa. Rauha näkyy siinä, että en enää haikaile aidan toisella puolella pilkistelevää ruohoa. IT-talon konsulttina nautin asiakaskohtaamisista ja ratkaisujen kehittämisestä, mutta välillä tuntui, että itse hauskuus (eli minulle datan analysointi) alkoi vasta minun työni jälkeen. Nyt olen itse siellä syvässä analyysien päässä ja tämä maistuu todella hyvältä!

Samaan aikaan energiatasoni ja läsnäolon taitoni ovat nousseet. Työmatkani on pidentynyt reilusti, mutta silti virtaa riittää työpäivän jälkeenkin eri tavalla kuin ennen. Enää huomioni ei jakaudu kahtaalle enkä kotona pyörittele ura-asioita ajatuksissani. Minulle mielekäs työ on valtava voimavara ja edistää kokonaishyvinvointiani. Se näkyy nyt myös perhe-elämässä; pidemmistä työpäivistä huolimatta olen paremmin läsnä ja hyväntuulisempi kotonakin.

Unelmatyö on vaikuttanut myös sosiaalisen median käyttööni sekä vapaaehtoistyöhöni Piilo-osaajien puheenjohtajana. Aikaa on entistä vähemmän, joten priorisointi-, koordinointi- ja delegointitaitoni ovat hioutuneet entisestään. Somessa ja varsinkin LinkedInissä palan halusta jakaa uusia oppejani – kunhan löydän aikaa julkaisujen tekemiseen. Moni katoaa somesta aktiivisen työnhaun jälkeen, mutta minä en tahdo niin käyvän. Pystyn ja haluan jakaa entistä paremmin substanssiosaamistani ja näkemyksiäni henkilöstöanalytiikan hyödyistä sekä HR:n tulevaisuudesta.

Piilo-osaajissa olen jakanut vastuuta entistä useammille ja huomannut sen auttavan heitäkin esim. oman osaamisen hyödyntämiseen ja syventämiseen, taitojen kartuttamiseen tai uudenlaiseen mielekkyyteen. Samalla toivon toimivani innostavana esimerkkinä unelmatyön saavuttamisesta. Koen voivani antaa entistä enemmän voimaa ja iloisen kuplivaa asennetta kanssaosaajilleni (piilo-osaajat.com/loyda-osaajasi)!

En kuitenkaan usko, että unelmointini päättyy tähän. Unelman täyttyminen on minulle vain askel pidemmälle. Mitä muuta löydänkään unelmani syövereistä? Mitä sinun unelmastasi löytyy?

Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajien priimusmoottori ja yhteisökatalyytti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi, joka innostuu paremman työelämän luomisesta sekä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämisestä henkilöstöanalytiikan ja HR-tiedolla johtamisen keinoin.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

1 Response

  1. 28.8.2020

    […] niistä voi nostaa esiin asian, joka konkretisoi sen, mikä sinulle merkitsee sitä, että olet unelmaduunissasi. Se voi olla se miltä työpaikan kahvi maistuu, millainen äänimaailma työpaikalla on tai miltä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *