Unelmien toteuttamisen kaava

unelmien toteuttamisen kaava
Meillä kaikilla on pieniä ja suuria unelmia, joita haluamme toteuttaa. Oletko ikinä miettinyt, miten saisit ne todeksi? Jos olet yhtään niin kuin minä, varmasti olet. Entä oletko ikinä miettinyt, miten olet jo tehnyt joistain unelmistasi totta? Miten pääsit tavoitteeseesi?

Osallistuin tammikuun puolessa välissä Vire Messuilla Tampereella True Wisdomin Miia Ojalan Hyvä Minä -valmennukseen, jossa otettiin unelmien toteuttamisen “kaava” haltuun.

En ollut ikinä ajatellut unelmien toteuttamista siltä kannalta, josta Miia kertoi. Valmennuksen aikana ja jälkeen olin ihan ällikällä lyöty. Vaikka olin lukenut jos jonkinmoista self help kirjaa ja käynyt muutamia verkkokurssejakin, tämä menetelmä oli minulle ihan uutta.

En voi tässä kertoa sinulle suoraa kaavaa unelmien toteuttamiseen, vaan sinun on selvitettävä mikä se on omalta kantiltasi. Se on jokaiselle yksilöllinen. Kaikilla meillä on oma tapamme menestyä, toteuttaa unelmia ja saavuttaa tavoitteita.

Selvitä oma unelmien toteuttamisen kaavasi

Nyt pääsemme kaavan kimppuun! Toimi seuraavien askeleiden mukaan.

  1. Mieti elämääsi ja asioita, joissa olet onnistunut. Koita löytää muutama onnistunut juttu, saavutettu tavoite tai toteutunut unelma. Se voi liittyä mihin vain elämän osa-alueeseen; työhön, terveyteen, ihmissuhteisiin, harrastuksiin…
  2. Kun olet löytänyt muutaman, vertaile niitä keskenään. Mikä on niille yhteistä?
    Annan sinulle tässä listan kysymyksiä, joista oli itselleni apua:

    • Miten teit töitä tavoitteen eteen?
    • Oliko “projekti” lyhyt vai pitkä kestoltaan?
    • Käytitkö tiettyjä menetelmiä tai tekniikoita?
    • Mitä muuta sinulla oli meneillään samaan aikaan vai oliko mitään?
    • Teitkö töitä aktiivisesti joka päivä, viikoittain, kuukausittain?
    • Oliko mukana ryhmässä vai teitkö töitä yksin?
    • Oliko jokaisella kerralla joku tietty henkilö läsnä?
    • Kerroitko tavoitteestasi jollekulle?
    • Kun tavoite oli saavutettu, mitä teit?
  3. Kun huomaat yhtäläisyyksiä tavoissa, joilla saavutit tavoitteesi kirjaa niitä ylös.
  4. Mieti miten voisit hyödyntää löytämiäsi asioita nykyisten unelmiesi tavoittelussa
unelmien toteuttamisen aikataulu

Mikä onnistumisillesi on yhteistä? Miten voisit hyödyntää löytämiäsi asioita unelmiesi toteuttamisessa?

Itse löysin Miian opastuksella seuraavat asiat, jotka ovat olleet yhteisiä niin graduni valmistumiselle, kunnonkohotusprojektilleni ja verkkokurssini tekemiselle.

Oma unelmien toteuttamisen kaavani sisältää:

  • Lyhyen aikavälin, jolloin maali on näkyvissä viimeistään puolen vuoden päästä
  • Toteutuksen pilkkomisen kuukausi-, viikko- ja päivätehtäviin
  • Sinnikkään työnteon joka päivä
  • Aikataulussa pysymisen
  • Houkutuksista kieltäytymisen projektin aikana

Unelmien toteuttamisen esteitä ja mitä niille voi tehdä

Kuten huomaat, oma unelmien toteuttamisen kaavani on aika tiukka siinä mielessä, että se vaatii kurinalaisuutta ja päättäväisyyttä.

Mutta entäs, jos elämä heittää tielle esteitä? Miten niiden kanssa toimitaan? Joskus iskee flunssa, toisinaan taas työkiireet heittävät kalenterin nurin niskoin. Näille ei mitään mahda, vaan pitää jatkaa samaan malliin kun esteet on ohitettu.

Esteitä tielle tulee varmuudella, mutta voit helpottaa tietäsi muilta osin. Jos kaavasi näyttää yhtään samalta kuin minun seuraavista neuvoista voi olla sinullekin hyötyä.

Elefantti syödään pala kerrallaan

Vanha vitsi pätee myös unelmien toteuttamiseen. Joskus unelma tai tavoite on vain niin valtava, että sen edessä menee ihan pasmat sekaisin. Ei ole hajuakaan mistä päästä tavoitetta tai unelmaa lähtisi toteuttamaan. Hommaa vain tuntuu olevan niin järjettömästi.

Itseäni auttaa tällaisessa tapauksessa tavoitteen pilkkominen osiin. Ensin esim. kuukausittaisiin kokonaisuuksiin, sitten viikoittaisiin ja lopulta ihan päivätasolle. Jos päivätason tehtävät vaikuttavat maltillisilta ja toteuttamiskelpoisilta ne siirretään kalenteriin.

Jos päivätason hommat ovat edelleenkin mammuttimaisia, kannattaa deadlinea siirtää kauemmas, jotta et aivan täysin nyykähdä toivottoman aikataulun alle.

Multitaskaus nitistää tuottavuuden

Ah, nykypäiväisen elämämme mielipiteidenjakaja multitasking, moniajo tai hajatouhu… Toiset vannovat tuottavuutensa sen piikkiin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että montaa asiaa yhtä aikaa touhuamalla ei saa lopulta mitään aikaiseksi.

Moniajopäiväni ovat ajettu ja kuulun nykyään jälkimmäiseen ryhmään. Vaikka homma saattaa vahingossa lipsahtaakin välillä multitaskauksen puolelle, pyrin aktiivisesti parantamaan keskittymistäni ja tuottavuuttani seuraavin keinoin, joita suosittelen kokeilemaan:

  • Varaa kalenterista aika, jolloin teet töitä vain ja ainoastaan tavoitteesi eteen
  • Laita Facebookit ja Instagramit kiinni ja kännykkä äänettömälle
  • Sulje sähköpostiohjelmat
  • Laita kalenterimuistutukset pois päältä
  • Jos töitä ei tule tehtyä, koska eksyit taas surffailemaan nettiin, asenna Chromeen lisäosa, joka rajoittaa surffailua tai estää sen kokonaan
  • Käytä Pomodoro-sovellusta tehokkaaseen ja keskittyneeseen työntekoon. Pomodorossa teet töitä esim. 25 min, jonka jälkeen on 5 min tauko.

Opettele kieltäytymisen jalo taito

Oletko huomannut joskus tekeväsi vain muiden ihmisten asioita ja omasi jäävät aina taka-alalle? Tai suostuvasi jokaiseen juttuun, jota sinulle ehdotetaan. Onko ei:n sanominen vaikeaa? Minulle on.

opettele sanomaan ei

Kun sanot jollekin asialle kyllä, sanot samalla jollekin toiselle ei. Ota harkinta-aikaa ja mieti sopiiko asia kalenteriisi, haluatko oikeasti tehdä sen ja viekö se unelmaasi kohti.

Itse olen huomannut miten vaikeaa on kieltäytyä tehtävistä, varsinkin, jos ne vaikuttavat mielenkiintoisilta. Ja kaikkihan ne vaikuttavat! Siksi olenkin monessa mukana.

Keskustelin juuri bisnesvalmentajani Jukka Harjun kanssa seuraavasta tavoitteestani, Canva-verkkokurssini päivittämisestä. Jukka neuvoi minua keskittymään täysillä sen tekemiseen aina kun asiakastöiltä liikenee aikaa. Mitään muita juttuja ei laiteta kalenteriin.

Viikkoa myöhemmin huomasin yllätyksekseni, että olin taas suostunut tekemään muutakin. Vaikka ei pitänyt. Vaikka olin luvannut Jukalle, että muuta ei tehdä. Miten ylimääräiset hommat taas onnistuivat livahtamaan kalenteriini?

Vanhat käyttäytymismallit tuntuvat olevan tiukassa. Ne eivät lähde muuttumaan yhdellä pyhällä lupauksella vaan se taitaa vaatia aikaa ja paljon toistoja.

Mutta onneksi kieltäytymistäkin voi treenata. Itse olen huomannut kuinka innostun kaikista asioista ja projekteista, joita minulle ehdotetaan. Näen mahtavaa potentiaalia jokaisessa ja palan innosta lähteä toteuttamaan. Ja siksi lähdenkin useammin kuin en lähde. Myöhemmin saatankin olla lirissä suuren työkuorman alla ja unelmien kannalta tärkeiden asioiden toteuttaminen lykkääntyy taas.

Tämän korjaamiseksi on kuitenkin yksi pieni kikka. Lause, jolla alkuinnostuksen saa kuriin ja järjen äänen voitolle. Se on menee näin: “palaan myöhemmin asiaan”.

Tämä pieni lause, joka on itsellenikin uusi tuttavuus, voi pelastaa kroonisen innostujan aikataulut ja auttaa toteuttamaan unelmat. Kun sanot palaavasi myöhemmin asiaan, annat itsellesi ajatteluaikaa, jolloin voit harkita sopiiko asia kalenteriisi, haluatko oikeasti tehdä sen tai viekö se sinua kohti tavoitettasi. Jos ei, voit rauhassa muotoilla kauniin kieltäytymissähköpostin.

Nyt sinäkin tiedät unelmien toteuttamisen kaavan. Ehkäpä ehdit jo miettimään millainen se omalla kohdallasi on. Ehkä olet yhtä yllättynyt kuin minä siitä, että kaava tosiaan on olemassa. Unelmien toteuttaminen kaavan avulla tekee tiestäsi selkeämmän, kun tiedät miten asiaa lähestyä. Ja toivottavasti unelmasi tuntuvat olevan nyt edes hiukkasen lähempänä!

profiilikuva2Kirjoittaja Minna Nurminen innostuu herkästi uusista asioista ja oppii mielellään uutta. Uusista asioista parhaat hän ottaa käyttöön ja jakaa oppimaansa muille koulutuksissaan ja blogissaan. 

Minna on freelance-graafikko, kotisivunikkari ja Canva-kouluttaja.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

3 Responses

  1. 19.6.2019

    […] Unelmien toteuttamisen kaava (Minna Nurminen) […]

  2. 14.8.2019

    […] ja työnhakijana – työn ohessa. Välillä tuntuu siltä, että kaikki muut löytävät sen unelmaduunin ja astuvat pois piilosta. Minä vain roikun täällä mukana. Kuitenkin, edelleen, moni […]

  3. 29.7.2020

    […] voisi tarkoittaa? Oma pohdintani on vielä alussa, mutta jotenkin haluan jakaa ajatuksiani jo nyt. Unelmat on tehty […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *