Älä kysy “mitä teet työksesi”, vaan “mitä osaat” tai “mistä innostut”!

Kaksi henkilöä iloitsee onnistumisesta. Toinen tuulettaa, toisella on peukut pystyssä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli kirvoitti ajatuksia työnhakuyhteisöjen – kuten Piilo-osaajat ry:n – roolista työttömyyden erilaisten tunteiden tukijana ja merkityksellisyyden luojana. Artikkelissa kerrottiin tahattoman työttömyyden iskevän kovaa ihmisen neljään psykologiseen perustarpeeseen: kuulumiseen, vaikuttamiseen ja auttamiseen, osaamiseen ja kyvykkyyteen sekä autonomiaan. Työyhteisö ei kuitenkaan ole ainoa näiden toteutumisen paikka. Samoja tarpeita tyydyttää työnhakuyhteisöön kuuluminen ja vapaaehtoistyön tekeminen oman ja muiden työllistymisen eteen.

Liian harva tietää työnhakuyhteisön mahdollisuuksista, joten haluamme nostaa esiin vertaistuen ja yhteisöllisyyden näkökulman tukemassa osaajia ja työnhakijoita. Työnhakuyhteisö antaa tukea työttömyyden aiheuttamiin tunteisiin. Omaa häpeää voi hälventää yhdessä muiden työttömien työnhakijoiden kanssa, jotka tuntevat ja käyvät läpi tismalleen samoja tunteita. Lisäksi työnhakuyhteisöön kuuluminen tyydyttää psykologisia perustarpeitasi.

Kuulumisen perustarve

Kuulumisen tarve täyttyy liittymällä yhteisöön, josta löytyy samanhenkisiä ihmisiä. On tärkeää kuitenkin valita seuransa viisaasti: viekö sinua eteenpäin valituskuoroon vai kannustusjoukkoihin liittyminen? Useat työnhakuyhteisöt perustuvat kannustamiseen ja ratkaisukeskeiseen positiiviseen yhdessä tekemiseen.

Varsinkin yhdistystoiminnassa tunnet kuuluvasi joukkoon ja saat valita itse, miten toimintaan osallistut. Vapaaehtoisena edistät yhteisiä asioita oman työnhakusi ohella. Tämä liittyy perustarpeeseemme näyttää ja käyttää osaamistamme, todistaa kyvykkyytemme. Jos et pääse käyttämään taitojasi työssä, on yhdistykseen liittyminen oivallinen väylä!

Vaikuttamisen ja auttamisen perustarpeet

Lisäksi työnhakuyhteisöissä täyttyy vaikuttamisen ja auttamisen perustarve. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa koko yhteisön toimintaan: millaisia taitoja voimme yhdessä kartuttaa tai hioa ja millaisia tapahtumia järjestää? Piilo-osaajat on siitä erityinen, että saat auttaa muita työnhakijoita onnistumaan ja samalla sinua autetaan. Yhdessä hiomme työnhakutaitoja ja -dokumentteja, jaamme työpaikkavinkkejä, nostamme yhteisömme jäsenten löydettävyyttä ja näkyvyyttä sekä kasvatamme kukin omaa osaamistamme.

Kaksi henkilöä tutkii kirjaa yhdessä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Osaamisen ja kyvykkyyden perustarpeet

Parhaimmillaan voit yhteisön tukemana luoda identiteettisi työnhakijana uudelleen. Opit huomaamaan, ettei työttömyysaika vähennä osaamistasi tai kyvykkyyttäsi. Itsetuntemusta kartuttamalla löydät vastauksia kiperiin kysymyksiin siitä, kuka olet, mitä osaat ja mitä haluat tehdä. Muut yhteisössä tukevat sinua siinä tehtävässä, kun vain uskallat kurottaa heitä kohti. Ajattelet itsestäsi positiivisemmin, ja osallistumalla yhteiseen toimintaan voit kasvattaa omaa osaamistasi.

Työnhakuyhteisö antaa myös perspektiiviä: on muitakin työttömiä, alojensa huippuosaajia. Itsestä johtumaton työttömyys antaa helposti harhaluulon oman osaamisen riittämättömyydestä, omasta huonoudesta. Kun osallistut työnhakuyhteisöön, huomaat, kuinka paljon loistavaa osaamista muilla samassa tilanteessa olevilla on. Muiden kanssa yhteistyössä opit, että sinunkin osaamisesi ja kyvykkyytesi ovat yhä tallella.

Autonomian perustarve

Entä sitten autonomia? Tämä perustarve on eniten koetuksella työttömyysaikana. Työttömänä et voi itse päättää työllistymisestäsi, vaan joku muu tekee päätökset sinusta. Voit kuitenkin näyttäytyä työnantajille aktiivisena toimijana. Osoitat, etteivät vastoinkäymiset muserra sinua alleen vaan otat kohtalosi omiin käsiisi.

Yhdistystoiminnassa pääset käyttämään osaamistasi uusilla tavoilla ja opit näkemään, mitkä asiat ovat sinun päätettävissäsi. Voit aina päättää, miten reagoit asioihin. Vaikka irtisanominen vähentää itsemääräämisoikeutta, on silti aina oikeus valita, miten reagoi. Annatko tälle asialle suuren vallan vai annatko tilanteen rauhoittua ja päätät itse, mitä asialle teet?

Henkilö leikkii uimista sukelluslasit ja snorkkeli päässä, vaatteet päällä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Häpeästä rohkeuteen

Entä se häpeä sitten? Piilo-osaajat on positiivisesti kupliva yhteisö, jossa tuemme toisiamme. Tsemppaamme hetkissä, jolloin kelpaamattomuuden ajatukset pieksävät armottomasti, kun on taas kerran tullut torjutuksi. Jaettu suru ja häpeä on puolikas häpeä, ja työnhakuyhteisössä vielä pienempi, koska yhteisön jäseniä on monta jakamassa samaa taakkaa.

Häpeän työstäminen porukassa on monin verroin mukavampaa ja tehokkaampaa kuin yksin. Rohkaise siis mielesi ja suuntaudu ulospäin!

Virpi Haavisto, profiilikuvaJaana Saramies, profiilikuvaKirjoittajat Virpi Haavisto ja Jaana Saramies ovat Piilo-osaajien aktiiveja ja työnhakuyhteisön alkutaipaleen puheenjohtajia (Virpi 2020 ja Jaana 2019).

Lisälukemista

Helsingin Sanomissa 29.6.2020 julkaistu artikkeli “Mitä teet työksesi” on osalle ihmisistä kysymys, joka aiheuttaa voimakasta häpeää – Psykologi kertoo, miten häpeä vaihtuu kasvutarinaksi, kirjoittaja Elise Mäki

Ylen 25.7.2020 julkaisema artikkeli Jäitkö työttömäksi koronan takia? Tunnemyrskystä voi selvitä, vaikka pahalta tuntuukin – Poimi tästä asiantuntijoiden 6 vinkkiä, kirjoittaja Tiina Karppi

 

2 Responses

  1. 26.8.2020

    […] on se maailma, jossa minä osaamiseni kanssa toimin. Innostuksesta aiheeseen ja sen […]

  2. 7.9.2020

    […] yhteisöllisyyden ja yhteisöön kuulumisen valtavaa merkitystä (etenkin työttömälle) työnhakijalle ei voi painottaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.