Mitkä ihmeen Piilo-osaajat ja minkä ihmeen takia?

Kuva: geralt / Pixabay

Liityin piilo-osaajaksi huhtikuussa 2019 ja jo toukokuussa minut valittiin Piilo-osaajien hallituksen varajäseneksi. Kuluneen 6–7 kuukauden aikana ehdin paitsi löytää urani seuraavan askeleen piilareiden tukemana myös saada itsevarmuutta erilaisten pestien kautta, löytää työnhakuun ilon ja ansaita uuden mahtavan verkoston.

Tänä syksynä ilmestyneessä Työelämän kapinalliset -kirjassa sanotaan näin: “Tämän kirjan kirjoittajat suosittelevat lämpimästi työnhakusparraajia. — Jos ympärilläsi on useampi työnhakija, voitte muodostaa keskinäisen sparrailupiirin, jossa jaetaan kokemuksia.” Jo ensimmäisten sanojen kohdalla ajattelin, että tätähän Piilo-osaajat ovat!

Liittyessäni Piilo-osaajiin työnhakuni oli suvantovaiheessa. Aiemmin kevättalvella alkanut mentorointiohjelma ei vastannutkaan tarpeisiini ja useimmilla ystävilläni tilanne oli erilainen, sillä he pakersivat vielä opintojen ja gradujen parissa. Perhettäni en enää halunnut kuormittaa työnhaun herättämillä ajatuksillani (ainakaan ihan joka päivä), eikä heillä muutenkaan ollut samaistumispintaa kokemuksiini, sillä hain hyvin erilaista työtä ja hyvin erilaisena aikana.

Hihat ylös ja hommiin

Eräässä Riikka Pajusen pitämässä webinaarissa Piilo-osaajat mainittiin yhtenä keinona löytää piilotyöpaikka. Tutustuin Piilo-osaajien nettisivuihin, ja hetken pohdittuani tajusin, että juuri tätähän minä olin kaivannut. Yhteisöä, tukea, paikkaa ajatuksien vaihtamiselle.

Piilo-osaajat toimivat pääasiassa Slackissa, jonne pääsin kirjautumaan ensimmäisen kerran aprillipäivänä. Muutamaa viikkoa myöhemmin olin jo ottanut vastuulleni Twitterin tiistaivuoron ja koordinoitavakseni Jyväskylän Rekrytointi- ja osaamismarkkinat.

068_PIILARIT_2019

Muun muassa nämä ihanat ihmiset olen saanut verkostooni Piilo-osaajien kautta!
Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Piilo-osaajien Twitterissä tiistai on osaajaprofiilien päivä. Tehtäväni oli siis lukea toisten piilareiden profiileja, löytää niistä kuumimmat ytimet ja nostaa ne twiiteiksi. Twitter oli minulle lähtökohtaisesti hyvin tuttu (olen livertäjäintoilija, joka on kirjoittanut asiasta jopa gradunsa), mutta ensimmäistä kertaa pääsin käyttämään Twitteriä järjestelmällisesti organisaation jäsenenä. Viestintä- ja markkinointialan töitä etsivänä tämä oli minulle tilaisuus saada lisää työmarkkinoilla hyödyllistä kokemusta. Toisten osaajaprofiilien lukeminen auttoi minua myös sanoittamaan omaa osaamistani: kun asian parissa pyörii ja miettii, miten minä ilmaisisin tämän, sanoitussanasto kasvaa kuin huomaamatta.

Osaamismarkkinoiden järjestäminen puolestaan tarjosi minulle tilaisuuden kasvattaa nimeäni paikallisten rekrytoijien saralla ja levittää tärkeäksi kokemaani Piilari-sanomaa myös Keski-Suomeen. “Niin sä olet se, joka piti lankoja käsissään toukokuussa Mataralla!” -ahaa-elämys on tullut kevään jälkeen vastaan useammassa paikassa.

Juuri minun kokoiseni vastuu

Olen toiminut Piilo-osaajissa aktiivisena koko jäsenyysaikani, koska olen halunnut saada asioita tapahtumaan sekä itseni että järjestön näkökulmasta. Piilarit tarjosi minulle keinon ottaa niskalenkki työnhausta: osaajaprofiilin kirjoittaminen oli ensimmäinen askel kohti piilotyönhakua ja tuota askelta olin viivytellyt pitkään ennen jäsenyyttäni. Onnistumisen tunteet Twitter-viesteihin tulleista tykkäyksistä ja Osaamismarkkinoille tulleista osallistujista jättivät pian “Kiitos, ei kiitos” -viestien epäonnistumisen tunteet varjoonsa. Sain merkityksellistä tekemistä, joka antoi motivaatiota nousta aamuisin päivään, ja pystyin edistämään itselleni tärkeitä asioita myös työelämän ulkopuolella. Pääsin käyttämään asiantuntijuuttani ja ottamaan enemmän tuntumaa asiantuntijaroolissa toimimiseen.

Piilo-osaajissa toimiminen on tuntunut siinä mielessä turvalliselta, että aina epätietoisuuden tai hämmennyksen hetkellä olen voinut laittaa Slackiin kysymyksen ja hetken kuluttua olenkin jo saanut asiaan vastauksen ja ratkaisun. On ollut ihanaa auttaa ja tulla autetuksi vertaisryhmässä, jossa kaikilla on sama päämäärä: tehdä osaajien löytämisestä ja osaamisen markkinoinnista kuplivan hauskaa. Ja niitä hauskuuden kuplia on tähän puolivuotiseen toden totta riittänyt!

sinikka-kauhanen-kuva1367Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on Piilo-osaajien vuoden 2019 hallituksen varajäsen ja aktiiviosaaja, joka löysi puolessa vuodessa Piilareiden avustamana uransa seuraavan askeleen ja on tästä yhteisölle ikuisesti kiitollinen.

4 Responses

  1. 20.9.2020

    […] Valmistuin kesän kynnyksellä maisteriksi ja nyt etsin ensimmäistä oikeaa oman alan työpaikkaani. Projektipäällikön pesti on varmasti yksi tärkeimpiä kokemuksiani työnhakua ajatellen. Ainakin tämä on tehnyt hyvää melko olemattomalle ammatilliselle itsevarmuudelleni. Piilo-osaajissa parasta onkin se, että voi tarttua sellaisiin tehtäviin, joita ei muualla olisi mahdollista päästä harjoittelemaan: täällä voi opetella rauhassa vailla huolta epäonnistumisesta. Tunnen voivani olla oma itseni ja aivan avoimen pihalla kaikesta, sillä tukea ja tsemppiä on aina saatavilla. Yhdessä tekeminen motivoi. […]

  2. 9.10.2020

    […] ja keskustelun lisäksi työnhakuyhteisö voi antaa paljon muutakin työnhakuun ja oman osaamisen kehittämiseen. Esimerkiksi meillä Piilo-osaajissa on mahdollista päästä kokeilemaan ja oppimaan […]

  3. 3.11.2020

    […] työnhakuyhteisöissä täyttyy vaikuttamisen ja auttamisen perustarve. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa koko yhteisön toimintaan: millaisia taitoja voimme yhdessä kartuttaa tai hioa ja millaisia […]

  4. 7.4.2021

    […] työnhakuunsa? Samalla saisin tehtyä vastapalveluksen Piilo-osaajille, jotka ovat olleet tukenani ja apunani niin monta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *