Näkyvyyttä osaajille ja osaamiselle

Seitsemän piilo-osaajaa rivissä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli Oy

Yksi yhdistyksemme tavoitteista on “aktivoida osallistujia osaamisensa esille tuomisessa”. Ulospäin tämä tavoite näkyy osaajaprofiilien ja blogin sekä omien sometiliemme (Facebook ja Twitter) kautta. Sisällöntuotannon ja -julkaisun mahdollistavat omat osaajamme ja heidän pyörittämänsä sometiimit.

Osaaja esiin osaajagalleriassa ja blogissa

Piilo-osaajien näkyvimmät keinot rohkaista ja auttaa tuomaan osaamista esille ovat osaajaprofiilit ja blogi. Osaajamme ovat esillä nettisivujemme osaajagalleriassa. Osaajaprofiilin työstäminen on tehokas apuväline oman osaamisen löytämiseen ja sanoittamiseen. Sen julkaiseminen kehittää rohkeutta avoimeen työnhakuun ja auttaa näkyvyyden saamisessa. Osaajaprofiileja nostetaan somekanavissamme ja verkostossamme säännöllisesti.

Julkaisemalla osaajaprofiilinsa jäsenemme sitoutuu osallistumaan Piilo-osaajien blogin sisällöntuotantoon ja someaktiivisuuteen. Blogiteksti onkin loistava paikka antaa esimerkkejä omasta ydinosaamisestaan. Työnhaussa olevat osaajamme kirjoittavat blogiimme säännöllisin väliajoin, muut satunnaisemmin oman kiinnostuksen mukaan. Lisäksi blogiin kirjoittavat yhdistyksemme hallituksen jäsenet ja julkaisemme satunnaisesti yhteistyökumppaniemme vieraskynäkirjoituksia. Tärkeä osa blogia ovat myös onnistumistarinat, jollaisen jokainen työllistynyt osaajamme kirjoittaa.

Kolme henkilöä lyö kädet yhteen, high five!

Someaktiivisuus tarkoittaa omilta sometileiltä tehtävien julkaisujen ja jakojen lisäksi osallistumista Piilo-osaajien sometiimeihin (WordPress, blogi, Facebook ja Twitter, tulevaisuudessa myös IG). Tiimit vastaavat nettisivuilla tapahtuvista julkaisuista ja niiden aikatauluttamisesta sekä sometileiltä tehtävistä nostoista ja julkaisuista. Kaikki jäsenemme voivat halutessaan osallistua sometiimeihin. Ulospäin julkaisutoiminta on anonyymiä; julkaisemme Piilo-osaajien tileiltä ja Piilo-osaajien nimissä. Kynnys lähteä kokeilemaan ja opettelemaan on siis matala. Sometiimit ovat myös mahtava tapa opetella somen käyttöä yhdistys-, yritys- tai asiantuntijanäkökulmalla.

WordPress-osaamista nettisivujen ja blogin ylläpidosta

WordPress-tiimi tekee osaajaprofiilien julkaisut ja päivitykset sekä aktiivisten profiilien somenostojen aikataulun. Tiimin nimi tulee siitä, että nettisivumme toimivat WordPress-alustalla. Tiimiin osallistuminen antaakin hyvät eväät alustan käyttöön myös työelämässä. Julkaisutiimin tukena toimii joukko osaajiamme profiilien sparraajina. Palautteen antaminen ja sparraaminen opettavat näkemään muiden vahvuuksia ja osaamista sekä sitä, miten nämä saa parhaalla tavalla tuotua esille tekstissä. Samalla silmä kehittyy myös oman osaamisen markkinointiin.

WordPress-tiimissä opittua:

 • WordPress-kotisivutyökalun käyttö
 • julkaisuaikataulun suunnittelu ja ylläpito
 • yhteistyö muiden tiimien kanssa

Kädet läppärin näppäimistöllä.

Blogitiimi suunnittelee blogivuorolistan ja ajastaa valmiit blogitekstit. Tiimi myös kommentoi ja sparraa blogitekstejä niiden kirjoitusvaiheessa. Tekstien ei siis tarvitse olla kerralla valmiita julkaistavaksi, vaan niiden tekemiseen saa apua aiheen ja näkökulman valitsemisesta tekstin viimeistelyyn asti. Tiimin lisäksi tietysti myös muut osaajat saavat sparrata tekstejä. Sparraamisen on havaittu poikivan timanttisten kirjoitusten lisäksi uusia teksti-ideoita ja yhteistyössä kirjoitettuja tekstejä. Piilo-osaajien blogitiimissä toimittuaan on valmis ottamaan haltuun isonkin organisaation blogin koordinoinnin.

Blogitiimissä opittua:

 • usean kirjoittajan blogin kirjoitusaikataulun suunnittelu ja ylläpitäminen
 • WordPress-blogijulkaisutyökalun käyttö
 • blogitekstin kommentointi ja sparraaminen

Yhdistyksen tai yrityksen somenäkyvyys haltuun

Piilo-osaajilla on somekanavista käytössään Facebook ja Twitter. Kummallakin kanavalla on oma tiiminsä, joka tekee julkaisut sekä osallistuu keskusteluun. Tiimit sopivat keskenään työnjaosta sen mukaan, mikä jäsenille sopii parhaiten. Piilo-osaajien tileiltä tehdään aina nostot itse tuotetusta sisällöstä eli osaajaprofiileista ja blogista. Lisäksi tehdään julkaisuja ja jakoja muista toimintaamme tukevista artikkeleista ja aiheista.

Kahvikuppeja

Kuva: Justin Bhalla / Unsplash

Tiimeissä toimiminen opettaa nopeasti, miten nämä kanavat voivat toimia yhdistys- ja yrityskäytössä. Tekeminen antaa myös hyvää näkemystä siitä, mikä on kiinnostavaa ja laadukasta sisältöä jaettavaksi. Herkkyys aihepiiriin kasvaa, ja siihen liittyvien kirjoitusten ja uutisten havaitseminen paranee. Samalla kehittyvät valmiudet ja osaaminen somen asiantuntijakäyttöön.

Facebook- ja Twitter-tiimeissä opittua:

 • Facebookin ja Twitterin yhdistys- ja asiantuntijakäyttö
 • säännöllisen julkaisuaikatulun ylläpitäminen somessa
 • yhteistyö tiimin sisällä ja tiimien välillä
 • sopivan jaettavan ja julkaistavan sisällön löytäminen itse tuotetun lisäksi

Iso kiitos kaikille sometiimeissä toimineille, toimiville ja tulevaisuudessa toimiville timanttisille osaajillemme. Teidän työpanoksenne osaajiemme ja yhdistyksemme avuksi on korvaamaton!

Kaisa_Selamo_profiilikuva

Kirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Suunnitelmissa on uusi suunta uralle. Kaisa toimii Piilo-osaajien hallituksessa jäsenvastaavana.

 

 

 

 

 

Mitä osaajamme ovat sometiimeissä toimiessaan oppineet?

10 kultaista sääntöä yhteisö- tai yritysblogin koordinointiin – onnistu yhdessä!
Miksi työnhakijan kannattaa blogata?
Mitkä ihmeen Piilo-osaajat ja minkä ihmeen takia?
Piilo-osaajat uran suunnanmuutoksen moottorina

2 Responses

 1. 11.9.2020

  […] on mainittu konkreettisia taitoja, joita yhdistyksemme aktiivijäsenet voivat oppia, mutta minä kysyn: millaisia harha-askeleita […]

 2. 17.5.2021

  […] blogin koordinointia ja blogin ylläpitoa nettisivuilla. Olen myös ollut useaan otteeseen mukana sometiimeissä tuottamassa sisältöä Facebookiin ja Twitteriin. Henkilökohtainen someni kärsii tällä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.