Pätkätyöläisen dilemma – 5 vinkkiä työnhakuun määräaikaisessa työsuhteessa

Avonainen kartta, jonka päällä on toinen kartta ja kompassi.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Oletko määräaikaisessa työsuhteessa ja pohdit, miten ja missä vaiheessa kannattaa ryhtyä pohtimaan seuraavaa työnhakua? Alla oman kokemuksen kautta kerrytetyt vinkkini työnhakuun, kun määräaikainen työsopimus on kääntymässä loppupuolelleen.

Määräaikaiset työsuhteet ovat yleistyneet myös asiantuntija- ja tietotyössä. Syitä tähän on monia. Vaihdoin itse vakityön konsulttina määräaikaiseen in-house-tehtävään voidakseni kokeilla saman alan työtä sisäisestä roolista käsin. Vaikka hyppäys alkuun pelotti eikä tulevaisuus ole varmaa, en ole hetkeäkään katunut päätöstäni.

Nyt määräaikainen työsopimukseni on lähestymässä loppuaan. Olen pohtinut paljon, kuinka lähteä taas etsimään seuraava ura-askelta. Koska moni muukin on samassa tilanteessa, haluan jakaa omat vinkkini työnhakuun määräaikaisen työsuhteen loppumetreillä.

1. Kohdenna ajankäyttösi oikein

Mieti tarkkaan prioriteettisi, mutta älä jätä kaikkea yhden kortin varaan. Jos haluat jatkaa samassa organisaatiossa työskentelyä, etsi aktiivisesti mahdollisuuksia talon sisältä. Parhaassa tapauksessa voit pyytää lähijohtajaltasi tähän apua. Verkostoidu laajasti organisaation sisällä ja puhu ääneen sekä osaamisestasi että toiveistasi löytää sopimuksellesi jatkoa juuri siellä.

Jos haluat tai joudut etsimään seuraavaa askelta jossain muussa organisaatiossa samalla, kun työskentelet vielä nykytehtävässäsi, käytä vapaa-aikasi harkiten. Avoimiin tehtäviin on eniten hakijoita, joten monesti tehokkaampaa ajankäyttöä on kohdentaa rajallinen työnhakuaikasi tuottavammin. Aseta tarkkoja hakuvahteja eri työpaikkailmoitussivustoille ja hae vain täysosumia. Käytä suurempi osa ajastasi haarukoiden muita mahdollisuuksia kuten piilotyöpaikkoja tai kontaktejasi aikaisemmista rekryprosesseista, joissa olet menestynyt hyvin.

Kolme henkilöä tutkii karttaa kompassin kanssa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli 

2. Aloita ajoissa

Rekrytointiprosessit vievät aina aikaa. Avoimissa hauissa aikaa kuluu mm. hakijoiden läpikäymiseen, ehdokkaiden haastatteluihin ja vertailuun sekä kykytestien ja näyttökokeiden tulosten läpikäymiseen. Tyypilliseen rekrytointiprosessiin kuluukin aikaa 1–2 kuukautta. Toisaalta piilotyöpaikan etsiminen ja valmistelu vaatii myös aikaa – kenties jopa enemmän, jos organisaatio ei ole etukäteen budjetoinut uuden osaajan palkkaamiseen.

Molemmissa tilanteissa kannattaakin seuraavan askeleen etsiminen aloittaa hyvissä ajoin. Itse ryhdyin kartoittamaan uusia mahdollisuuksia 3–4 kuukautta ennen nykyisen sopimukseni päättymistä. Alkuvaiheessa käytin aikaa varsin vähän ja satunnaisesti mutta tarkemmin ja säännönmukaisemmin nyt, kun sopimukseni päättyy viimeistään 2,5 kuukauden kuluttua.

3. Ole avoin

Moni pelkää saavansa aikaisempaa vähäisempiä vastuita ja vähemmän kiinnostavia työtehtäviä, jos kertoo avoimesti etsivänsä uutta työtä. Pelko on sama riippumatta siitä, hakeeko muita töitä vakituisesta tai määräaikaisesta työsuhteesta käsin. Kuitenkin määräaikaisessa työsuhteessa lähijohtaja on jo tietoinen sopimusajasta ja sen päättymisestä. Varsinkaan tässä tilanteessa ei työntekijällä ole mielestäni mitään menetettävää, ja on vain reilua olla avoin.

Jos haluat jatkaa yhä samassa organisaatiossa, tuo se julki sekä lähijohtajallesi että muille potentiaalisesti asiaan vaikuttaville henkilöille. Samalla voit ilmaista, että vaikka haluaisit jatkaa siellä työskentelyä, sinun on mietittävä myös tulevaisuutta ja omaa talouttasi sekä mahdollisesti etsittävä töitä muualta sopimuksesi päättymispäivän lähestyessä. Tilanne on täysin ymmärrettävä.

Avoimuus kannattaa silloinkin, jos et halua tai pysty jatkamaan samassa organisaatiossa. Jos jatkamattomuus on oma päätöksesi, se kannattaa kertoa lähijohtajalle rehdisti ja hyvissä ajoin. Itse keskustelin lähijohtajani kanssa jatkosuunnitelmistani jo ennen kuin ryhdyin kartoittamaan uusia mahdollisuuksiani toisaalla. Rohkeuttasi ja avoimuuttasi arvostetaan varsinkin, jos aiot hakea töitä muualta julkisesti. Ole tällöin kunnioittava (pian entistä) työnantajaasi kohtaan; näin osoitat tulevallekin työnantajallesi olevasi luottamuksen arvoinen.

Kaksi henkilöä on neuvottelussa pöydän ääressä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

4. Pidä kontaktit lämpiminä

Moni työnhakija on niin helpottunut työllistyessään määräaikaiseenkin sopimukseen, että työnhakuaikana usein kukoistanut aktiivisuus esim. sosiaalisessa mediassa ja verkostoitumisessa lopahtavat. Välillä onkin hyvä vetää happea, mutta pidä mielessä: määräaikainen työsopimus on vain väliaikainen.

Jos mahdollista, pidä yllä keskusteluyhteyksiä kiinnostaviin kontakteihin (esim. aikaisemmista hakuprosesseista) ja säilytä sopivan tasoinen someaktiivisuus myös määräaikaisen työsuhteen aikana. Tällöin et unohdu, vaan olet yhä muidenkin näkyvillä ja löydettävissä. Lisäksi sinun on helpompi tästä lähtökohdasta lähestyä uudelleen kontaktejasi ja potentiaalisia työnantajia.

5. Tuo osaamisesi hyödyt esiin

Kannustan aina lämpimästi tuomaan oman työnhaun esiin selkeästi. Usein tätä kuitenkin tehdään omista lähtökohdista eikä potentiaalisen työnantajan näkökulmasta. Sen sijaan (tai vähintään sen ohella), että tuot ilmi, mitä sinä haluat tehdä, käännä osaamisesi ympäri: mitä hyötyä sinä tuot työnantajallesi, jos sinut palkataan? Mitä lisäarvoa luot ja miten olet yritykselle enemmän kuin palkkasi väärti?

Yhä useampi rohkaistuu ilmoittamaan työnhaustaan sosiaalisessa mediassa, kuten LinkedInissä. Harva silti kirjoittaa osaamisestaan ja motivaatiostaan potentiaalista työnantajaa puhuttelevalla tavalla. Lisäksi monilla yhä unohtuu perusasiat: mikä on ydinosaamisesi ja kiinnostuksen kohteesi, millä alalla haluat työskennellä ja millä alueella. Tuo siis avoimesti ilmi sekä se, mitä etsit, että tulevalle työnantajalle tuomasi hyöty.

Henkilö hymyilee kahden tarotkortin kanssa. Kortit ovat Kuolema ja Aurinko.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Määräaikaisia työsuhteita osuu yhä useampien meidän kohdalle. Ne kannattaakin nähdä erinomaisena keinona kartuttaa omaa osaamista kiinnostavilta toimialoilta tai urasi suuntaa vaihtaessasi. Minulla määräaikaiset työsopimukset ovatkin olleet avainasemassa oman erityisalani työkokemuksen kartuttamiseen sekä riittävien kannusten ansaitsemiseen tietyissä taidoissa. Kunhan kohdennat aikasi ja voimasi otollisimpiin kohteisiin, aloitat työnhaun ajoissa ja avoimesti sekä lähestyt verkostoasi auttamisen näkökulmasta, voit vain voittaa. Niin minäkin aion – vallitsevista olosuhteista huolimatta – tehdä ja onnistua.

Jaana Saramies, profiilikuva

Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat ry:n perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja. Lisäksi Jaana on henkilöstöanalytiikan sanansaattaja, kehittäjä ja kaupunginvaltuutettu, jonka ohjaavia arvoja ovat auttaminen, yhdenvertaisuus ja innostus. Jaana syttyy paremman työelämän luomisesta HR-tiedolla johtamisen keinoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.