Miksi työnhakijan kannattaa blogata?

Kuva: Kyle Glenn / Unsplash

Kerroin aiemmin vinkkejä hyvän blogitekstin kirjoittamiseen. Mutta mitä iloa blogitekstien kirjoittamisesta edes on? Ja miten bloggaaminen hyödyttää erityisesti työnhakijaa?

Työnhakusparraaja Minna Rantama kannustaa ottamaan bloggaamisen työnhaun rinnalle ja tueksi, koska blogi toimii “oman ammattiosaamisen näyteikkunana”. Blogitekstien avulla pystyy paitsi tuomaan omaa osaamistaan esille, myös kehittämään sitä.

Oman osaamisen esiin tuominen ja sanoittaminen

Hyvin kirjoitetut blogitekstit voivat toimia tärkeinä taidonnäytteinä työnhaussa. Työhakemuksissa usein kerrotaan, mitä kaikkea osataan, mutta blogitekstissä voi tuoda konkreettisemmin esiin sen, mitä asiasta oikeasti tietää. Työnhakijan kannattaa kuitenkin muistaa tuoda teksteissään oikeasti esiin asiantuntemustaan, osaamistaan ja näkemyksiään – sen sijaan että vain toteaisi etsivänsä töitä.

Bloggaamisen avulla voi erottautua harmaasta massasta. Paljon puhutaan henkilöbrändistä, jolla tarkoitetaan lyhyesti imagoa ja mainetta eli sitä kuvaa, joka ihmisestä muille syntyy. Säännöllinen blogitekstien kirjoittaminen auttaa tämän kuvan muodostumisessa tietynlaiseksi.

Blogiteksti on hyvä keino tuoda esiin sitä, millaista lisäarvoa juuri sinä pystyt tuottamaan ja millaista hyötyä juuri sinusta voisi työnantajalle olla. Omaa osaamistaan kannattaa jakaa, koska siitä voi olla apua ja hyötyä muille, ja avuliaat ja hyödyksi olleet ihmiset jäävät muille myös paremmin mieleen. Tällä voi olla suuri merkitys vaikkapa etsittäessä työntekijää johonkin piilotyöpaikkaan.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Ammattitaidon kasvaminen

Blogitekstien kirjoittaminen kehittää omaa ajattelua ja ammattitaitoa, kun osaamisensa joutuu muotoilemaan napakasti blogitekstin raameihin sopivaksi. Samalla vahvistuu kyky tiivistää ja keskittyä olennaisiin asioihin, samoin kuin yksinkertaistamisen taito. Selkeän kirjoittamisen edellytys on selkeä ajattelu, ja aiheeltaan ja pituudeltaan rajattujen blogitekstien kirjoittaminen kehittää näitä molempia.

Blogin kirjoittaminen on hyvä keino katsoa omaa osaamistaan ja asiantuntemustaan laajemmasta perspektiivistä. Mitä kaikkea siihen sisältyykään ja mikä on keskeistä? Mikä kiinnostaa ja hyödyttää muita?

Oikean asiantuntijan tunnistaa siitä, että hän osaa selittää alaansa kuuluvan vaikeankin asian yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Blogiteksti on mainio paikka testata tätä, koska kukaan ei jaksa lukea satoja sanoja vaikeaselkoista jargonia ja poukkoilevia ajatuksia.

(Jaana Saramies teki samankaltaisia havaintoja myös kouluttamisesta.)

Kirjallisten viestintätaitojen kehittyminen

Omaa ammattitaitoa kasvattaa myös kirjallisen viestinnän taitojen kehittyminen. Työelämässä tarvitaan sujuvaa ja monipuolista kirjoitustaitoa melkeinpä alalla kuin alalla, koska työssä kirjoitetaan nykyään enemmän ja useammin kuin koskaan aiemmin.

Erilaisia työelämän tekstejä lähtee niin asiakkaille, kollegoille, pomolle kuin rahoittajillekin, ja niillä saatetaan esimerkiksi välittää tietoa, raportoida, markkinoida tai myydä. Kirjallisen viestinnän taidot ovat siis erittäin tärkeitä.

Kirjoitustaitoon pätee sama kuin muihinkin taitoihin, eli se kehittyy vain harjoittelemalla. Säännöllinen blogin kirjoittaminen tekee kaikenlaisten tekstien suunnittelemisesta, jäsentämisestä, kirjoittamisesta ja muokkaamisesta helpompaa, joten se auttaa myös työpaikan rutiinitekstien tuottamisessa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Pois piilosta

Me piilo-osaajat kirjoitamme säännöllisesti blogitekstejä myös juuri näistä syistä. Piilo-osaajien tavoitteena on auttaa oman osaamisen sanoittamisessa ja markkinoimisessa, ja blogitekstit ovat tähän erinomainen keino. Ne tuovat näkyvyyttä sekä osaajalle itselleen että hänen osaamiselleen.

Esimerkiksi minulla kieli- ja viestintäihmisenä blogitekstit toimivat myös työnäytteinä, joita voin esitellä portfoliossani. Kirjoitan omaan asiantuntemukseeni liittyvistä teemoista, kuten kirjoittamisesta, kielenhuollosta ja verkkoviestinnästä, ja blogitekstit ovat osoituksia sekä omista kirjoitustaidoistani että tietämyksestäni ja ymmärryksestäni käsiteltävistä aiheista.

Ota sinäkin rohkeasti bloggaaminen haltuun! Jos Piilo-osaajien blogirinkiin liittyminen kiinnostaa, jäsenyyteemme voi tutustua täällä.

Kirjoittaja Salla Hiltunen on suomen kielen ja viestinnän asiantuntija, jonka sydän sykkii erityisesti teksteille, selkeälle kielelle ja verkkoviestinnälle. Hän pitää myös omaa Punaista lankaa -kieli- ja viestintäblogia. 

 

 

 

 

 

Lisälukemista:

10 vinkkiä onnistuneen blogitekstin kirjoittamiseen
Blogi on osaamisen näyteikkuna – näistä syistä työnhakusparraaja kannustaa kirjoittamaan osaamisesta 
Petro Poutanen & Salla-Maaria Laaksonen 2019: Faktat nettiin! Asiantuntijaviestintä sosiaalisessa mediassa. Gaudeamus.

2 Responses

  1. 10.4.2020

    […] Miksi työnhakijan kannattaa blogata? […]

  2. 21.2.2022

    […] jäsentämään ajatuksia itsetutkiskelussa, sillä on myös käytännön merkitys. Se edesauttaa kirjallisten viestintätaitojen kehittymistä, josta on hyötyä monessa ammatissa. Blogi voi olla mainio taidonnäyte työtä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.