Miten asiantuntija hyötyy muiden kouluttamisesta?

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kouluttaminen on oiva keino vahvistaa omaa asiantuntijuutta. Monia tämäntyylinen esiintyminen kuitenkin jännittää. Jännitys on kuitenkin pieni hinta siitä, mitä kaikkea asiantuntijana kouluttaminen tuo itselle: Kyky selkiyttää ja kertoa alastasi ilman jargonia on kullanarvoinen nykytyöelämässä. Kouluttajana sinulla on myös erityinen syy panostaa oman alasi kehityksen seuraamiseen. Eikä vähäisimpänä, kouluttaessasi pääset kurkistamaan oman organisaatiosi ulkopuolelle ja nähdä uudenlaisia näkökulmia.

Työskentelen Suomen mittakaavassa varsin tuoreella alalla; henkilöstöanalytiikkaa toteutetaan tavoitteellisesti vielä harvassa organisaatiossa. Työnhaussa ja verkostoituessa huomasin, että jouduin usein ensin kertomaan koko alasta. Vasta sen jälkeen pystyimme keskustelemaan, miten osaamiseni olisi hyödynnettävissä.

Kuva: Jaana Saramies / Saratiikka

Tästä sain kipinän: sen lisäksi, että haluan tehdä henkilöstöanalytiikkaa, haluan myös auttaa tietoisuuden ja tietämyksen lisäämisessä sen hyödyntämiseen. Tartuin hanakasti tilaisuuteen, kun minulle avautui mahdollisuus päästä kouluttamaan tuleville henkilöstöasiantuntijoille oman alani saloja. Vaikka ensimmäinen koko päivän koulutus nosti jännitykseni maksimilukemiin, se oli todellakin sen arvoista. Nyttemmin nautin puhe- ja koulutuskeikoista sekä tahdon tehdä niitä päivätyöni ohella. Harva asia on innostavampaa kuin muiden oivalluttaminen omaan intohimoaiheeseen!

Muita kouluttaessa olen huomannut, että se kasvattaa myös minun omaa osaamistani monella tapaa. Miksi siis asiantuntijana kannattaa astua kouluttajan saappaisiin, vaikka ne olisivat oman mukavuusalueen ulkopuolella?

1. Pystyt selkiyttämään kieltäsi ja kansantajuistamaan erikoisalaasi

Henkilöstöanalytiikka vaatii usein jo sanana selittämistä: mitä se tarkoittaa, mistä oikein on kyse? Millaista tekemistä se käytännössä pitää sisällään? Tilannetta ei yhtään helpota se, että analytiikka on täynnä IT-jargonia ja finglishiä.

Tuttu sanonta siitä, että todellisen asiantuntijan tunnistaa tämän kyvystä voida selittää oma alansa tai osaamisensa 5-vuotiaalle, tulee hyvään testiin myös aikuisia muiden alojen osaajia kouluttaessa. Oman osaamisen tai erityisalan kouluttaminen pakottaa selkiyttämään asioita, luopumaan turhasta jargonista ja kertomaan asioista selkeällä kielellä. Se auttaa muiden oppimista ja tekee hyvää omalle ulosannille koulutusten ulkopuolellakin – vaikkapa hissipuhetta tai verkostoitumista varten.

Kuva: Jaana Saramies / Saratiikka

2. Syvennät omaa tietotaitoasi ja pysyt ajan tasalla

Monesti arjen aherruksessa ei riitä aikaa tai energiaa tutustua oman alan tuoreimpiin käänteisiin. Usein tämä ei haittaa työn suorittamisessa, mutta kouluttaessa täytyy aina huolehtia koulutuksen sisällön ajantasaisuudesta. Tämä hyödyttää myös minua – ja sinua! – asiantuntijana.

Kouluttajana minulla on erityinen intressi pysyä oman alani aallonharjalla. Tahdon pitää koulutukseni laadukkaina, joten investointi oman alan kehityksen seuraamiseen on aina myös investointi koulutuksieni laatuun. Koulutusmateriaalien päivittäminen alan tuoreimmilla kuulumisilla lisää samalla omaakin osaamistani ja syventää asiantuntijuuttani. Tämä sataa koulutettavien ohella aina myös minun ja (nykyisen tai tulevan) työnantajani laariin!

3. Opit osallistujilta ja saat näkemystä muihin organisaatioihin

Usein omaa alaa pääsee katsomaan vain omasta organisaatiosta ja tehtävästä käsin. Verkostoitumistilanteissakin yleensä ehtii raapaista vain pintaa. Koulutuksissa on mahdollisuus päästä tätä syvemmälle molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Käytän mielelläni ryhmätöitä koulutettavien oppimisen ja oivaltamisen syventämiseen. Asia on helpompi muistaa ja hyödyntää töissä, jos sitä pääsee koulutuksessa harjoittelemaan. Samalla minä opin aina vain lisää: Millaisia haasteita aiheen ympärillä eri organisaatioissa on? Miten näitä haasteita on ratkottu? Mitkä asiat estävät koulutuksen oppien käytäntöön viemisessä? Miten minä voisin olla avuksi?

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Jos kouluttaminen jännittää, muista, että sinä tiedät alastasi todennäköisesti eniten kaikista huoneessa olijoista. Kaikki osallistujat ovat sinun puolellasi ja haluavat sinun onnistuvan. Erityisesti asiantuntijatason koulutuksissa osallistujat ovat usein kokeneit aeri alojen osaajia, jotka ovat vapaaehtoisesti halunneet tulla juuri sinun koulutukseesi, oppimaan lisää juuri sinun alastasi. Siksi myös haastavat kysymykset osallistujilta kannattaa ottaa oman kehittymisen kannalta: Voisinko vielä selkiyttää sanomaani? Mitä voin oppia kysyjän näkökulmasta aiheeseen?

Suosittelenkin lämmöllä kouluttamisen ujuttamista omaan työnkuvaan tai keikkatyönä päivätyön ohelle. Työnantajalle tämä on myös eräänlaista brändityötä työnantajamielikuvan eteen: näin osaavia asiantuntijoita meillä on töissä ja näin kannamme oman kortemme kekoon levittääksemme osaamistamme. Samalla työnantajan nimeä tehdään tunnetuksi. Hyvä kouluttaja muistetaan esimerkiksi investointeja tai kehittämishankkeita suunnitellessa, ja siitä voi hyötyä työnantajaorganisaatiokin.

Kun lähestyt kouluttamista mahdollisuutena selkiyttää käyttämääsi kieltä, syventää osaamistasi sekä oppia muilta, se on todella hedelmällinen väylä asiantuntijuutesi vahvistamiseen.

Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat ry:n perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja. Lisäksi Jaana on henkilöstöanalytiikan sanansaattaja, kehittäjä ja kaupunginvaltuutettu, jonka ohjaavia arvoja ovat auttaminen, yhdenvertaisuus ja innostus. Jaana syttyy paremman työelämän luomisesta HR-tiedolla johtamisen keinoin.

Jaanan seuraava henkilöstöanalytiikan koulutuspäivä on 15.9.2020. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!

1 Response

  1. 19.6.2020

    […] Miten asiantuntija hyötyy muiden kouluttamisesta? (Jaana Saramies) https://piilo-osaajat.com/2020/03/11/asiantuntija-kouluttajana/ […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.