Osaaminen on luovuutta ja oman tien kulkemista

Photo by Sharon McCutcheon on Pexels.com

Olen kipuillut osaamiseni kanssa pitkään. Sisäisen kriitikkoni Sepon jutut kuulostavat niin tosilta, että niitä meinaa uskoa. Minä haluan kuitenkin uskoa itseeni ja omiin mahdollisuuksiini. Osaan ihan mitä vain haluan osata – on vain harjoiteltava. Sepon mielestä minun pitäisi olla valmis. “Ihmisenä pitää olla valmis ja täydellinen, muuten ei voi tehdä yhtään mitään.” Suora lainaus.

Olen opetellut kestämään keskeneräisyyttä ja tietämättömyyden tilaa. Taiteen tekeminen ilman päämäärää on ollut erinomainen harjoitus. Alan vain tehdä, leikkiä väreillä ja katsoa mitä syntyy. Kirjoitan, vaikka en tiedä mitä sanoja syntyy, kun ryhdyn kirjoittamaan. Minulla on ehkä jokin sana tai lause mielessä, jolla aloitan, ja katson mitä syntyy, kun laitan paperille ajatuksiani. Annan sanojen syntyä ja kirjoitan välillä myös puutaheinää, jotta saisin taas langan päästä kiinni. Synnytän tätäkin blogitekstiä tällä tekniikalla.

Osaaminen on taidetta samalla tavalla kuin akryylivärimaalaus tai blogiteksti. Minun on uskallettava lähteä luomaan omaa osaamistani. Vetää sudilla veto sinne tai tänne, laittaa kirjaimia pötköön ja katsoa mitä tulee. Tyhjän paperin kauhu on tunnettu ilmiö luovien alojen tekijöillä. Tunnen samaa kauhua, kun katson yritykseni palveluita ja omaa osaamistani. Mitä minä oikeastaan tarjoan yhtään kenellekään. Sisäinen kriitikkoni saa pääni jäätymään. Seppo on hyvin vakuuttava – ei hän muuten olisikaan ikioma kriitikkoni.

Nainen seisoo vaaka-asenossa sukelluslasit päässä.

Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Luovuus koskee uuden luomista joka työssä. Ihminen on luotu luomaan, synnyttämään uusia ideoita ja viemään ne käytäntöön. Toisilla se sujuu helpommin, koska he ovat todennäköisesti eläneet luovuutta ja rohkeutta ruokkineessa ympäristössä. Toiset joutuvat menemään vähän vaikeamman kautta, kuten minä olen joutunut ja yhä joudun menemään. Joka tapauksessa luovuus laulaa ihan meidän kaikkien sielussa. Sille on vain luotava (itse!) edellytykset tulla esiin. Usko on siinä asiassa valtava voimavara.

Olen kipuillut osaamiseni kanssa niin kauan kuin muistan. Perisyntini on ollut lapsuudesta asti toisiin vertaaminen ja huonommuuden kokeminen. Kun vuonna 2013 havahduin tietoiseksi omista ajatuksistani ja niiden vallasta minuun, aloin ravistaa yltäni uskomuksia ja häpeää. Teen edelleen työtä itseni kanssa ja täytyy myöntää, että näin kymmenenkin vuoden jälkeen työtä riittää.

Kädet, jotka pitelevät tarot-korttiviuhkaa.

Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Uskallan jo olla näkyvän osaamiseni kanssa esillä, mutta työtä tarvitaan edelleen. Kouluajoista juontava kritiikin pelko seuraa minua edelleen. Usko vie minua eteenpäin, kun pelko yrittää päästä ohjaimiin. Uskon löytäneeni elämäntehtäväni ja -polkuni, jota juuri minun on kuljettava. Minua tukee valtavasti henkinen kasvu ja näkymättömään maailmaan uskominen. Näkymätön on tehtävä näkyväksi. Sitä minä olen täällä loppujen lopuksi oppimassa.

Tiedän, että kun vain luon itselleni mahdollisuuksia tulla esiin, saan mahdollisuuksia näyttää osaamiseni. Iso osa osaamistani on kasvun asenne ja nöyryys oppia. Minun ei kuulukaan tietää kaikkea valmiiksi. Paras jälki syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa eikä se onnistu jos esitän kaikkitietävää. Minä tiedän, että pystyn auttamaan asiakkaitani. Muuten en olisi tässä.

Virpi Haaviston profiilikuva

kuva: Niina Uusitalo

Kirjoittaja Virpi Haavisto haluaa auttaa organisaatioita tekemään osaamista ja potentiaalia näkyväksi. Hän uskoo, että itsetuntemus on avain menestykseen. Kaikki muu on vain kosmeettista puuhastelua, jolla yritetään välttää itseensä tutustuminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *