WE WANT YOU!

Naispalohenkilö kypärä päässä

Kuva: Logan Weaver / Unsplash

Olisiko sinusta seuraamaan aktiivisesti yhteiskunnan turvallisuuskehitystä sekä ennakoimaan ja tuottamaan tietoa omiin ja muiden toimijoiden tarpeisiin? Haluatko päästä mukaan tunnistamaan onnettomuusriskejä, jotka otetaan huomioon julkisessa ja yksityisessä suunnittelussa ja päätöksenteossa? Vai haluatko kantaa sankarin viittaa paloautossa, johtaa pelastustoimintaa tai osallistua palontutkintaan?

Jos vastasit johonkin yllä olevaan kysymykseen myöntävästi, pelastusala voisi olla sinua varten. Pelastustoimi tarvitsee alalle sekä tuoretta työvoimaa että niitä, joiden kokemusta ja näkemystä voidaan hyödyntää pelastusalan asiantuntijatehtävissä.

Onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta, varautuminen ja väestönsuojelu muodostavat Suomessa Pelastustoimen kokonaisuuden. Sen valmius kattaa kaikki onnettomuustapaukset päivittäisistä onnettomuuksista suuronnettomuuksiin asti. Sisäministeriö johtaa, ohjaa ja valvoo pelastustoimea ja valmistelee sitä koskevan lainsäädännön. Tavoitteena on turvallinen ja kriisinkestävä Suomi. Suomessa on 21 pelastuslaitosta, jotka hoitavat pelastustoimen tehtävät alueellaan.

Viime vuosina on uutisoitu pelastusalan ammattilaisten puutteesta. Monessa pelastuslaitoksessa on tilanne, ettei kaikkiin vapaisiin virkoihin riitä hakijoita. Tilanteen korjaaminen vaatisi 2 500 uuden pelastajan kouluttamista vuoteen 2030 mennessä.

Se vaatisi koulutuksen kapasiteetin kaksinkertaistamista“, linjaa pelastusalan henkilöstöä edustavan Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL:n johtaja Kim Nikula.

Paloauto hälytysajossa.

Kuva: Pat Whelen / Unsplash

Tällä hetkellä Kuopion pelastusopistosta valmistuu vuosittain noin 120 pelastajaa ja Helsingin Pelastuskoulusta noin 15. Koulutusmäärien nosto tarkoittaisi noin 140 henkilön lisäystä vuosittain valmistuviin.

Myös alan houkuttelevuutta ja alalla viihtymistä tulisi edistää“, Nikula sanoo. “Pitää myös varmistaa, että pelastusalan ammattilaiset pysyvät siellä työpaikoillaan. Muun muassa palkkausta, työaikajärjestelmiä ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä pitää edistää.”

Monipuolisia työtehtäviä

Vaikka uutisointi on keskittynyt pelastajiin, niin pelastustoimi pitää sisällään hyvin monipuolisia työtehtäviä. Tiedätkö mitä on turvallisuusviestintä? Tai palontutkinta? Minkälainen tehtävänkuva on palotarkastajalla tai valmiussuunnittelijalla pelastuslaitoksissa?

Työpöytä, jossa kaksi läppäriä ja niiden välissä papereita, joiden päällä käsi, jossa kynä.

Kuva: Scott Graham / Unsplash

Palotarkastaja tekee ennaltaehkäisevää palotarkastus- ja riskienhallintatyötä. Hän valvoo työssään kiinteistön omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan yleisiä velvollisuuksia, jotka liittyvät kiinteistön palo- ja onnettomuusturvallisuuteen. Turvallisuusviestinnän tavoitteena on, että jokainen osaisi ennaltaehkäistä toiminnallaan tulipaloja ja onnettomuuksia. Viestinnällä ja koulutuksella parannetaan alueen asukkaiden turvallisuustietoja ja -taitoja.

Palontutkinnassa arvioidaan tulipalon syttymissyytä, selvitetään palon syttymiseen ja leviämiseen vaikuttaneet tekijät, selvitetään palosta aiheutuneet vahingot ja kartoitetaan pelastustoiminnan kulkua. Pelastuslaitoksen palontutkinta on osana onnettomuuksien tutkinnan kokonaisuutta.

Valmiussuunnittelun avulla pyritään ylläpitämään kunkin organisaation palvelutuotantoa niin pitkään kuin mahdollista kaikissa mahdollisissa uhkatilanteissa. Pelastuslaitokset ovat valmistautuneet esimerkiksi suuronnettomuuksiin, energia- tai vesiverkon häiriöihin tai vakavia tuhoja aiheuttaviin luonnononnettomuuksiin. Lisäksi ne varautuvat poikkeusoloihin ja turvaavat osaltaan yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja. Mikäli elintärkeät toiminnot joutuvat häiriötilaan, on tärkeää palauttaa ne mahdollisimman nopeasti normaaliksi.

Post-it lappu, jossa lamppu on syttynyt.

Kuva: AbsolutVision / Unsplash

Hyppää ulos laatikosta!

Uusia tehtäviä ja haasteita hakiessa on välillä hyvä ottaa etäisyyttä siihen ajatusmalliin, mikä on omasta työurasta ja sen suunnasta ja pohtia ilman valmiita laatikoita, että mitä minä osaan? Mikä minua kiinnostaa? Mitä vahvuuksia minulla on ihmisenä? Voisinko opetella jotain täysin uutta?

Pelastustoimi tarvitsee rohkeita alalle hyppääjiä, joilla on aito kiinnostus turvallisuuden parantamiseen yhteiskunnassa!

Mira Hakala profiilikuvaKirjoittaja Mira Haka on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri, joka nauttii tehtävästään palotarkastajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *