Brändää itsesi ja erotu kilpailijoista työnhaussa

Kaksi henkilöä kättelevät.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kuvittele, että olet vieraassa kaupungissa ja etsit kivaa kahvilaa. Kaivat kännykkäsi esiin ja näpyttelet haun selaimeen tai katsot, mitä karttasovellus mahtaa näyttää.
Kurkkaat muutaman kahvilan sivut ja kysäiset ehkä myös tutultasi, joka tuntee kaupungin paremmin. Saat jokaiselta sivulta ja eri ihmisiltä tietyn kuvan paikoista, ja näiden mielikuvien perusteella teet valintasi.

Sama pätee myös henkilökohtaiseen brändiisi työnhakijana. Pidä mielessäsi kirkkaana se, millaista työtä olet hakemassa. Huolehdi myös, että kaikki sinusta kertova materiaali, niin painettu kuin verkkomatskukin, kertoo samaa tarinaa.

Voit kirkastaa työnhakijabrändisi kuvaa itsellesi ja potentiaalisille työnantajille luomalla lyhyen “statementin”, brändin ytimen, joka kiteyttää sinut, osaamisesi ja mielenkiinnonkohteesi näppärään helposti sisäistettävään pakettiin.

Tässä sinulle muutamia kysymyksiä mietinnän tueksi:

  • Mikä tekee sinusta uniikin, kuka olet?
  • Mitä palveluksia tarjoat työnantajalle?
  • Kuka on yleisösi, kenelle palveluksiasi tarjoat?
  • Mitkä ovat parhaat puolesi, mistä sinut tunnetaan?
  • Mitkä ovat loistavimmat saavutuksesi?
Kolme ihmistä istuu pöydän ympärillä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Itsensä brändäämiseen pätee samat säännöt kuin yritysten brändäämiseenkin. Kirjoitin pari viikkoa sitten blogiini, miten pienyrittäjä erottuu kilpailijoistaan.

Puhuin siellä brändin neljästä tukipilarista, ja ne pätevät myös työnhakuun ja henkilöbrändäykseen yleisestikin.

Nämä tukipilarit ovat: arvot, tarina, persoona ja kokemus.

Arvot kertovat siitä mikä on sinulle tärkeää. Usein työnantajakin etsii firmaansa “sopivaa tyyppiä” eli henkilöä, joka jakaa porukan arvot.

Arvot kannattaa selvittää jo itsetuntemuksenkin vuoksi. Saatat prosessissa oppia jotain itsestäsikin.

Tarinoiden voiman huomaa tänä päivänä helposti. Jokaisella yrityksellä koruyrittäjästä pienpanimoon ?o?n tarina kerrottavanaan. Ja tarinan kerrontaan on panostettu.

Eikä syyttä – tarinat myyvät. Tarinat erottavat yritykset kilpailijoistaan. Tarinat vetoavat asiakaskuntaan, miksei siis myös työnantajiin?

Oletko ajatellut, miten voisit kertoa tarinaasi työnantajaa kiinnostavalla tavalla? Löytyykö historiastasi tapahtumia, joista olet oppinut? Miksi olet nyt hakemassa juuri näitä töitä, juuri tältä alalta?

Onko työkokemuksessasi jokin huippuonnistuminen tai muu kohta, jonka haluat nostaa esiin, koska se kuvaa sinua tosi hyvin tai on ollut määrittävä asia urallasi?

Nämä asiat kiinnostavat työnantajaakin.

Muistan kuulleeni miehestä, joka hakemuksessaan kertoi, että oli edellisessä työpaikassaan opettanut kokoonpanolinjan työntekijät tekemään töitä vasemmallakin kädellään. Jokainen haastattelija kysyi tästä häneltä, poikkeuksetta.

Nämä asiat erottavat sinut muista, koska ei varmasti löydy toista, jonka tarina on sama.

Arvojen ja tarinan pohjalta sinusta rakentuu omanlaisesi kuva, persoona.

Anna persoonallisuutesi näkyä. Persoonaa voit tuoda esiin kuvin ja värein sekä tekstissä kirjoittajan äänenä: sanavalinnoissa ja kirjoitustavassa.

Mainitsin blogissani myös, että “– – hyvin brändätty yritys käyttäytyy ennalta-arvattavasti. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta ei asiakkaiden mielestä. Asiakas tykkää siitä, että tietää aivan tarkkaan mitä saa joka kerta kun ostaa yritykseltä”.

Ja sama pätee työnantajiin. Hekin tykkäävät siitä, että tietävät mitä saavat.

Mietipä tätä:

Anne on antanut itsestäsi täsmällisen, tarkan kuvan verkossa. Anne on tyyppi, johon voi luottaa, kun tarvitaan hommien hoitamista ajallaan.

Softafirman rekryvastaava Päivi ottaa Anneen yhteyttä ja on mielissään kun on löytänyt tyypin, jolle voisi antaa tehtäväksi projektien johtamisen ja aikatauluttamisen.

Mutta miten käykään? Anne myöhästyy haastattelusta ja saapuu lopulta paikalle homssuisen näköisenä ja valittelee, että avaimetkin unohtuivat varmaan kotiin.

Päivin positiiviset ennakko-odotukset saavat kyytiä, koska totuus ei vastannutkaan Annen verkossa antamaa mielikuvaa.

Annella saattoi olla vain huono päivä, mutta ymmärsit varmaan mitä koitin sanoa 🙂

Anna itsestäsi todenmukainen kuva – älä sellaista, mitä kuvittelet työnantajien hakevan. Ole sinä!

Ja ole sitä johdonmukaisesti joka paikassa ja joka kerta, kun itsestäsi tuot jotain esiin.

Nainen side silmillä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Missä brändiä tuodaan esiin

Kun olet selvittänyt itsellesi arvosi, kiteyttänyt brändisi ytimen ja nostanut tarinasi pääkohdat esiin, on aika tuoda niitä julki persoonallisella äänelläsi aivan joka paikassa, jossa olet esillä:

  • CV:ssä
  • Lyhyessä introflyerissa
  • Omilla kotisivuillasi
  • Käyntikortissa (vinkki: teet ne helposti itse Canvalla)
  • Hissipuheessa
  • Hakemuksessa
  • Verkostoitumistapahtumissa
  • Rekrytapahtumissa
  • Blogissa
  • Kun työhaastattelussa pyydetään kertomaan itsestäsi
  • LinkedInissä ja muissa someprofiileissa

Johdonmukaisuus ja brändikokemuksen yhteneväisyys on avainsana. Anna itsestäsi sama kuva joka paikassa, jossa olet esillä.

Kerro samaa viestiä kaikissa kanavissa: mitä olet hakemassa, mitä tarjoat, mitä osaat.

Koskaan ei voi tietää, mitä kautta työnantaja sinut löytää, minkä takia viestin yhtenäisyys on tärkeää. Heti ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien hän alkaa muodostaa mielikuvaa sinusta, joten ole valppaana joka kanavassa.

Mies tuulettaa, nainen piiloutuu sateenvarjon taakse.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yhteenveto

  1. Kun olet selvittänyt arvosi, pysy niissä (koska kukaan ei tykkää tuuliviireistä, jotka muuttavat mieltään koko ajan ja hyppäävät jokaisen viimeisimmän trendin perässä).
  2. Nosta esiin tarina ja sen huippukohdat. Jos olet ovela, kerrot sen työnantajan näkökulmasta.
  3. Ole oma itsesi.
  4. Tuo esiin yhtenäistä viestiä kaikissa kanavissa, viestistä toiseen ja päivästä toiseen.

Kirjoittaja Minna Nurminen on visualisti Tampereelta, ja hän työskentelee mielellään sekä brändäyksen että käyttöliittymien parissa. Koulutustausta Minnalla on teknologian alalta, ja hän on aktiivinen osallistuja erilaisten täydentävien verkkokurssien saralla.

1 Response

  1. 21.2.2020

    […] tunnistaminen ja tunnustaminen. Ei ennen puhuttu oman osaamisen ja itsensä nk. ”brändäämisestä”; nyt se on arvokas taito oman osaamisen markkinoinnissa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *