Osaaja pois piilosta – Kaisan tarina

Pitkän linjan piilo-osaaja Kaisa Selamo on tehnyt paljon töitä omien tavoitteidensa kirkastamiseen. Työ on tuottanut tulosta, ja nyt rekrytoiva koulutusohjelma viitoittaa tietä kohti unelmaduunia.

Mikä sai sinut alunperin kiinnostumaan Piilo-osaajista?

Ensikosketukseni Piilo-osaajiin sain loppuvuodesta 2017, kun Mari Talla oli MiBin profiilikuvauksessa esittelemässä Piilo-osaajien toimintaa. Olin juuri palannut töihin vanhempainvapaalta ja alkanut miettiä, että mitä muuta voisin työkseni tulevaisuudessa tehdä. Ajatus yhteisöllisestä ja julkisesta työnhausta houkutteli heti. Keräsin kuitenkin rohkeutta vielä pari kuukautta ennen kuin lopulta lähdin mukaan ja osaajaprofiilini julkaistiin.

Kolmeen Piilo-osaajavuoteeni on kuulunut aktiivisia ja vähemmän aktiivisia työnhakujaksoja. Olen ottanut aikalisiä ja pohtinut ja suunnannut tavoitteitani uudelleen. Olen muuttunut ja kasvanut sekä tehnyt lukemattomia tunteja vapaaehtoistyötä yhteisen asian eteen. Kiinnostus Piilo-osaajia kohtaan elää yhä!

Mitä halusit saavuttaa yhteisön avulla?

Eniten kaipasin vertaistukea ja jonkinlaista ulkoista potkua esillä olemiseen ja omasta osaamisesta rohkeasti kertomiseen. Kaipasin sitä, että en olisi yksin ajatusteni ja pohdintojeni kanssa vaan pääsisin sparrailemaan niitä muiden samassa tai samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Halusin myös selvittää itselleni, mitä ihan oikeasti haluan tehdä työkseni ja mihin suunnata urallani. Sekä tietysti lopulta löytää sen oman unelmaduunini.

Miten nämä työnhakuyhteisöön liittyvät tavoitteesi toteutuivat?

Tavoitteeni paitsi toteutuivat, myös ylittyivät moninkertaisesti. Toimintaan mukaan lähtiessäni en edes osannut kuvitella, mitä kaikkia mahdollisuuksia Piilo-osaajat voivat antaa. Vertaistuki on ollut yksi kantavista voimista myös omassa prosessissani. Olen saanut apua, saanut antaa apua ja oppinut paljon erilaisista keskusteluista ja aiheista. Olen myös päässyt kääntämään omat ajatukseni ja tavoitteeni ylösalaisin turvallisessa ympäristössä. Olen saanut olla heikko ja epävarma, mutta myös vahva ja itseeni luottava, ennen kaikkea innostunut ja toiveikas. Olen varovasti ottanut ensimmäiset askelet oikeaan suuntaan, lopulta ison harppauksen kohti tuntematonta ja sen jälkeen jatkanut uudella tiellä eteenpäin.

Piilo-osaajat antoi odottamaani paremmat eväät niin työnhakijana kuin asiantuntijana näkymiseen. Piilo-osaaijen blogiin kirjoittaminen on ollut minulle loistava kanava päästä jakamaan ajatuksiani. Kirjoittamisen lisäksi olen blogitiimissä ollessani oppinut usean kirjoittajan blogin koordinointia ja blogin ylläpitoa nettisivuilla. Olen myös ollut useaan otteeseen mukana sometiimeissä tuottamassa sisältöä Facebookiin ja Twitteriin. Henkilökohtainen someni kärsii tällä hetkellä ajan puutteesta, mutta kun aikaa taas löytyy, Piilo-osaajien opit kantavat. 

Miten onnistuit uudessa ura-askeleessasi ja mitä vahvuuksiasi hyödynsit?

Pitkäjänteinen työ kantoi hedelmää, kun reilu puoli vuotta sitten palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Tuntui siltä, että kun ajatukset lopulta selkiytyivät, mahdollisuuksia alkoi ilmestyä näkyviin. Piilo-osaajilla on ollut iso rooli siinä, että olen päässyt tähän pisteeseen ja uskalsin myös tarttua noihin mahdollisuuksiin. 

Pääsin alkuvuodesta mukaan Code Bootcamp -koulutukseen ja sen jälkeen hain mukaan Code Academy -rekrykoulutukseen. Lopputuloksena oli koulutuspaikka ja mahdollisuus päästä oppimaan sekä koodausta että sähkösuunnittelua. Ikuinen opiskelija ja uuden oppimisesta innostuva hykertelee tyytyväisenä. Kummassakaan ei tule valmiiksi, vaan uutta opittavaa ja kehittymismahdollisuuksia riittää. Koulutusta on nyt takana pari kuukautta, ja tunnen olevani oikeassa paikassa ja edelleen oikealla polulla. Aika näyttää, mihin tie johtaa.

Monipuolinen taustani ja sekä työssä että harrastuksissa hankkimani osaaminen osoittautuivat tärkeäksi asiaksi työnhaussa. Lisäksi ennen kaikkea se, että osasin sanoittaa osaamiseni, kokemukseni ja motivaationi sekä nostaa esille oleelliset asiat. Sain palautetta siitä, että hakemusteksteistäni näkyy varmuus omasta osaamisesta ja tavoitteista sekä kyky pohtia asioita analyyttisesti. Piilo-osaajista ja osaajaprofiilin työstämisestä on ollut iso apu näiden taitojen kehittymisessä. Ongelmanratkaisukyky, halu oppia ja kehittyä sekä tutkia ja kokeilla ovat myös vahvuuksia, jotka veivät minua eteenpäin.

Piilo-osaajaurani alkutaipaleella vaikutuin Mari Tallan blogitekstistä, jossa hän pohti millainen on hänen unelmiensa työpaikka. Tartuin itsekin aiheeseen vajaa puolitoista vuotta sitten. Tuolloin miettimäni unelmaduunin ja -arjen elementit pitävät edelleen enimmäkseen paikkansa ja nyt myös täyttyvät hämmästyttävän hyvin.

Kaksi henkilöä puhaltamassa saippuakuplia.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Mitä muuta yhteisö sinulle antoi?

Ylempänä kertomieni lisäksi olen saanut Piilo-osaajista ystäviä, paljon uusia ajatuksia ja vinkkejä. Yhdeksi tärkeäksi voimavaraksi ovat osoittautuneet onnistumistarinat. Niiden lukeminen on ilahduttanut, inspiroinut ja kasvattanut luottamusta tulevaan. Myös muut muiden kertomukset, kokemukset ja ajatukset niin sisäisissä keskusteluissa kuin blogissa ovat kantaneet. Hyvä esimerkki on Hilla-Maria Zettermanin kirjoitus rekrytoivasta koulutusohjelmasta, joka kuvaa hyvin myös omia ajatuksiani tässä tilanteessa.

Mitä sanoisit Piilo-osaajiin liittymistä vielä harkitseville?

Jos Piilo-osaajien toiminta-ajatus yhtään resonoi, niin tule ehdottomasti mukaan tekemään ja kokeilemaan yhdessä! Eniten saat irti toiminnasta, kun lähdet mukaan aktiiviosaajaksi eli julkaiset oman osaajaprofiilin ja pääset kirjoittamaan blogiimme. Ja vaikka lähtisit mukaan taustaosaajana eli ilman osaajaprofiilia, niin lähde myös tekemään toiminta-ajatustamme todeksi. Voit tulla tuottamaan sisältöä somekanaviimme, järjestämään tapahtumia tai kehittämään sisäistä toimintaamme. Mahdollisuuksia on paljon. ja Piilo-osaajat on juuri sellainen, millaiseksi me jäsenet sen teemme.

Kaisa Selamo profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ottamassa uutta ura-askelta sähkösuunnittelun maailmassa ja jakaa aikansa perheen, työn ja itsensä kehittämisen kesken. Ajanhallinnan ja palautumisen taidot ovat tehokäytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.