Rekrytoivan koulutusohjelman avulla kohti unelmaa?

kartta ja kompassiKartta, jonka päällä kompassi.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Joskus työpaikan saaminen voi olla kiven alla: liian vähän kokemusta, ei ole tarpeeksi tiettyä kokemusta tai ei vain henkilökemiat kohtaa. Tällöin osaaminen on kohdallaan, mutta rekry jää kiinni jostain, mihin et voi vaikuttaa. Yksi vaihtoehto kokemuksen ja tietotaidon kerryttämiseen on rekrytoiva koulutusohjelma.

Olen itse hakeutumassa terveysteknologian alalle, ja vaikka taustani on fysiikan ja lääketieteellisen tekniikan parista ja olen laatutietoinen, ei ole työpaikkaa irronnut. Palautteiden perusteella ne ovat jääneet pääasiassa kiinni kokemuksen puutteesta alalta. Siksi innostuinkin erityisen paljon, kun bongasin kevään haut rekrytoiviin koulutusohjelmiin terveysteknologian alalle. Sitä kautta saisin arvokasta tietotaitoa, työkokemusta ja mahdollisuuden näyttää potentiaalini alan osaajana. Olin jo aikaisemmin osallistunut TE-palveluiden ja kouluttajaorganisaation järjestämään koulutusohjelmaan/työvoimakoulutukseen. Tällöin työllistyin yritykseen koulutuksen jälkeen, joten minulla oli siinä mielessä oikein mukava kokemus taustalla. Niinpä päätin ehdottomasti lähteä mukaan.

Hakupaperit tuli laittaa TE-palveluiden kautta sekä tässä tapauksessa koulutuksen järjestävän yrityksen järjestelmään. Yrityksen järjestelmän hakulomake toimii profiilina, joten sinne on tärkeä saada kiteytettyä, miksi olisin hyvä osallistuja ja mikä minua motivoi. Äkkiseltään nämä voisivat olla vaikeita kohtia, mutta Piilo-osaajien profiiliin olin pohtinut ja pyöritellyt samoja asioita, joten nämä asiat olivat osaltani jo valmiiksi mietittynä. Profiilia käytetään yhteistyöyritykseen käyntikorttina.

Järjestävä yritys etsi sopivia yhteistyöyrityksiä mukaan lähteneiden yrityksien tarpeiden mukaan. Yhteistyöyrityksen voi koittaa hankkia myös itsenäisesti, ja päätinkin heti alkuun koittaa tehdä myös näin parantaen mahdollisuuksiani. Aloin rummuttaa haustani LinkedInissä, ja saamani tsemppi oli huikeata. Julkisen haun kynnystä helpotti varmasti se, että olin tehnyt jo työnhaustani julkista ja pitänyt siitä ja osaamisestani ääntä verkostolleni. Tähän someviestintään on auttanut rooli yhtenä Piilareiden somevastaavista sekä näiden blogitekstien kirjoittelu.

Kynää pureva nainen

Kuva: Unsplash

Tämä kevät on aiheuttanut kuitenkin sen, että myös tämänkaltaisen yhteistyöyrityksen saaminen oli hankalaa. Tässä oli siis haastetta kerrakseen. Terveysteknologian ala on kuitenkin sellainen, jossa on kasvua ja vientiä. Uskoin siis, että tarvetta osaajille on, mutta yleinen tilanne vaan tuntui pysäyttävän hommat.

Hakijoiden hakuajan päätyttyä alkoi jännittävä, mahdollisesti jopa muutaman viikon odottelu. Vaikka hakijoita oli jo yhdistelty potentiaalisiin kohteisiin ja yritykset pitäneet haastatteluja hakuaikana, oli mielenkiintoiset viikot edessä. Olisiko tässä se askel kohti unelmaa? Tai itsestäni se tuntui mahdolliselta harppaukselta, sillä puolivuotinen koulutusohjelma toisi niin paljon oppia alasta kuin arvokasta työkokemustakin yhteistyöyrityksessä. Jännitys toden totta tuntui, välillä ihan pahana olona. Järjestävä yritys informoi säännöllisesti väliaikatietoja, mikä oli oikein mukavaa. Mutta tunnetusti odottavan aika oli pitkä.

Lopulta odotus loppui, ja jännitys saattoi purkautua aika riemukkaisiin tuuletuksiin: minulle oli löytynyt match! Juurikin se yritys, jonka mukanaolosta olin innostunut, joiden kanssa haastattelu soljui mukavasti eteenpäin ja rönsyillen ja josta minulla oli ollut koko ajan tosi hyvä tunne. Ja he halusivat kaikkien hakijoiden joukosta juuri minut ja erään toisen osaajan. Olen niin onnellinen, kun vihdoin pääsen aimo harppauksen kohti unelmaani, pääsen osoittamaan motivaationi alaa kohtaan ja pääsen töihin.

Puolen vuoden koulutusjakson jälkeen olen monta oppia rikkaampi, ja omaan alan työkokemusta. Juuri nyt tuntuu, että elän unelmaani tai olen ainakin kovin vahvasti matkalla sitä kohti. Se on kannattanut ehkä joskus sanoa ääneen. Tie ei ole ollut suora, siinä oli mutkia, mutta ne mutkat vahvistivat tunnetta siitä, että tätä kohti pyritään. Tässä kohden olen jo maalaillut uusia unelmia tulevaisuuteen, because never stop dreaming.

Hilla-Maria Zetterman, profiilikuvaKirjoittaja Hilla-Maria Zetterman on elämään positiivisesti asennoituva diplomi-insinööri, äiti ja maalta kotoisin oleva Martta, joka navigoi itsensä kohti uusia haasteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.