Työnhakuhyvinvointia onnistumisen kokemuksista

Työttömyys ja työnhaku tuottaa epäonnistumisen kokemuksia, häpeää ja epätoivoa. Onnistumisen kokemukset ja pystyvyyden tunne ovat kuitenkin tärkeitä sekä oman hyvinvoinnin että työnhaun onnistumisen kannalta. Miten nämä työnhaun eri puolet pystyy yhdistämään?

Miksi onnistumisen kokemukset ovat niin tärkeitä?

Hyvinvoivan työnhakijan määritelmään kuuluu kohta ”onnistuu ja innostuu työnhaussa, kokee tekemisen imua”. Tähän liittyy oleellisesti myös pystyvyyden tunne, joka ”on uskoa siihen, että minä kyllä osaan ja pystyn.” Nämä ovat asioita, jotka tuovat virtaa ihan tavalliseen arkeenkin.

Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun et onnistu ja mikään ei kiinnosta.

Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun onnistut ja innostut.

Ero voi olla valtava ja ainakin omasta kokemuksesta voin sanoa, että kun ajatukset alkavat jumittua epäonnistumisiin ja niihin asioihin, mitä en (taaskaan) ehtinyt tehdä, innostus ja halu edes yrittää alkavat hiipua. Siksi onkin tärkeää tietää, mistä voi saada onnistumisen kokemuksia silloinkin, kun niitä ei tunnu löytyvän mistään.

Voit lähestyä asiaa kysymällä itseltäsi esimerkiksi:

 • Mitä onnistuminen tarkoittaa minulle?
 • Missä asiassa olen viimeksi onnistunut?
 • Millaisissa asioissa onnistun?
 • Kuinka usein onnistun?

Kuinka usein onnistumisen kokemuksia olisi hyvä saada?

On henkilökohtaista, kuinka usein tarvitset onnistumisen kokemuksia voidaksesi hyvin ja jaksaaksesi. Itse olen sitä mieltä, että vähintään yksi onnistumisen kokemus päivässä olisi hyvä. Lisäksi onnistumiset pitää muistaa. Kirjoita vaikka illalla kalenteriin onnistumisesi. Se saa päivän tuntumaan onnistuneelta, riippumatta siitä, mitä muuta tapahtui. Onnistumisen kokemukset ja niiden muistaminen pitävät yllä uskoa tulevaan.

Onnistuminen työnhaussa?

Työnhaussa isoja onnistumisia tulee harvoin. Jos ainoa odotettavissa oleva onnistumisen kokemus on uusi työpaikka, matka käy pian raskaaksi. Kannattaakin pilkkoa työnhaku ja tavoitteet pienempiin palasiin. Sinulla on ehkä työnhakusuunnitelma, johon olet kirjannut tavoitteitasi ja työnhakua edistäviä tehtäviä. Se on hyvä pohja lähteä miettimään mahdollisuuksia onnistumisen kokemuksille, mutta ilmankin pääset liikkeelle.

Mieti siis työnhakusi tavoitteita ja tehtäviä ja niille asettamiasi odotuksia. Mistä voit saada onnistumisen kokemuksia?

 • Työhaastetteluun pääseminen
 • Työhakemuksen lähettäminen
 • Soitto mahdolliselle työnantajalle

Kun olet päässyt alkuun, ala pilkkomaan tavoitteita. Kirjoita ylös pienempiä osatavoitteita, pienempiä onnistumisen mahdollisuuksia. Mene niin pieneen kuin tarvitset, sen mukaan, miten teet omaa työnhakuasi.

 • Kiinnostavan yrityksen tai työpaikan löytäminen
 • CV:n päivittäminen
 • Kontaktin yhteystietojen selvittäminen
 • Yhteen keskusteluun osallistuminen LinkedInissä
 • Kontaktipyynnön lähettäminen LinkedInissä kiinnostavalle henkilölle
 • Kiinnostavaan yritykseen tutustuminen

Laita sitten kalenteriin päivittäin tehtäviä, joissa varmasti onnistut niiden lisäksi, joissa tulos on epävarmempi tai joiden tekeminen kestää pitempään. Muista vapaapäivät! Vapaapäivän pitäminen työnhaussa on myös onnistuminen.

Missä muualla onnistun?

Jos et saa työnhaussa päivittäisiä onnistumisen kokemuksia – ja vaikka saisitkin – on hyödyllistä miettiä myös, missä muissa asioissa onnistut. Niin kuin elämä ei ole pelkkää työtä, se ei saa olla myöskään pelkkää työnhakua. Työnhausta pitää osata ottaa taukoja ja tehdä välillä jotain muuta.

Kolme henkilöä hämmästelee kartan ääressä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Pienten ja isojen onnistumisten tunnistaminen ja tiedostaminen muuttuu vähitellen tavaksi, joka nostaa mielialaa ja kantaa vaikeampienkin hetkien ohi. Arjen onnistumisia voi löytää esimerkiksi näiden kysymysten avulla:

 • Minkä vietän mielelläni aikaa?
 • Mitä harrastuksia minulla on – millaisia onnistumisen kokemuksia saan niissä?
 • Teenkö vapaaehtoistyötä – miten onnistun siellä?
 • Missä asioissa onnistun arjessa?

Itselläni tähän listaan tulisi esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Aamusivujen kirjoittaminen
 • Rauhallinen iltasatuhetki lasten kanssa
 • Takapihan haravointi
 • Villasukan kantapään neulominen
 • Astianpesukoneen tyhjentäminen
 • Hetki tekemättä mitään
 • Uusien käsitöiden suunnittelu

Millainen sinun listastasi tulee?

Muiden onnistumisista inspiroituminen

Jos omien onnistumisten kanssa tuntuu tiukalta, onnistumisen kokemuksia voi hakea myös muualta. Se kannattaa, vaikka omiakin onnistumisia tulisi! Lue onnistumistarinoita, keskustele onnistuneiden ihmisten kanssa, innostu ja inspiroidu, kerää ideoita ja vinkkejä siitä, miten muut ovat onnistuneet. Etsi itsellesi sopiva ryhmä tai yhteisö, jossa pääset keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia. Ole avoin, tutustu, keskustele ja kokeile rohkeasti.

Hyvinvoivan työnhakuyhteisön kuvauksesta voisi ottaa vaikka kaikki kohdat kuvaamaan sitä, miten yhteisössä tai ryhmässä tai vapaaehtoistyössä toimiminen edistää onnistumisen kokemuksia. Tärkeimmät kuitenkin lienevät ”säilytetään toimintakyky työelämän muutostilanteissa”, ”uskalletaan puhua ongelmistakin”, ”annetaan myönteistä palautetta” ja ”innostetaan ja kannustetaan”.

Kaisa_Selamo_profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

 

 

 

 

Kirjoitus on osa juttusarjaa työnhakuhyvinvoinnista. Sarjan edelliset osat:

Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä?
Työnhakuhyvinvointia tavoitteista
Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta
Työnhakuhyvinvointia itsetunnosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.