Työnhakuhyvinvointia vertaistuesta

Kolme henkilöä tutkii karttaa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yksin kaikki tuntuu suuremmalta ja vaikeammalta kuin se todellisuudessa onkaan, myös työnhaku ja sen erilaiset vaiheet. Mutta mitä on vertaistuki työnhaussa ja miten sitä voi löytää?

Mikä on vertaistuki työnhaussa?

Vertaistuki työnhaussa auttaa saamaan uusia oivalluksia ja keinoja työnhakuun. Se auttaa sinua näkemään asioiden mittasuhteet ja vaihtoehtoja niin omalle toiminnalle kuin sille, mistä työpaikkoja voi löytyä. Se antaa mahdollisuuden oppia muiden kokemuksista. Ennen kaikkea se auttaa huomaamaan, että et ole tilanteessasi yksin, muutkin kokevat ja ovat kokeneet samanlaisia asioita työnhaussa. Ja selvinneet.

Vertaistuki on antamista ja saamista. Se on työnhakukokemusten ja vinkkien jakamista. Myötätuntoa ja kannustamista. Kuuntelemista ja kertomista. Se tuo samassa tilanteessa olevat ihmiset yhteen, keskustelemaan ja pääsemään yhdessä eteenpäin kohti uutta työtä. Se on myös onnistumisista iloitsemista – sekä omien että toisten. Se on onnistumisista inspiroitumista. Minunkin vuoroni tulee vielä. Se myös auttaa huomaamaan omat pienetkin onnistumiset, toinen voi nähdä asioita, joihin olet itse niin tottunut että et edes näe niitä.

Mistä löytää vertaistukea työnhakuun?

Mieti millainen vertaistuki ja toiminta juuri sinulle sopisi:

 • oletko kotonasi virtuaalimaailmassa, keskusteletko mielelläsi kirjoittamalla
 • kaipaatko kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia – riittääkö videoyhteys
 • haluatko yhden tai muutaman henkilön, joiden kanssa jutella
 • haluatko osaksi isompaa ryhmää
 • tarvitsetko juuri oman alasi ihmisiä vai sopisiko sinulle paremmin monialainen vertaistuki
 • mihin asioihin tarvitset eniten tukea
 • mitä kaipaat eniten, kun tunnet olevasi yksin työnhaun kanssa

Kun olet selvittänyt itsellesi, mitä haluat, mieti missä ja miten se voisi toteutua.

Työnhaun vertaistukea voi löytää monesta paikasta.

 • puhu työnhaustasi – vertaistukea voi löytyä yllättävistäkin paikoista
 • ota yhteyttä tuttuihisi tai tuntemattomiin, joiden tiedät olevan työnhaussa – jakakaa kokemuksia
 • somen kautta, esim. LinkedIn tai Facebook
 • TE-toimiston tai ammattiliittojen kautta esim. Uratehdas
 • perusta oma keskustelu-/vertaistukiryhmä
 • liity olemassa olevaan ryhmään
 • olisiko työnhakuyhteisö sinun paikkasi
 • keksi itse jokin uusi tapa!

Työnhakuyhteisö?

Työnhakuyhteisö on yhteisö, jossa työhakijat kohtaavat monella tavalla. Usein ryhmä on iso, joten näkökulmia ja kokemuksia löytyy monenlaisia. Jäsenet myös tulevat erilaisista taustoista ja tilanteet ovat usein monipuolisia. Näin vinkkejä, kokemuksia ja vertaistukea löytyy lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Iso ryhmä mahdollistaa pienempien sparraus- ja keskusteluryhmien muodostamisen tarpeen mukaan. Verkostoitumismahdollisuudet kasvavat ja sitä kautta myös kanavat työpaikkojen löytymiseen laajenevat.

Vertaistuen ja keskustelun lisäksi työnhakuyhteisö voi antaa paljon muutakin työnhakuun ja oman osaamisen kehittämiseen. Esimerkiksi meillä Piilo-osaajissa on mahdollista päästä kokeilemaan ja oppimaan yhdistyssomea, blogiin kirjoittamista, blogin koordinointia, tapahtuman järjestämistä, projektien koordinointia ja vaikka mitä muuta. Ja jos jotain ei ole ennen tehty, niin hyvän idean pääsee aina halutessaan toteuttamaan.

Hyvinvoivan työnhakuyhteisön määritelmässä on lueteltu asioita, jotka mahdollistavat toimivan vertaistuen. 

 • ollaan avoimia ja luotetaan
 • innostetaan ja kannustetaan
 • puhalletaan yhteen hiileen
 • annetaan myönteistä palautetta
 • pidetään työnhakuun käytetty aika aisoissa
 • uskalletaan puhua ongelmistakin
 • säilytetään toimintakyky työelämän muutostilanteissa

Etsi siis itsellesi sopiva yhteisö, jossa saat ja voit antaa vertaistukea, pääset verkostoitumaan ja näet, että et ole yksin.

Kaisa_Selamo_profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

 

 

 

 

 

 

Kirjoitus on osa juttusarjaa työnhakuhyvinvoinnista. Aikataulullisista syistä ja siitä, millaiseksi Unelmien työnhakupäivän ohjelma muotoutui, päätimme hidastaa tämän juttusarjan julkaisutahtia. Sarjan loput osat siis julkaistaan loppuvuoden aikana. Sarjan edelliset osat:

Työnhakuhyvinvointi – miten voit edistää sitä?
Työnhakuhyvinvointia tavoitteista

2 Responses

 1. 9.11.2020

  […] ja useissa hauissa olin saanut ei kiitos -viestejä, kaipasin vinkkejä työnhaun tueksi ja vertaistukea työnhakutilanteisiin. Ajattelen että vertaistuki on erityisen tärkeää esimerkiksi niissä […]

 2. 14.12.2020

  […] kaikkea halusin yhteisön vertaistukea. Tiesin, että täältä sitä löytyy. Keskusteluista sai uusia näkökulmia, ja aina pystyy […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.