Vaikuttavuutta työnhakuun – hyödynnä sisällöntuotannon LLTA-mallia

Piilo-osaajien hashtagit #osaajaesiin, #poispiilosta, #työnhakuyhteisö, #työnhakuhyvinvointi

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kati Kerosen kehittämä sisällöntuotannon LLTA-malli on saanut suosiota viestijöiden ja markkinoijien keskuudessa. Yksinkertaisen mutta nerokkaan mallin elementtien (lupaus, lunastus, todistus ja aktivointi) avulla pystyy tuottamaan minkä tyyppisen sisällön tahansa, ja se toimii mainiosti myös työnhaussa.

LLTA-malli tiivistettynä

LLTA-malli auttaa luomaan vaikuttavia ja vakuuttavia sisältöjä sekä ohjaa viestimään siitä, mikä on olennaista kohderyhmälle. Malli on syntynyt Kati Kerosen pohdittua sitä, kuinka sisällöissä voisi hyödyntää myyntipuheen rakennetta.

Esimerkiksi tekstien näkökulmasta mallin neljä elementtiä tarkoitettavat tiivistäen tätä:

 • Lupaus eli otsikko + intro.
  Kiinnitä lukijan huomio. Osoita, miten aiot auttaa lukijaa, mistä tekstissä on kyse ja miksi se kannattaa lukea. Lukija päättää tekstin alun perusteella, jatkaako lukemista vai ei, joten tämän osion tarkoituksena on saada lukija kiinnostumaan ja jatkamaan lukemistaan.
 • Lunastus eli leipäteksti.
  Lunasta edellä esittämäsi lupaus konkretisoimalla ja syventämällä aihetta. Kirjoita selkeästi, ja käytä esimerkkejä. Varmista, että tekstisi varmasti täyttää lupauksen; jos tässä ei päästä lukijan näkökulmasta tarpeeksi konkreettiselle tasolle, lupaus jää lunastamatta.
 • Todistus eli kuva, listaus, tilasto, asiakkaan lausuma tms.
  Esitä ytimekäs todistus ja havainnollistus siitä, että antamasi lupaus oikeasti toteutuu ja että kertomasi asia on tärkeä/totta. Etenkin kolmannen osapuolen näkökulma (kuten asiakassuositus) tuo asiaan vakuuttavuutta. Todistus myös helpottaa sisältöön tutustumista ja sen muistamista.
 • Aktivointi eli ohjaus eteenpäin.
  Jokaisen sisällön tulisi johdattaa jonnekin. Lopussa kannattaa aktivoida lukijaa esimerkiksi lukemaan toinen sisältö, ottamaan yhteyttä, ilmoittautumaan tapahtumaan tms. Esimerkiksi somepäivityksissä voi vaikka kysyä aktivoivan kysymyksen, joka saa lukijan osallistumaan keskusteluun.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Mallin soveltaminen työnhakuun

Miten tämä sitten istuu työnhakuun? Työnhaussakin tuotetaan erilaisia sisältöjä: yleensä vähintäänkin ansioluettelo ja työhakemus, monesti myös vaikkapa työnhakuvideoita ja somepostauksia. Erityisesti lupaus, lunastus ja todistus ovat tärkeitä näissäkin, eikä aktivointiakaan kannata unohtaa. Samaten kannattaa pitää mielessä se, mikä on sisällön vastaanottajalle (eli rekrytoijalle) kaikista olennaisinta – eli kohdentaa sisältönsä.

 • Lupaus
  Tuo heti alussa selkeästi ja tiiviisti esiin se, mitä lupaat tuoda mukanasi organisaatioon ja miten osaamisesi suhteutuu hakemaasi paikkaan. Miksi juuri sinut kannattaa palkata? Mitä hyötyä sinusta ja osaamisestasi on organisaatiolle?
 • Lunastus
  Lunasta esittämääsi lupausta kertomalla keskeisestä kokemuksestasi ja osaamisestasi sekä vaikka esittämällä erilaisia työnäytteitä. Muista kohdistaa nämä haettavan paikan mukaan ja esittele vain paikan kannalta olennaiset!
 • Todistus
  Todistuksena voivat toimia esimerkiksi esihenkilöiden, asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden suositukset sekä saamasi palautteet. Onko sinulla suosittelijoita? Mitä sinusta on sanottu aiemmilla työpaikoillasi, opinnoissasi tai muissa projekteissa?
 • Aktivointi
  Voit esimerkiksi kehottaa rekrytoijaa tutustumaan erilliseen portfolioosi sekä olemaan sinuun yhteydessä rekrytointiprosessin edetessä.

Yksinkertaista mutta tehokasta – kokeile vaikka!

Inspiraationa tekstille toimi tämä Laura Niemen LinkedIn-postaus.

Kirjoittaja Salla Hiltunen on teksteihin erikoistunut kieli- ja viestintäasiantuntija, joka työskentelee pk-yritysten, kehittämishankkeiden ja yritystukirahoituksen sekä erilaisten hanke- ja hakemustekstien parissa.

Lähteet ja lisälukemista:

Kati Keronen 2018: Malli, jolla teet viestinnästäsi entistä tuloksellisempaa.
Kati Keronen 2013: Näin tuotat vaikuttavaa verkkosisältöä -diasarja.
Kati Keronen & Katri Tanni 2017: Sisältöstrategia – asiakaslähtöisyydestä tulosta. Alma Talent

1 Response

 1. 9.10.2020

  […] Blogiteksti on muokattu versio tästä Piilo-osaajien blogissa julkaistusta tekstistäni. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.