Mitä voit tehdä tavoitteesi saavuttamiseksi jo tänään?

HAAVEen Joanna ja Veera joogaamassa.

Kuva: Niko Romo

Saimme HAAVEessa kutsun ohjata Unelmien työnhakupäivässä mielikuvamatkan työnhaussa onnistumiseen. Mielikuvamatkalla käytetty ensimmäinen harjoitus toimii ihan kaikkien tavoitteiden kanssa ja auttaa sitä hahmottamaan, mitä juuri sinä itse voit tehdä tavoitteesi saavuttamiseksi.

Muodosta kotiisi jana asettamalla kaksi esinettä noin kymmenen astahduksen päähän toisistaan. Janan toinen pääty kuvastaa tavoitettasi, sitä hetkeä kun se on saavutettu. Toinen pääty on puolestaan vastakohta: kaikki se negatiivinen ja ikävä, johon et koskaan halua päätyä.

Asetu janan tavoitepäähä, sulje silmäsi ja hengittele rauhassa. Kuvittele tavoitteesi. Mitä näet tavoitteessasi, entä miltä siellä kuulostaa? Oletko yksin vai onko seurassasi esimerkiksi joku sinulle tärkeä ihminen? Miltä siellä oleminen tuntuu? Tuntuuko tavoitteen saavuttaminen jossain kohtaa kehoasi?

Nyt, kun tiedät, miltä tavoitteessasi tuntuu, siirry arvioimaan nykytilaa. Janan ikävä pääty on kohta 1, tavoitteesi on puolestaan kohdassa 10. Missä kohtaa janaa olet tällä hetkellä? Millainen matka tavoitteeseesi vielä on? Asetu siihen kohtaan janaasi, jossa arvioit nykyhetken tilanteesi olevan.

Mitä sinun olisi tehtävä, jotta pääsisit seuraavalle pykälälle lähemmäs tavoitettasi? Kirjoita tai piirrä nämä asiat paperille. Ja, mikä tärkeintä, mieti, mitä voisit tehdä tehdä jo tänään tavoitteesi saavuttamiseksi. Se voi olla kuinka pieni asia tahansa. Tärkeintä on, että tarttuisit toimeen jo tänään ja tekisit jotain konkreettista tavoitteesi saavuttamiseksi.

Puuportaat alaspäin, portailla syksyisiä vaahteranlehtiä.

Kun visualisoit itsesi tavoitteeseen, saat voimaa ja oivalluksia sen saavuttamiseen. Kuva: HAAVE

Jokainen askel lasketaan

Yllä kuvattu harjoitus on tuttu urheilun ja liikuntapsykologian maailmasta. Urheilumaailmassa ja työnhaussa on paljon yhteisiä piirteitä, kuten Unelmien työpäivässä saimme todeta. Molemmissa kyseessä on unelman, tavoitteen havittelu, joiden saavuttaminen helpottuu pienillä teoilla.

Aina ei voi jaksaa ponnistella yhtä paljon ja siksi onkin tärkeää mitoittaa tekemisensä päiväkohtaisten voimavarojen mukaan. Näin jaksaa tehdä joka päivä edes jotakin tavoitteensa eteen ja ruokkia positiivista kehää, joka vie lähemmäs kohti toivottua tulevaisuutta.

Tärkeintä on muistaa, että jokainen pienikin liikahdus vie kohti tavoiteportaiden huippua!

HAAVEen harjoituksen ja muut Unelmien työnhakupäivän puheenvuorot näet tapahtuman Facebook-ryhmästä marraskuun 2020 loppuun asti.

Veera KemppainenKirjoittaja Veera Kemppainen on hyvinvointialan yrittäjä, liikunnanohjaaja ja liikuntapsykologian opiskelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.