Mitä mahdollistaja tekee?

Näetkö itsesi mahdollistajana? Koen itseni mahdollistajaksi. Viime blogitekstissäni kerroin, miten generalistina mahdollistan kasvua ja uudistumista.

Huomasin myöhemmin, että tiesin vähän Mahdollistaja-roolin taustasta, vaikka hakukoneiden mukaan meillä on mahdollistajien ammattikunta. Google antoi n. 350 000 osumaa. LinkedIn taas 126, mutta Enabler-sanalla tuli jo 74 000 osumaa.

Pääsin roolin ja termin jäljille, kun luin ruotsalaisen lääkärin, kansainvälisen terveydenhuollon professorin, luennoitsijan, tutkijan Hans Roslingin (1948–2017) teoksia. Saatavilla olevan datan avulla hän todisti, että monet globaalit asiat ovat paremmin kuin luulemme niiden olevan. Poikkeuksena on ilmastonmuutos, jossa tilanne on huonompi.

Miksi suurin osa ihmisistä – pankkiireista Nobel-palkittuihin, toimittajista opettajiin, kuka tahansa meistä – vastasi väärin Roslingin esittämiin kysymyksiin luennoilla? Syynä ovat kymmenen vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvaamme, vaikka meillä olisi kaikki tieto käytettävissä. Havaintojamme vääristävät mm. pelko, dramaattisuus ja yleistämisen tarve. Muita ovat kuilu-, viivasuora-, koko-, kohtalo-, ainoa-, syyttely- ja hätävaisto. Kun Rosling esitti ajatuksia yleisölle, häntä kutsuttiin optimistiksi. Sitä hän ei kokenut olevansa. Hän ei olettanut. Hän näytti. Näin syntyi possibilisti.

                          “En ole optimisti. Olen possibilisti, mahdollisuuksien etsijä.” Hans Rosling

Millainen on mahdollistajan profiili?

1. Mikä tahansa on mahdollista -asenne
Mahdollistaja on ihminen, joka uskoo, että mitä tahansa voi tapahtua, kun olosuhteet ovat oikeat, työskentelemme sinnikkäästi ja pysymme avoimina uusille mahdollisuuksille. Tälle pohjalle rakentuu toivo siitä, että edistyminen on mahdollista.

2. Mahdollistajan maailmankuva rakentuu datalle ja yhdessä tekemiselle
Rosling oli edelläkävijä datan hyödyntämisessä. Datan avulla hän pystyi osoittamaan edistymisen ja loi myös samalla toivoa edelleen kehittymiseen. Tässä työssä Roslingia auttoi hänen poikansa ja miniänsä. Mahdollistajan työ ei ole höttöä, vaan hän tekee näkymättömästä näkyvää datan avulla.

3. Muutoksen tekotapa
Roslingin muutoksen teon oppi oli se, että ensin on ymmärrettävä ihmisiä ja tilannetta, ennen kuin voi ryhtyä tekemään muutosta ja parannusta.

“Melkein kaiken, mitä ymmärrän maailmasta en ole oppinut tutkimalla dataa tai istumalla tietokoneen ääressä tutkimuksia lukien – vaan viettämällä aikaa muiden ihmisten parissa ja keskustelemalla maailmasta heidän kanssaan.”

Vastaavasti hoivayhtiö Buurtzorgin perustaja, Jos de Blok neuvoi suomalaisia:

“Don’t start if you haven’t got a positive mindset about people.”

Kuva: Paula Marttinen

Mikä on mahdollista pandemian aikana ja sen jälkeisessä ajassa?

Tämä on ajankohtainen kysymys globaalisti kaikissa yrityksissä, kun pyrimme näkemään kahden samanaikaisesti meneillään olevan muutoksen läpi: mitkä pandemian tuomista muutoksista jäävät väliaikaiseksi ja mitkä taas kiihdyttävät muutosta ja jäävät pysyviksi, ja mitä siitä seuraa?

Suomeen toivon enemmän mahdollistamiskeskustelua ja tekoja. Esimerkiksi:

  • miten mahdollistamme monimuotoisuudelle rakentuvan työmarkkinan, jossa osaajat ja työnantajat kohtaavat?
  • miten mahdollistamme positiivisen ja erilaisuutta arvostava tekemisen vireen?
  • miten mahdollistamme rakentavan vuoropuhelun, jotta uuden luominen yhdessä on mahdollista?

Kirjoittaja Paula Marttinen uskoo, että yhdessä tekemällä vaikutamme enemmän kuin yksin. Paula on parhaimmillaan sellaisissa rooleissa, joissa luomme uutta liiketoimintaa ja kehitettämme samanaikaisesti työ- ja toimintakulttuuria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.