Miten voin hyödyntää haasteellisen covid-19-ajan ja opiskella uudistuen ja omia uskomuksia kokonaan kyseenalaistaen?

Lamppu

Kuva: Anu Lampenius

Törmäsin hiljattain Courseran kurssiin, jonka nimi oli “Mindshift: Break Through Obstacles to Learning and Discover Your Hidden Potential”. Olin vähän skeptinen kurssin suhteen, koska olin lukkiutunut ajatukseen, että koska olen hankkinut jo tradenomikoulutuksen ja opiskellut lyhyitä kursseja vuosien varrella, en voisi erikoisemmin hyötyä tuosta kurssista. Kuitenkin yhdellä itsensä kehittämisen kurssilla aikoinaan opin, että vaikka oppi olisi hyvinkin pieni (vaikka yksi lause), se voi olla käänteentekevä.

Tarve itsensä luomiseen uudelleen

Keväällä luin Minna Huotilaisen kirjan Keskittymiskyvyn elvyttämisopas, ja sitä lukiessa tuli mieleen, että olisi hienoa, jos vielä voisi haastaa omat aivonsa oikein toden teolla. Oma työni on vaihtelevaa ja haasteellista, mutta kaipasin kuitenkin jotakin uutta aiemman osaamisen ulkopuolelta ja ennen kaikkea uudistumista.

Vastaus tuohon tuli viiveellä juurikin tuon Mindshift-kurssin kautta. Kurssin vetäjä Dr Barbara Oakley on itse entinen lingvisti, nykyisin tohtori insinööritieteissä. Hän oli koulussa huono matikassa ja piti itseään vain kielellisesti lahjakkaana. Hän päätyi venäjän kielen tulkiksi erinäisten mutkien kautta. 26-vuotiaana hän kuitenkin totesi että ei ollut oikealla alalla, nieli ylpeytensä (Oakleyn  oma ilmaus) ja palasi matematiikan opintojen pariin ja siitä edelleen opiskelemaan insinööriksi.

Lukiessa hänen elämäntarinaansa ja suorittaessani tuota Mindshift-kurssia, lamppu syttyi. Tuli mieleen, että tältäkö tuntuu jos “valaistuu”. Minun ei siis tarvitsekaan rajoittaa itseäni tähän osaamiseen ja mukavuusalueeseen?

Tulevaisuuden työelämän vaatimukset – miten vastata niihin proaktiivisesti

Olen miettinyt tulevaisuuden työelämää ja oman ammatin muuttumista ja vähenemistä. Sihteerin työn kysyntä on vähentynyt vuosien varrella koko ajan. Kun olin muutama vuosi sitten työttömänä vuoden päivät, siinä huomasi jo konkreettisesti sihteeritöiden vähenemisen; jos joku paikka oli avoinna, hakemuksia saattoi olla jopa 400. Vaikka en ole 26-vuotias, voisin opiskella jotakin ihan uutta esim. kerrata matematiikkaa (vaikka olin siinä keskinkertainen koulussa) ja vaikka opiskella Courserassa ohjelmointikieliä. Luulin, että se olisi niin vaikeaa ja tylsää, että en sitä voisi edes oppia. Mikään työpaikka ei tänä päivänä ole 100 % varma, ja omasta osaamisestaan on pidettävä huolta.

Olen myös aina kannattanut elinikäistä oppimista. Mutta Mindshift-kurssi ravisteli käsityksiäni oppimisesta, että tästä avautui ihan uusi maailma.

Tekoäly

Rappuset

Kuva: Anu Lampenius

Opiskelin Courserassa myös tekoälyn perusteet. Itselleni tämä oli uutta ja innostavaa. Halusin ymmärtää konkreettisesti, mitä tekoäly tarkoittaa tänä päivänä. Löysin kurssin, jossavoisin itse luoda oman chatbotin; siitä voisi nykyisessä työssäni olla paljonkin hyötyä. Tähän tosin löytyy edullisia sovelluksiakin, joita voi käyttää ilman koulutustakin. Kuuntelin viime viikolla koodaamisesta inspiroivan TED Talkin, joka ei ole tuore mutta todella virkistävä!

Ikigai

Pohtivana ihmisenä on tullut mietittyä Ikigaitakin, ja löysin Sovelon leikkimielisen Future CV -testin. Testiä tehdessä vähän kummastelin, että miksi siinä kannustetaan ohjelmointikielten oppimiseen, mutta sitä osaamista nykyään tarvitaan.

Vaikka tämä vuosi on ollut kaikin puolin haastava, täytyy sanoa, että on myös ollut positiivisia yllätyksiä. Coursera ei ole ainoa paikka, jossa voi edullisesti oppia, mutta siitä voi vaikka aloittaa. Courserassa kuitenkin kurssit on tehty hauskasti ja innostavasti ja valinnanvaraa riittää.  Sieltä voi jopa löytää halutessaan uuden ammatillisen polun.

Anu Lampenius profiilikuvaKirjoittaja Anu Lampenius on moniosaaja, kielitaituri ja elinikäinen oppija, joka rakastaa musiikkia ja mindfulness-kirjojen lukemista sekä tykkää valokuvata omaksi ilokseen.

3 Responses

  1. Leena sanoo:

    Hieno, kannustava kirjoitus!??

  1. 19.3.2021

    […] energiaa opetella verkossa uusi taito muutamassa kuukaudessa tai omaan tahtiin? Kirjoitin syksyllä Piilo-osaajien blogissa koodaustaitojen opettelusta. Jos koodaus tuntuu kuitenkin ylitsepääsemättömältä, on onneksi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.