Taitojen kartuttaminen työelämään ja hyvinvointiin

Avoin kirja nurmella

Kuva: Canva

Olisiko energiaa opetella verkossa uusi taito muutamassa kuukaudessa tai omaan tahtiin? Kirjoitin syksyllä Piilo-osaajien blogissa koodaustaitojen opettelusta. Jos koodaus tuntuu kuitenkin ylitsepääsemättömältä, on onneksi muitakin vaihtoehtoja. Näitä on mm. myynti, digitaalinen markkinointi, copywriting, web-suunnittelu ja SEO. Ja jos intoa riittää, siitä voi aueta polku yrittäjyyteenkin.

Missä yllä mainittuja taitoja voi oppia kohtuuhinnalla?

Linkedin Learning -sivustoa voi kokeilla alkuun kuukauden ilmaiseksi, kokeilun jälkeen n. 30 € / kk. Kursseja on laidasta laitaan, ja Linkedin Learning on arvostettu koulutusten laadukkuudesta. Omissa suunnitelmissa on opiskella digital marketing specialist learning path. Hubspot Academyn kurssit ovat ilmaisia, ja siellä voi opiskella muutakin kuin digitaalista markkinointia esim. bloggausta ja web-suunnittelua.

Skillshare on myös monipuolinen sivusto omaehtoiseen opiskeluun. Skillsharessa on kursseja paitsi työelämän tarpeisiin, myös harrastustarpeisiin. Skillsharea voi kokeilla ilmaiseksi, ja kuukausimaksu on kohtuullinen 19 $ / kk. Oma haave on opetella vesiväritöitä. Itse tein lyhytkurssin Canvasta viime viikolla. Kurssi ei ollut ihan tuore, mutta siinä oli pieniä käytännön vinkkejä.

(Career Sidekickin sivulla on listattu myös muita hyviä taitoja, joiden opetteleminen voi auttaa työllistymään paremmin.)

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden identiteetit

Pölösella on mielenkiintoisia näkemyksiä ja rohkea tapa ajatella. Tuo kirja on lukulistallani. Kiinnostuin Pölösestä jo hänen aiemman kirjansa perusteella, ja pohdin, miten ihan tavallinen tallaaja voisi oppia futuristin taitoja perustasolla. Kustannustehokkaasti löysin vaihtoehdon Courserasta ja Driimistä.

Courseran Future thinking Specialization -opintokokonaisuudella on tarkoitus opettaa opiskelija ennustamaan tulevaa ja kuvitella uusia mahdollisuuksia. Yksi tuttavani suoritti kokonaisuuden ja sanoi että, häntä harmitti, että koulutus päättyi, koska hän koki sen todella antoisaksi. En tarkoita, että kirjaimellisesti kukaan osaisi tulevaa ennustaa, vaan tarkoitus on oppia ajattelemaan monipuolisesti ja joustavasti.

Pölönen opettaa tulevaisuuden taitoja Driim-sivustolla. Driim-sivustolla on myös monia muita luennoija. Hinta on 8 € / kk tai 80 € / vuosi.

Pystyyn kuivunut puun runko veden äärellä.

Kuva: Anu Lampenius

Mitä jos tuntuu, että ei jaksa?

Aina ei kuitenkaan energiaa riitä uuden opiskeluun, ja voi olla ihan tarve vain olla. Tätä on tarvinnut muistuttaa itselleen, kun on niin kiinnostunut monista aloita ja ilmiöistä. Kun lapseni olivat pieniä, en ollut tietoinen mindfulness-taidoista. Niistä olisi silloin ollut hyötyä kiireisessä arjessa.

Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilla on juttu siitä, miten Perttu Pölönen itse hiljentyy. Kaikille uskonto ei ole se, mistä voisi jaksamista saada, minkä takia koen, että mindfulness voi olla yksi vaihtoehto. Esimerkiksi Palouse Mindfulnessin sivuilla on 8 viikon ilmainen MBSR-stressinhallintaohjelma.

Olen aina vuosien varrella tarvinnut hiljaisuutta, ja kävely koiran kanssa on tänä päivänä tärkeä osa arkea. Kävelymeditaatiokin on meditaatio.

Meditation practice isn’t about trying to throw ourselves away and become something better. It’s about befriending who we are already. — Pema Chodron

Who is your enemy? Mind is your enemy. No one can harm you more than your own mind untamed. And who is your friend? Mind is your friend. No one can help you more than your own mind, wisely trained—not even your own mother and father. — Buddha

Anu Lampenius profiilikuvaKirjoittaja Anu Lampenius on moniosaaja, kielitaituri ja elinikäinen oppija, joka rakastaa musiikkia ja mindfulness-kirjojen lukemista sekä tykkää valokuvata omaksi ilokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.