Ajatuksia oman urahaaveen tavoittelemisen matkasta

Kun ihminen toteuttaa itseään, tyydyttyy yhtä aikaa kaksi tarvetta: autonomia ja kyvykkyys. Jos löydät asian, jota haluat tehdä ja jota myös tunnet pystyväsi tekemään, koet sitä tehdessäsi henkilökohtaisen täyttymyksen tai itsesi toteuttamisen tunnetta. Ja silloin, kun kiinnostus ja taituruus pääsevät kohtaamaan, syntyy itsensä toteuttamisen tunne. (Frank Martela: Elämän tarkoitus.)

Unelmointi – Step 1

“Unelmointi on paras tapa luoda tulevaisuutta” – Victor Hugo

Unelmoimalla voidaan luoda positiivisia visioita tulevaisuudelle.

Siksi näen, että se on tärkeää etenkin tilanteissa, joissa etsimme itsellemme seuraavaa työpaikkaa ja ura-askelta tai kanavaa toteuttaa omia ammatillisia haaveita ja ambitioita. Aluksi hurjilta, lennokkailta ja hulluiltakin tuntuvien toiveiden täyttämän ajatuskokonaisuuden ja unelmien keskeltä voidaan usein jäsentää ja hioa timanttinen ajatus – fokus ja tavoite, mitä kohti mennä. Unelmoinnin avulla voimme siis luoda uudenlaisia ideoita tulevaisuuden suunnistamme, ja näin luomme mahdollisuuksia myös tarkastella tarkemmin näitä ajatuksia: olisivatko ne sittenkin aivan mahdollisia suuntia? Miten voisin ne saavuttaa? Millainen matka minun tulee taittaa, että pääsisin sinne? Vaatiiko suunta suuria ratkaisuja vai voinko kokeilla jotenkin ensin hiukan matalammalla kynnyksellä? Miten tämä uusia asia minulta sujuisi tässä ja nyt? Entäpä jos kokeilisin jo tänään?

Unelmointi ja ajatusleikki, ehkä jo niiden piirtäminen matkaksi paperille, on mielestäni tärkeä ensimmäinen askel kohti uusia asioita. Kun omia toiveitaan on haaveillut ja sen jälkeen niitä jäsentänyt, löytyvät ne ydinasiat, joita kohti mieli alkaa yhä hanakammin matkata. Uuden suunnan etsimisessä kannustaisinkin haaveiluun ja unelmointiin, rohkeasti ja omaa mieltä rajoittamatta.

 • Mutta kuinka sitten lähden kohti niitä unelmia?
 • Miten sitten edetä, kun pelkkä jäsentymätön pilvenhattara ei kanna seuraavalle etapille?
Aurinko ja vaaleita pilviä sinisellä taivaalla.

Kuva: Veera Paara

Kerro rohkeasti – Step 2

Unelmien muuttaminen toiminnaksi.

Ensimmäinen asia, joka ideoina ja haaveina mielessä pyöriville ajatuksille tulee tehdä, on vielä kerran pysähtyä niiden äärelle, jäsentää ja perustella ne itselleen ääneen. (Tämä vinkki nousi esiin myös Susan Caloniuksen puheenvuorossa Piilo-osaajien Rekrytointi- ja osamismarkkinoilla!). Kannattaa myös jo kirjata itselleen ylös ja piirtää suunnitelma: Mitä pitää vielä tehdä, että tämä olisi mahdollista? Onko jotakin, mitä minun pitää opetella? Onko asioita, jotka saattavat olla tämän suunnan esteenä? Mitä minun tulee tehdä seuraavaksi, että pääsen lähemmäs tavoitettani? Sen jälkeen kerro näistä jäsentyneistä ja vahvistuneista ajatuksistasi ääneen – ystäville ja läheisille, verkostoille, työyhteisöissä –ja tuo haaveitasi rohkeasti keskustellen esiin myös esimiehellesi. Kun haaveista, tavoitteista ja suunnista on tullut ääneen sanomalla totta, voi lähteä miettimään tarkemmin, miten.

Viime viikolla Piilo-osaajien vapaaehtoisvoimin toteutetut Rekrytointi- ja osaamismarkkinat sisälsivät

 • monia inspiroivia, rohkaisevia, valaisevia ja idearikkaita puheenvuoroja siitä, kuinka tuoda esiin omaa osaamistaan ja kuinka rohkaista itseään ottamaan uusia askeleita kohti uutta ja tuntematonta,
 • puheenvuoroja oman osaamisen kiteyttämisestä ja osaamisen brändäämisestä,
 • vinkkejä siitä kuinka saa puhkaistua itsensä läpi terävällä osaamiskärjellä johonkin mielenkiintoiseen organisaatioon sekä
 • upeita rohkaisevia ja kannustavia tarinoita yrittäjyyttä pohtiville.

Kuuntelin mielenkiinnolla, innolla ja ilolla näitä erilaisia puheenvuoroja. Nyt hetken tätä kaikkea hauduteltuani mieleeni nousee vahva ajatus näiden puheenvuorojen takaa: Ole rohkea, kokeile ja toteuta!

Samaan rohkeaan kokeilemiseen ja tekemiseen kannustaa myös uramuotoilusta puhuva Aku Varamäki teoksessaan Future Proof – tulevaisuuden työkirja. Hän kannustaa pienten kokeilujen kautta ja avulla uramuotoiluun ja siihen, että intohimon löytymistä ei kannata jäädä odottelemaan. Hän tuokin erinomaisesti esiin sen, että pelkästään asiaa ajattelemalla tai unelmoimalla ei intohimo välttämättä koskaan kirkastu.

Suunnittele ja piirrä seuraava askeleesi ja urasuunnitelmasi paperille – Step 3

Hahmottele

 • Mikä on tavoitteesi? Perustele itsellesi, miksi se on tärkeää.
 • Piirrä ja hahmottele, missä kohtaa polkuasi olet nyt.
 • Mitä minun vielä tarvitsee tehdä, että pääsen seuraavalle askeleelle kohti tavoitteeni täyttymystä?
 • Millaisia asioita voin toteuttaa, on tarpeen ja haluaisin toteuttaa matkan varrella?
 • Mikä on seuraava askeleeni: mitä konkreettisia tekoja se pitää sisällään? Aikatauluta teot – sovi itsesi kanssa aikataulu toteutukselle.
Henkilö nousee tikkaita ylöspäin, vain jalat näkyvät.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Piilo-osaajien Rekrytointi- ja osaamismarkkinoilla useamman mielenkiintoisen ja inspiroivan puheen jälkeen minulle jäi mieleen se, miten tärkeää työelämässä ja työnhaussa on vain rohkeasti lähteä toteuttamaan itseä inspiroivia asioita. Ehkäpä ensin jokin pienempi askel kohti uutta, jotakin jonka arjessa voi toteuttaa tässä ja nyt, ehkäpä aloittaa jo tänään? Verkostoituminen rohkeasti, oma podcast omien ajatusten esiintuomisen kanavana, blogikirjoitus oman asiantuntijuuden esiintuomiseksi tai mikä hienointa, vaikkapa uuden kirjan kirjoittaminen (kuten esim. Piilo-osaajien perustajajäsen Jaana Saramies esimerkillään osoittaa!). On paljon asioita, joita tekemällä voit osoittaa omaa motivaatiotasi ammatillisia intohimojasi kohtaan ja samalla edetä omalla ammatillisella polullasi. Suunnittele siis itsellesi tavoite, joka vie kohti uutta unelmaasi, ja aikatauluta se. Ja muista, pyydä apua sitä tarvittaessa!

Teoksessaan Future Proof – tulevaisuuden työkirja Aku Varamäki nostaa tulevaisuuden muotoiluprosessin keskeisimpinä asioina kykyä sietää tai jopa rakastaa epävarmuutta ja kokeiluita, jotka eivät vastanneetkaan alkuperäiseen ongelmaan, sekä kykyä palata välillä uudelleen ideoinnin äärelle. Näin toimimalla Varamäen mukaan oppii jatkuvasti uutta ja ajattelu kehittyy. Tällainen samanlainen prosessiin heittäytymisen kyky yleistyy hänen mukaansa myös tulevaisuuden työelämässä. Kun muutos on varmaa, Varamäen mukaan meidän täytyy oppia suhtautumaan siihen uusin tavoin ja luottaa siihen, että olemme neuvokkaita ongelmanratkaisijoita ja että löydämme keinot päästä eteenpäin. (Varamäki, Aku. 2019, Future Proof – tulevaisuuden työkirja.) Voimme työnhakijoina siis ajatella työnhakua myös eräänlaisena oman uran muotoiluprosessina. Aika kiehtova ja motivoiva ajatus, eikö totta!

Ketterä oppiminen, keino menestyä jatkuvassa muutoksessa -teoksessaan Leenamaija Otala taas painottaa tulevaisuuden tärkeänä taitona uuden oppimisen kykyä; hän tuo esiin sen, että rekrytoinneissa painotetaan yhä enemmän hyvää oppimiskykyä. Kyky paneutua tuleviin haasteisiin, intohimoinen halu ratkaista uusia ongelmia tai parantaa suoritustaan, taito hankkia sitä varten tietoa ja kykyä soveltaa sitä, yhteistyökyky sekä vuorovaikutustaidot, kyky heittäytyä luovasti ja rohkeasti ulos tutulta alueelta. Huipputyyppi on Leenamaija Otalan mukaan myös se, joka auttaa muita oppiman oman osaamisensa ja kokemuksensa kautta. Halusin nostaa esiin nämä Otalan korostamat taidot, sillä mielestäni tämä toimii erinomaisena ohjenuorana myös työnhaun ja uraunelmien toteuttamisen keskelle. Ja Piilo-osaajien yhdistys verkostoineen on täynnä näitä upeita huipputyyppejä!

Kevät on erinomaista aikaa uuden askeleen ottamiselle, rohkeille kokeiluille, uuden oppimiselle ja uusille aluille.

Usko itseesi, ole rohkea uuden edessä, pyydä apua, ole mukana ja lähde toteuttamaan haaveitasi!

Veera Paara, profiilikuvaKirjoittaja Veera Paara on työelämän ajankohtaisista aiheista kiinnostunut palvelujen kehittäjä ja valmentaja, joka inspiroituu ihmisistä ja palvelumuotoilun, työhyvinvoinnin ja HR-kentän kehittämisen aihepiireistä.

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Varamäki, Aku. 2019. Future Proof – tulevaisuuden työkirja.
Otala, Leenamaija. 2018. Ketterä oppiminen – keino menestyä jatkuvassa muutoksessa.
Martela, Frank. 2020. Elämän tarkoitus – suuntana merkityksellinen elämä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.