Uusi ura vaatii rohkeutta ja antaa mahdollisuuksia

Mielestäni jokaisen pitäisi kannustaa sekä itseään että muita ihmisiä etsimään uusia mahdollisuuksia ja ottaa vastuuta omasta ammatillisesta kehityksestä. Meidän tulisi pohtia kehitymmekö nykyisessä tehtävässämme ja miten paljon voisimme oppia ja kasvaa uudessa paikassa. Vaikka kuulostaakin omituiselta, tämä on myös tapa osoittaa välittävänsä työpaikastaan.

Alan tai työtehtävien vaihdossa korostuu oman osaamisen, yleisten työelämävalmiuksien ja henkilökohtaisten vahvuuksien hahmottaminen. Hyvä työkalu tälle pohtimiselle on SWOT-analyysin tekeminen. Tämän avulla oppii tunnistamaan oman erityisosaamisensa sekä oman alalta toiseen siirrettävä osaamisen. On hyvä lähteä omista arvoista ja etsiä työpaikka, jonka arvot kohtaavat omien arvojen kanssa. Toisin sanoen on päätettävä millä alalla ja millaisessa yrityksessä haluaa työskennellä.

Alan tai työtehtävien vaihdossa korostuu oman osaamisen, yleisten työelämävalmiuksien ja henkilökohtaisten vahvuuksien hahmottaminen.

Yksi tapa tunnistaa kiinnostavat alat ja yritykset, on listata esimerkiksi muutama kiinnostava ala. Ja tunnistaa jokaisella alalla kolmesta viiteen yritystä, jotka kiinnostavat itseä eniten. Kun alat ja varsinkin yritykset on tunnistettu, on aika miettiä, löytyykö omassa verkostossa henkilöitä, jotka ovat näiden yritysten palveluksessa. Jos löytyy, kannattaa olla yhteydessä heihin ja tiedustella millaista on olla töissä kyseisissä yrityksissä.

Täysin uudelle uralle lähteminen vaatii rohkeutta, muutosvalmiutta ja innostusta uuden oppimiseen. Samoin pitää hyväksyä se, että tähän saattaa mennä tovi jos toinenkin. Varsinkin, jos lähtee opiskelemaan uutta ihan nollasta. Matkalla voi oppia myös muita asioita kuten vaikkapa oman osaamisen kehittämistarpeiden tunnistaminen, sosiaalisen median hyödyntämisen oppiminen ja verkostoitumisen aloittaminen.

Kuten työnhaussa yleensäkin, tällä matkalla riittää ajankäytön haasteita. Pitää olla hyvä projektijohtaja ja määritellä miten jakaa päivittäinen aika tälle projektille. Ja määritellä myös, kuinka suuri osa päivästä menee itsestä huolehtimiseen, kouluttautumiseen ja muihin elämän osa-alueisiin.

Oma matkani alanvaihtajana alkoi sillä, että tutkin mikä tilanne on nykypäivän työmarkkinoilla. Eli miten oma osaamiseni vastaa työelämän tarpeita. Tämän tein lukemalla artikkeleita, blogeja ja analysoimalla avoimia työpaikkoja.

Matkani on vasta alkanut enkä tiedä mihin se päättyy mutta olen tyytyväinen, että lähdin matkaan.

NyblomAnn-Charlotte96

Kirjoittaja Ann-Charlotte Nyblom on kielitaitoinen tiimityöskentelystä nauttiva taloushallinnon osaaja, joka etsii uusia ammatillisia haasteita.

Lukuvinkkejä

3 Responses

  1. 27.2.2019

    […] Oma työskentelytapani on hyvin projektimaista ideoimisineen, suunnitelmineen ja toteuttamisineen. Oman osaamisen määrittelyssä lähdin liikkeelle kirjaamalla ylös, millaisia työtehtäviä minulla on aiemmin ollut, mistä työtehtävistä olen nauttinut aiemmissa työpaikoissa ja miten vahvuuteni ovat tulleet näissä tehtävissä esille. Lisäksi pohdin, mitä koulutukseni tuomaa laaja-alaista osaamista minulla on, ja mitä osaamista olen harrastusten kautta kerryttänyt. Sen jälkeen luin paljon työpaikkailmoituksia ja pohdin, millaiset työtehtävät ilmoituksissa kirjatuista tehtävistä minua kiinnostavat ja mitkä eivät. Tämän pohdinnan ja ideoinnin pohjalta aloin hahmottelemaan toimintasuunnitelmani työnhakuani ja osaamisen kehittämistäni varten. Kokosin ajatukseni nelikentän muotoon, jonka pohjana käytin SWOT-analyysia. […]

  2. 12.6.2019

    […] graafisen suunnittelun peruskurssille. Kehitän taitojani kuoron viestintäjohtajana ja mietin kolmatta uraa mahdollisesti viestinnän parissa. Miltä sinun urapolkusi […]

  3. 14.6.2019

    […] Piilo-osaajien uratarinassa rohkeus ja mahdollisuuksiin tarttuminen näkyvät selvästi. Myös Ann-Charlotte Nyblomin kirjoitus vahvistaa tätä näkemystä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *