Arvot työnhaun ja ajankäytön tukena

Kun puhutaan arvoista, esille nousee usein kysymys ”Elätkö arvojesi mukaan?” Itselleni tämä kysymys aukesi kunnolla, kun lapseni oli reilun vuoden ikäinen. Koko ajan ahdisti ja stressasi. Tiesin, että työpäivän jälkeen pitäisi hakea sitä unelmaduunia. Pitäisi tehdä kotitöitä. Pitäisi tehdä sitä ja tätä. Ja kaikista pitäisi-asioista huolimatta istun lattialla lukemassa lapselleni tai leikkimässä hänen kanssaan.

Työnhakijana, erityisesti perheellisenä, kannattaa välillä pysähtyä miettimään haettavien työpaikkojen lisäksi myös  omia arvoja. Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä? Mitkä ovat sellaisia asioita, joista en halua luopua? Minkä asioiden eteen olen valmis tekemään töitä? Pohdinnan tuloksista voi saada apua siihen, minkälaisia työpaikkoja ja tehtäviä jatkossa hakee. Ja myös siihen, miten käyttää aikaansa arjessa ja töitä hakiessa.

Parhaassa tapauksessa huomaat arvojesi olevan selkeitä ja toimintasi niiden mukaista. Usein jokin arvo näyttäytyy aivan uudessa valossa ja vie itsetuntemusta huimasti eteenpäin. Joskus pohdinnan tuloksena voi kuitenkin huomata, että arvot ja oma toiminta ovat ristiriidassa. Tällöin on joko muutettava omaa toimintaa. Tai on todettava, että tämä ei olekaan minun arvoni. Kumpikin tapaus vaatii syvempää pohdintaa ja arvojen tai toiminnan uudelleen määrittämistä. Myös ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

DSC_6896_edited

Kuva: Karoliina Nurmi

Alun esimerkissä tajusin, että itse asiassa toimin arvojeni mukaisesti, mutta en ole hyväksynyt sitä. Olen aina ollut sitä mieltä, että yksi tärkeimmistä arvoistani on perhe. Aiemmin ristiriitaa ei ollut. Teimme mieheni kanssa paljon asioita yhdessä, mutta aikaa oli myös omille jutuille. Mutta kun lapsi tuli mukaan kuvioihin, en päässytkään irti aiemmasta elämäntavasta. Ja syyllisyys ajankäytön jakamisesta oli usein läsnä.

Ahdistus helpotti, kun tajusin, että vaikka työnhaku ja unelmaduunin löytyminen ovat minulle tärkeitä, tällä hetkellä perheen kanssa vietetty aika on tärkeämpää. Vähitellen olen alkanut hyväksyä, että en juuri nyt pysty hakemaan töitä edes osa-aikaisesti. Mutta teen koko ajan pieniä asioita. Otan pieniä askeleita, joista ajan mittaan kertyy pitkä matka. Joka johtaa lopulta siihen unelmaduuniin. Hyväksynnän myötä voin paremmin kuin pitkään aikaan.

Omaa itseään, arvojaan ja toimintaansa kannattaa siis kuunnella. Ja tarvittaessa muuttaa toimintaansa tai päivittää arvojaan. Uskon, että vahva arvopohja ja itsetuntemus tekevät myös paremmaksi työntekijäksi. Tästä kehityksestä hyödyt paitsi sinä itse, myös tuleva työnantajasi.

Kaisa_profiilikuva

Kirjoittaja Kaisa Selamo on hyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työn ja työnhaun kesken. Ja on samalla sietämättömän onnellinen.

Apua arvojen määritykseen voi saada myös persoonallisuustesteistä ja uteliaisuusalueelta.

Muutoksessa, arvojen määrityksessä ja arjen kiireessä tietoisuustaidot rentouttavat.

Arvojen muutos tai ristiriita voivat johtaa välitilaan, jossa syntyy kasvua.

4 Responses

  1. 26.9.2018

    […] tekstin itsetuntemuksesta ja voimavarojen ylläpitämisestä työnhaussa. Omien tavoitteiden ja arvojen (core) ymmärtäminen auttaa keskittymään olennaisimpaan oman työnhaun kannalta. Päivi […]

  2. 14.11.2018

    […] osaamisen. On hyvä lähteä omista arvoista ja etsiä työpaikka, jonka arvot kohtaavat omien arvojen kanssa. Toisin sanoen on päätettävä millä alalla ja millaisessa yrityksessä haluaa […]

  3. 14.8.2019

    […] työhaun lisääminen kuvioon ei enää onnistunut. Resurssit eivät yksinkertaisesti riittäneet. Kirjoitin aiheesta Piilo-osaajien blogiin viimeksi noin vuosi sitten. Sama pohdinta on edelleen […]

  4. 19.2.2020

    […] kuukausina vauvan kanssa unohdin koko työnhaun ihan tietoisesti. Ja viisaasti. Oli ihan riittävästi tekemistä siinä, että opettelimme elämään kaksilapsisena perheenä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *