Rentoa menestymistä

Meillä suomalaisilla on jännä erityispiirre, jota ehkä sisuksikin kutsutaan. Tämän kansallisylpeydelläkin kantamamme asenteen avulla taistelemme keho jännittyneinä ja kädet nyrkkiin puristettuina tavoitteemme puolesta uhrautuen ja kärsien, itsemme hyväksymisen, onnellisuuden ja menestymisen reseptiä jahdaten.

Maailma on muuttunut, mutta ihminen siihen verrattuna varsin vähän. Sanotaan, että seuraavan seitsemän vuoden aikana maailma muuttuu enemmän kuin koko elinikämme aikana. Muutoksen nopeudesta kohkataan kiihkeästi, mutta omat ajatusmallimme ja mielikuvat työn tehokkuudesta, laadusta ja tuloksellisuudesta istuvat varsin sitkeässä.

Keskittyneesti onnellinen

Tutkimuksetkin puhuvat sen puolesta, että onnelliset työtekijät tekevät myös parempaa tulosta työelämässä (mm. Andrew J Oswald, Eugenio Proto & Daniel Sgroi, 2015). Harwardin yliopistossa puolestaan julkaistiin vuonna 2010 tutkimus (Killingsworth & Gilbert), jonka mukaan onnellisimmillaan ihmiset ovat, kun he ovat läsnä sille tekemiselle mitä he kulloinkin olivat tekemässä.

josh-felise-79105

Näiden tulosten valossa tavoitellaan todellista win-win –tilannetta. Työntekijänä en pistäisi ollenkaan pahitteeksi sitä, että työnantaja olisi aidosti kiinnostunut myös onnellisuudestani. Läsnäolon taidosta ja keskittymiskykyni kohentumisesta hyödymme sekä minä että työnantajani, sillä vaeltava mieli on usein myös onneton mieli.

Onnellisuuden perässä juokseminen on kuitenkin ensimmäinen harha-askel, johon helposti sorrumme. Voit nimittäin päättää alkaa olemaan onnellinen n-y-t, nyt. Puhuessani onnellisuudesta en tarkoita pakkopositiivisuutta, vaan itse asiassa ihan päinvastaista.

Tietoisuustaidoista tyyneyttä

Tietoisuustaitojen avulla voit kehittää keskittymiskykyäsi ja oppia kohtaamaan asiat sellaisenaan. Tämä tarkoittaa, että hyväksymme hetki hetkeltä avautuvan kokemuksen ilman omia lisämausteitamme. Oletko huomannut, mitä itse lisäät kokemukseesi haastavassa asiakastilanteessa tai vaativassa ryhmätilanteessa? Mitä omat ajatuksesi ruokkivat tilanteessa? Mistä tunteesta käsin tulkitset tilannetta?

Aivan, sinun omilla ajatuksillasi ja tulkinnoillasi on valtavan paljon väliä. Rohkeat uskaltavat sukeltaa sisimpäänsä, kohtaavat ikävätkin tunteet ja tuntemukset ja oppivat olemaan näidenkin kanssa ilman, että heidän suorituskykynsä merkittävästi heikkenee. Itsetuntemuksen lisääminen on avain itsensä johtamiseen.

britavincit_1024

Helmikuussa Brita on ollut Tampereen Vincitillä käynnistämässä viiden viikon mindfulness-ohjelmaa.

Mindfulness ei ole mikään yhden asian ihme, eikä sillä voida luvata onnellisuutta kenellekään, mutta mitä motivoituneempi itse olet, sitä laajemmat ja positiivisemmat vaikutukset voit huomata elämääsi. Monet yritykset ovat ottaneet mindfulness-ohjelman ja tarjonneet sitä työtekijöilleen. Kaikki lähtee yksilön omasta motivaatiosta ja suostumuksesta. Jos tietäisit, että rennosti onnistuminen on mahdollista ja tämä vielä saattaisi lisätä kestävällä tavalla tehokkuuttasi ja onnellisuuttasi, antaisitko mindfulnessille mahdollisuuden?

britajakippo1

Kirjoittaja Brita Salminen on parhaillaan uusia haasteita etsivä ratkaisukeskeinen valmentaja ja “mieliguru”, joka hioo tiimeistä timantteja ja boostaa työyhteisöjen hyvinvointia.

5 Responses

  1. 7.3.2018

    […] voi katsoa myös näistä Piilo-osaajien blogissa aikaisemmin ilmestyneistä kirjoituksista tietoisuustaidoista ja NLP:stä […]

  2. 16.5.2018

    […] elävästi hetken, kun luin ilmoituksen netistä ja ajattelin – Nehän etsivät juuri minua!  Jonkin verran kokemusta kyseisestä yrityksestä olinkin saanut siellä jo yrittäjänä toimiessani… Tuolloin tähtäimessäni oli selkeästi vain ja ainoastaan tämä yksi unelmieni työpaikka, […]

  3. 30.5.2018

    […] teknologialla. Harjoittele hallitsemaan keskeytyksiä ja omia reaktioita keskeytyksiin. Ota keskittyminen osaksi arkea ja mieti millä pystyt itse parantamaan keskittymistä. Aseta tavoite, tunnista ärsykkeet, tee […]

  4. 15.6.2018

    […] Muutoksessa, arvojen määrityksessä ja arjen kiireessä tietoisuustaidot rentouttavat. […]

  5. 3.8.2018

    […] mieleni hiljentämisessä ja toisen puheeseen keskittymisessä olen saanut apua tietoisuustaidoista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että mieleni alkaessa käydä kierroksilla, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *