Kuunteleminen on valmentajan tärkein – ja vaikein taito

kuunteleminen
Minulle hyvän valmentajan tärkein taito on kyky kuunnella valmennettavaa. Ennakkoluuloton kuunteleminen ja läsnäolo avaavat monia solmuja valmennustilanteessa. Kun annan toiselle tilaa peilata kokemuksiaan puheen kautta, ratkaisuja alkaa löytyä.

Kuunteleminen voi kuitenkin olla myös vaikeaa. Ainakin oma mieleni alkaa hyvin helposti suoltaa ratkaisuehdotuksia ja selityksiä, jotka haluaisin tietysti tuoda heti myös esille. Varsinkin asiasta innostuessani, itseni hillitseminen on välillä haastavaa. Helpottavaa kuitenkin on, että kuunteleminen on taito. Ja taitoa voi harjoitella.

Oman mieleni hiljentämisessä ja toisen puheeseen keskittymisessä olen saanut apua tietoisuustaidoista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että mieleni alkaessa käydä kierroksilla, hengitän muutaman hengenvedon vähän normaalia syvemmin. Tämä rauhoittaa ajatukset ja palauttaa keskittymisen. Joskus olen myös reilusti tunnustanut ”ajatukseni lähtivät harhailemaan, voitko toistaa, mitä juuri sanoit”. Näin olen taas saanut suunnattua huomioni toisen kuuntelemiseen.

Toinen minua kuuntelemisen hahmottamisessa auttanut työkalu on tiimivalmentajan koulutuksessa tutuksi tullut dialogisalmiakki. Salmiakin kulmissa kiteytyvät keskustelun perusperiaatteet, jotka ovat kuunteleminen, kunnioitus, odottaminen ja suora puhe.

dialogi salmiakki

Kuva: Kaisa Selamo

Kulmia voidaan pitää tasavertaisina, mutta minun mielestäni tärkein on juuri kuunteleminen. Muut perusperiaatteet tukevat tätä taitoa. Ja toisaalta kuunteleminen antaa pohjan käyttää muita perusperiaatteita.

  • Kunnioitus tarkoittaa sitä, että kunnioittaa toisen ajatuksia ja kokemuksia. Näiden kautta valmennettava saa mahdollisuuden löytää itselleen sopivat ratkaisut omista lähtökohdistaan.
  • Odottaminen antaa valmennettavalle tilaa puhua ja pohtia asiaa tarvittavan ajan ja tarvittavista näkökulmista.
  • Suoraa puhetta tarvitaan silloin, kun asia ei etene. Valmennettava voi jäädä jumiin omiin ajatuksiinsa. Tällöin on hyvien kysymysten aika. Niiden avulla pattitilanteesta pääsee usein eteenpäin.

Näiden perusperiaatteiden noudattaminen vahvistaa luottamusta valmennussuhteessa. Kun valmennettavalle tulee kokemus siitä, että kuuntelen ja todella kuulen, mitä hänellä on sanottavana, alkaa tapahtua. Luottamuksen kasvu johtaa siihen, että pystymme käymään asioita läpi entistä syvällisemmin ja siten saamme mahdollisuuksia entistä parempiin tuloksiin.

Mitkä ovat sinun kuuntelemisen kompastuskivesi? Ja mitkä ovat sinun keinosi selvitä niistä?

Kaisa_profiilikuva

Kirjoittaja Kaisa Selamo on hyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työn ja työnhaun kesken. Ja on samalla sietämättömän onnellinen.

Kuuntelemisesta ja kuulluksi tulemisen tärkeydestä voit lukea myös seuraavista postauksista:

4 Responses

  1. 19.9.2018

    […] siis itsekin paneutua perehdytykseen. Perehdytyksessä voi hyödyntää myös Kaisan esittelemiä valmennuksen periaatteita. Hyvä dialogi koostuu neljästä vaiheesta: Kuuntelemisesta, odottamisesta, suorasta puheesta ja […]

  2. 26.9.2018

    […] Itsetuntemus kehittyy myös tarkastellessa avoimia työpaikkoja ja pohtiessa itseä kiinnostavien yritysten tarpeita. Eri aloilla on erilaisia kanavia viestiä avoimista työpaikoista. Esimerkiksi tekniikan alan ammattiuran alkutaipaleella oleva saattaa huomata löytävänsä parhaiten kriteereihin osuvia avoimia työpaikkoja rekrytointiyritysten sivuilta, kuten aTalent ja Academic Work. […]

  3. 6.9.2019

    […] valituksi. Onnistukseen tässä hakija on varautunut tarkkaan substanssikohtaiseen tenttaamiseen ja kenties toistelee mielessään oikeina pitämiään vastauksia sen sijaan että kuuntelisi kysymyksen. Tähän toiminee vinkkinä […]

  4. 20.3.2020

    […] heitellä ideoita. Tällaisessa ilmapiirissä ideat myös lähtevät elämään ja kehittymään. Kunnioitus näkyy kuuntelemisessa. Kun jokainen kokee tulevansa kuulluksi, hän on valmis myös kuulemaan muita. Ja kun arvostaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *