Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa?

Tahdotko tuoda omaa osaamistasi paremmin esille verkon syövereissä? Lue Matti Kortteuksen vinkit ja kuinka hän soveltaa 1930-luvulla kirjoitetun kirjan oppeja ystävien, menestyksen ja vaikutusvallan saamiseksi nykypäivänä.

Jo muinaiset amerikkalaiset ovat tarvinneet ohjeita ja oppaita vastaamaan otsikon kysymykseen. Ja vastauksien klassikko on Dale Garnegien vuonna 1937 kirjoittama kirja, jonka nimi on lainattu tämän julkaisun otsikoksi. Kirjassa listataan periaatteita, joilla saat ihmiset pitämään itsestäsi, voitat ihmiset oman ajatustapasi puolelle, ja joilla muutat ihmisiä loukkaamatta tai kaunaa herättämättä. Garnegien periaatteissa on hyvin paljon käyttökelpoista tänäkin päivänä sinulle, joka haluat saada äänesi tai nettiviestisi kuuluviin, vaikuttaa toisten ihmisten tunteisiin sekä herättää mielenkiintoa itseäsi ja osaamistasi kohtaan.

Miten saat osaamisesi esille nettimaailmassa?

Oman kokemukseni mukaan netissä on helpompi osallistua ja tulla tunnetuksi, kun itselläsi on jotakin sanottavaa. Sinulla on aiheesta jokin näkemys tai kysymys sekä pystyt tuomaan sanomasi esille lyhyesti, varmasti ja siellä missä se herättää huomiota.

Monesti hyvä keino netissä aloittavalle tai epävarmalle on ensin seurata useita kanavia ja niissä erilaisia ryhmiä. Seuraamalla saat käsityksen keskustelutyylistä ja samalla näet myös mitä siellä puhutaan, jotta et aloita sitä tuhannetta kertaa jauhettua asiaa uudelleen. Varovaisesti voit lähteä myös tykkäämään ja jakamaan kanavan keskusteluja ja kommentteja. Sillä ikään kuin morjestat porukkaa ja saat itsesi rinkiin mukaan. Kun törmäät oikein kiinnostavaan asiaan, voit kommentoida, esittää aihetta eteenpäin vievän kysymyksen tai jakaa oman mielipiteesi perusteluineen tai jatkoesityksineen. Näin viet aihetta eteenpäin, saat mahdollisesti muut jatkamaan omaa ajatustasi tai se muutoin saa huomiota.

ääni_kuuluviin

Hyökkäävä ja latistava et saa olla, mutta haastava kyllä. Lisää perusteluja vaatimalla tai tuomalla uuden näkökulman pystyt ohjaamaan keskustelua. Jäät myös varmemmin mieleen henkilönä, jolla on oma perusteltu näkemys asiasta. Olet asiaa pohtinut ja pystyt antamaan yhteisölle jotakin lisää omalla osallistumisellasi.

Keskusteluun osallistuminen opettaa nopeasti ja oma tyyli löytyy ajan myötä. Älä kiinnitä liikaa huomiota kirjoitusvirheisiin tai tavoittele täydellistä. Varsinkin sosiaalisen median kanavissa käydään nopeaa ja elävää keskustelua, jonka ei edes oleteta olevan puhdasta kileiasultaan tai muodolstaan. Tärkeintä on, että sanomasi tulee ymmärretyksi eivätkä toisten esittämät täsmennystä vaativat kysymykset osoita muuta kuin sen, että tekstiäsi luetaan ja sitä mietitään. Tarvittaessa sitten vain täsmennät ja jatkat keskustelua. Tai jätät huomiotta, jos kyseessä pieni asia.

Sudenkuoppiakin on

Ollaksesi kiinnostava ammattiryhmissä tai asiakasryhmissä sinun on tietysti osattava asiasi. Ymmärrettävä niin hyvin, että pystyt käsittelemään aihetta monipuolisesti ja soveltamaan sitä vaihtelevissa yhteyksissä. Tämä osaaminen on tärkein. Sinun on paha tuoda osaamistasi esiin, ellei sitä ole.

Entä jos et ole aivan varma mitä osaat? Tai et osaa? Minun neuvoni on, että mene silloin kiinnostuksesi mukaan. Voit osallistua kuten edellä, mutta tee enemmän kysymyksiä kuin esität näkemyksiä. Näin opit ja lopulta myös löydät osaamisesi.

Näkemys on toinen tärkeä seikka. Jos kommentointisi on vain oppikirjoista löytyvää jargonia ja muiden esittämien asioiden toistoa, sinulla ei ole näkemystä. Eikä niin ollen myöskään lisäarvoa tuotavaksi keskusteluihin. Sama juttu kuin aikoinaan opinnäytetöissä ja lopputöissä opiskellessasi. Siellä lopussa pitää olla omaa ajattelua osoittava kappale ja sinun pitää tuoda jotakin uutta käsittelemääsi aiheeseen.

Lyhyesti yhteenvedettynä:

  • Osaa oma asiasi.
  • Ole siitä jotakin mieltä.
  • Seuraa aihealueen kanavia.
  • Tykkää, jaa, kommentoi.
  • Ole kiinnostunut.
  • Haasta, kysy, esitä näkemyksesi.
  • Huumoria saa olla.
  • Ripaus siviiliminääsi satunnaisesti.

matti_kortteus

Kirjoittaja on Matti Kortteus mahdollisuusbongari, ideoiden kytkijä, onnistumiskapeikkojen hoonaaja. Etsin ongelmia. Olen jumittunut kehittämiseen ja ratkaisunhakuun. Tutkailen palveluita, digitalisaatiota, viestintää. Välillä infraa ja liikennettä. Joskus ärsytän ja härnään. @kortteus

Lisätietoja:

Dale Garnegien kirjan periaatteet on nätisti koottuna Wikipedian lyhyeen artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *