Työllistyminen – urasuunnittelun ansiota vai sattuman sanelema juttu?

One_way_road

Kuva: Satu Paronen

Ylioppilasjuhlien ja valmistujaisjuhlien aikaan onnitellaan valmistuneita ja kysellään tulevaisuudensuunnitelmia. Aina on aihetta juhlaan, kun on saavutettu elämässä iso etappi. Mutta voiko omaa uraa ja työllistymistä suunnitella?

Työuria sanelee yllättävän paljon sattuma. Tähän hätkähdyttävään tulokseen ovat tulleet tutkijat Anu Järvensivu ja Jutta Pulkki.

”Työuria ei niinkään pysty rakentamaan, vaan ne ovat monien tekijöiden summa”, toteaa tutkija Anu Järvensivu Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin etenkin työuran ja terveyden välisiä yhteyksiä. Se haastaa ajattelua, joka korostaa ihmisen suunnitelmallisuutta ja rationaalisia valinnanmahdollisuuksia. Ihmisten valintojen lisäksi toiset ihmiset, monenlaiset tilanteesta riippuvat tekijät ja puhdas sattuma muokkaavat työuraa.

Muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa kiersi haaste seitsemästä työpaikasta. Pääsin itse laskuissa seitsemään eri työpaikkaan ennen valmistumistani. Kaikissa työpaikoissa opin jotain. Näitä ammatteja olen ehtinyt kokeilla:

Kioskimyyjänä R-kioskilla opin, että kun sutki savolaisukko kysyy eukonläpätystä, kyseessä on Eucalyptus-pastillit. Ja Ettan on nuuskaa, jota säilytetään jääkaapissa. Hoitoapulaisena palvelutalossa auttelin keittiössä ja pääsin tekemään saunavuorossa papiljottikampauksia.

Toimistohommissa pankkitoimihenkilönä maksupalvelukeskuksessa uusin säästökirjoja ja naputtelin laskuja. Osastonsihteerinä yliopistosairaalassa otin vastaan tutkimukseen tulevia potilaita. Käänsin potilasohjeen ja annoin aikoja radiojodihoitoihin ja muihin kryptisiin tutkimuksiin.

Vintagekauppa

Myyntityökin on asiakkaan tarpeiden kuuntelua. Kuva: Satu Paronen

Työryhmäohjelmistojen lokalisoinnissa Localisation Specialistina opin puhumaan insinööriä ja IT:tä ja kouluttamaan sekä kehittäjiä että kääntäjiä. Matkapuhelinten kieliversiot ja käyttöoppaat eivät singahtaneet aivan itsestään myyntipaketteihin. Kollega totesi, että projektinhallinta on kriisinhallintaa, ja tämä piti paikkansa.

Päätin antaa opettajuudelle mahdollisuuden ja kouluttauduin englannin- ja saksanopettajaksi. Huomasin myös opettavani yläkoulussa ruotsia. Skaala oli laaja – alakoulusta lukioon ja ekaluokkalaisista eläkeläisiin. Opetin myös hierojaopiskelijoille englantia ja puhuin vakuuttavasti hieronnan kontraindikaatioista. Eräs opiskelija sanoi varovasti, etteivät normaali-ihmiset (tai enkunopet) noista asioista juuri tiedä tai puhu, joten paljastin osastonsihteeritaustani. Opeurani paras kommentti tuli kasiluokkalaiselta tytöltä ihan muuta ainetta sijaistaessani: ”Oletko joku multitalentti?” Tähän oli pakko vastata myöntävästi.

Suunnittelusta huolimatta sattuma on muokannut työuraani. Perille pääsee muutenkin kuin suoraa tietä. Seuraavaksi suuntaan graafisen suunnittelun peruskurssille. Kehitän taitojani kuoron viestintäjohtajana ja mietin kolmatta uraa mahdollisesti viestinnän parissa. Miltä sinun urapolkusi näyttää?

Satu_Paronen

Kirjoittaja Satu Paronen on multitalentti ykkösaltto, joka rakastaa kieliä. Kuorolaulun lisäksi hän harrastaa äänilehtien lukemista studiossa. Satu odottaa jännityksellä, minne sattuma hänet seuraavalla urapolulla heittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *