Työnhaun Tinder – Olisimmeko me match made in heaven?

Unelmien työpaikan etsiminen on välillä yhtä haastavaa kuin hyvän seurustelukumppanin löytäminen. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja on kyllä tarjolla, mutta mistä voit tietää, mikä niistä on paras vaihtoehto juuri sinulle?

Työnhaussa sopivan parin muodostaminen työnhakijan ja työnantajan välille on kuitenkin tärkeää, sillä näin molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja lopputulos on kestävä. Keskinkertaiseen ei kannata tyytyä, sillä vietämme niin suuren osan ajastamme töitä tehden.

Tässä neljä hyvää vinkkiä, joiden avulla voit varmistua siitä, että kyseessä on juuri sinun match made in heaven, unelmien työtilaisuus, johon kannattaa tarttua.

  1. Tunne itsesi

Työnhaussa kaikki lähtee hyvästä itsetuntemuksesta. Tiedä, mitä haluat nyt ja tulevaisuudessa, mitkä ovat keskeiset arvosi ja minkälaisessa työympäristössä viihdyt. Näiden pohdintojen valossa osaat paremmin miettiä, sopisitko kyseiseen työtehtävään ja yritykseen vai et.

  1. Määrittele unelmatyösi

Pysähdy hetkeksi miettimään omaa unelmatyötäsi. Mitä se pitää sisällään? Onko sinulle tärkeintä työpaikan hyvä ilmapiiri, osaavat kollegat vai kenties työpaikan sijainti? Vai onko listasi kärkipäässä mielekkäät työtehtävät, toimiala tai palkkaus? Mieti myös, mistä asioista et ole valmis tinkimään?

Oman unelmatyön kuvaileminen ei ole aina helppoa, mutta sitä kannattaa tehdä, sillä näin alat hahmottaa itsellesi sopivia työtehtäviä ja työnhakusi helpottuu. Lisäksi olet vakuuttavampi haastattelussa, kun tiedät haaveesi ja pystyt kertomaan rekrytoijalle, mihin suuntaan olet menossa.

DSC_6697_edited

Kuva: Karoliina Nurmi.

  1. Tutustu potentiaaliseen työnantajaan etukäteen

Tutustu yrityksen nettisivuihin ja sometileihin jo siinä vaiheessa, kun alat etsiä kiinnostavia yrityksiä tai törmäät kiinnostavaan työpaikkailmoitukseen. Millainen vaikutelma sinulle yrityksestä syntyy näiden sivustojen perusteella? Puhuttelevatko tekstit, kuvat ja niistä välittyvä arvomaailma sinua? Syntyykö yrityksestä hyvä fiilis?

Ja kun pääset haastatteluun asti, selvitä vielä tarkemmin yrityksen taustoja. Voit esimerkiksi kontaktoida yrityksen nykyisiä tai entisiä työntekijöitä ja kysyä heidän mielipidettään yrityksestä. Kaikki tämä on arvokasta tietoa, jota kannattaa hyödyntää päätöksentekovaiheessa.

  1. Ole valikoiva ja luota intuitioosi

Ehkä tärkein oivallus omassa työnhaussani on ollut se, että sinun ei ole pakko ottaa sinulle tarjottua työpaikkaa vastaan. Omaan intuitioon kannattaa luottaa varsinkin, jos sinulle tulee vahva tunne siitä, että kyseessä ei ole sinun paikkasi. Työnhaussa saa olla valikoiva, sillä sen verran isosta päätöksestä on kyse. On sekä työnhakijan että työnantajan etu, jos hakija ottaa vastaan sellaisen työpaikan, josta hänelle tulee heti alusta alkaen hyvä tunne. Älä siis tyydy ok ratkaisuun, vaan etsi rohkeasti sitä oikeaa.

Tavoitteena molemminpuolinen match

Kuten alussa toin esille, on työnhaku välillä yhtä vaikeaa kuin hyvän kumppanin etsiminen. Sen oikean työn löytäminen monien eri vaihtoehtojen keskeltä kuitenkin helpottuu, mitä paremmin tunnet itsesi ja mitä paremmin tiedät, mitä haluat.

Ja kun sinulle vihdoin tarjotaan uutta työtilaisuutta, mieti hetki rauhassa ennen kuin teet päätöksen. Listaa plussat ja miinukset ja mieti, minkälainen fiilis sinulle on tullut yrityksestä ja sen rekrytointiprosessista.

Luota rohkeasti intuitioosi: kyllä sen yleensä tietää, kun se oikea tulee vastaan.

Niin työ- kuin parisuhteessakin.

Näin toimimalla voimme välttää virhearviot ja päätyä molemminpuoliseen matchiin, johon sekä työnhakijan että työnantajan tulisi pyrkiä.

Ninan kuvaKirjoittaja Nina Moilanen on iloinen ja empaattinen rekrymarkkinoinnin osaaja ja idearikas sisällöntuottaja, joka inspiroituu itsensä kehittämisestä ja pimenevistä syysilloista.

3 Responses

  1. 21.12.2018

    […] Työnhaun Tinder […]

  2. 21.1.2019

    […] Nina Moilanen halusi kokeilla työnhakua uudella tavalla, verkostoja ja somea hyödyntäen, ja siitä syntyi ajatus Piilo-osaajiin liittymisestä. Parasta Piilo-osaajissa oli aktiivisen työnhakuverkoston kannustus ja tuki sekä hyödylliset työnhakuvinkit. Piilo-osaajissa syntyi myös Ninan ihka ensimmäinen blogiteksti. […]

  3. 31.7.2019

    […] seurustelukumppanin etsimiseen. Kuten esimerkiksi Tinderissä, myös rekrytoinnissa tavoitteena on molemminpuolinen match. Nina antaa vinkkejä siihen, miten pääset paremmin työhaastatteluun ja kohti täydellistä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *