Piilo-osaajien tarina – yhteisöllinen työnhaku syntyi työnhakijan laiskuudesta

digitalisaation vaikutus työhön

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun Piilo-osaajien historiasta kysytään, aloitan mielelläni tarinan kertomalla, että idea lähti laiskuudesta. Kolme vuotta sitten Piilo-osaajien idea oli vain pilke idean äidin Jaana Saramiehen silmäkulmassa. Reilut 2,5 vuotta sitten yhteisömme näki ensimmäistä kertaa päivänvalon. Koko tämän ajan vastikään väistynyt puheenjohtaja Jaana Saramies on saanut toimia yhteisön luotsina, mikä on ollut suuri ilo ja kunnia. Lue yhteisömme alkutaipaleesta alla ja inspiroidu!

Yhteisöllinen työnhaku alkoi yksinäisyydestä

Kolme vuotta sitten tähän aikaa olin ollut työtön työnhakija muutaman kuukauden verran. Jo tuossa ajassa työttömyyden ja työnhaun yksinäisyys oli alkanut nakertaa ammatillista itsetuntoani; kaipasin ympärilleni muita vastaavassa tilanteessa olevia, joiden kanssa jakaa ajatuksia ja kokemuksia sekä saada tsemppiä.

Polkaisin tammikuun 2017 alussa käyntiin Mothers in Business MiB ry:n Tampereen paikallisjaoston työnhakuminglet eli vertaistukitapaamiset. Ja ne olivat balsamia rohtuneille hissipuhehuulilleni! Pääsin jakamaan kokemuksiani, tukemaan muita sekä saamaan perspektiiviä omaan tilanteeseeni: työttömyys tai työnhaun vaikeus ei kerro mitään minun osaamisen tasostani. Se kielii vain siitä, että paljon hyviä osaajia on vapaalla jalalla ja vain harvat meistä saavat itse valita työnantajansa ja työpaikkansa. Useimmat meistä joutuvat kilpailemaan, ja on hyvin pienistä nyansseista kiinni, kuka lopulta saa sen kirkkaimman sijan.

Työnhaussa kultaa vähäisemmät mitalisijatkaan eivät työnhakijan mieltä paljoa lämmitä.

Halusin työnhakuni tueksi jotain päräyttävämpää. Pohdin ensin omaa some-kampanjaa, mutta ajatuskin sen työn määrästä kauhistutti. Tiesin, että some-kampanja vaatisi useita julkaisuja ja verkkosivuna toteutettuna aktiivisesti päivittyvän blogin, jotta ihmisillä olisi syy palata yhä uudestaan katsomaan kampanjaa. Niinpä idea alkoi muhia; entä jos toteuttaisimme some-kampanjan yhdessä useamman työnhakijan voimin? Tällöin vastuu ja tekemisen määrä olisi jaettu eli keveämpi kuorma kaikilla!

Ei kestänyt kauaakaan, kun esittelin ideani muille Tampereen seudun mibiläisille työnhakijoille tapaamisessamme. Kun vielä kuorrutin ehdotukseni vetävällä nimiehdotuksella – Piilo-osaajat – ei muilla ollut juurikaan vastaansanomista. Vähänpä silloin tiesin, mihin ryhdyin ja mitä pistin alulle.

Alkuperäiset Piilo-osaajat koostuivat MiB Tampereen jäsenistä. Ylhäällä vasemmalta lähtien Piritta Apell, Marjaana Jokinen, Hilla-Maria Zetterman, Anu Tengvall ja Mari Talla sekä alarivissä Elina Pahta-Erma, Jaana Saramies ja Niina Tavi Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli Oy

Tahdoimme toteuttaa kampanjan visuaalisesti vakuuttavana verkkosivuna, jossa olisi jokaisesta oma osaajaprofiili ja myös osaamistamme esittelevä blogi. Alustaksi valikoitui vakaa ja tunnettu WordPress, mutta koska joukossamme ei ollut valmiiksi WordPress-osaajaa, pistin huhuilun MiB Tampereen Facebook-ryhmään. Sieltä joukkomme täydentyi Elina Pahta-Ermalla, josta tuli Piilo-osaajien alkutaipaleen ja vision suhteen äärimmäisen tärkeä henkilö. Ilman Elinan panosta emme olisi saaneet heti alusta niin ammattimaisen näköistä verkkosivua tai osanneet tähdätä niin korkealle. Kanssani Elina valoi vankan pohjan, laajensi visiotamme ja varsin pian totesi meillä olevan käsissämme jotain suurempaa ja parempaa kuin some-kampanja. Saimme vakuutettua myös MiB ry:n hankkeestamme ja pääsimme muodostamaan Piilo-osaajista hankkeen MiB Lab -kokeilulaboratorion alle. Yhteisö oli syntynyt, yhteisöllinen työnhaku oli muodostunut!

Digitaalinen alusta yhdistettynä live-tapahtumiin on yhteisöllisyytemme ydin

Vaikka toimimme alkuun varsin rajatulla alueella maantieteellisesti, halusimme ottaa käyttöön digitaalisen, suljetun keskustelualustan. Tiesimme, että tapaaminen kerran kuukaudessa tai kahdessa ei riittäisi yhteisöllisen hengen ylläpitämiseen. Kuitenkin live-tapaamiset tuota useammin olivat hankalat järjestää. Tahdoimme kannustaa ja mahdollistaa aktiivisen keskustelun ajasta ja paikasta riippumatta, joten otimme käyttöömme Slack-keskustelualustan. Tämä on ollut tärkeä kivijalka yhteisömme toiminnalle – ja myös mahdollistaja maantieteelliselle laajentumiselle!

Tahdoimme kuitenkin jatkaa myös aktiivista tapahtumatoimintaa sekä laajentaa sitä myös uusiin potentiaalisiin jäseniin. Toimintamme ensimmäisenä syksynä kuulin radiosta mainoksen Unelmien työpäivästä, valtakunnallisesta työhyvinvoinnin päivästä. Aivoni alkoivat heti raksuttaa: miksi ei puhuta työnhakuhyvinvoinnista?

Työnhaku on monesti jopa stressaavampaa kuin työ, koska työnhaussa on vähemmän asioita, joihin henkilö voi itse vaikuttaa. Kun oma hallinnan tunne on pienempi, joutuvat voimavarat suurelle kulutukselle. Tätä vähentää muun muassa yhteisöllisyys, oikeiden ja oikean kokoisten tavoitteiden asettaminen, huolien jakaminen sekä muiden onnistumisista voimaantuminen. Tätä kaikkea teemme Piilo-osaajissa, ja tältä pohjalta syntyi Unelmien työnhakupäivän konsepti.

Ensimmäinen Unelmien työnhakupäivä oli menestys, ja aloimme janota lisää kohtaamispaikkoja osaajille ja rekrytoiville tahoille. Tästä muovautui lopulta koko Piilo-osaajien silloisen yhteisön voimin toinenkin menestyvä tapahtumakonsepti: Rekrytointi- ja osaamismarkkinat. Markkinat järjestettiin heti ensimmäisenä vuotenaan elokuussa 2018 kahdella paikkakunnalla (Tampere ja Helsinki), koska miksi tyytyä vähempään? Saimme markkinoiden molempiin päiviin timanttisen pääpuhujan: innoituksen oivalluttaja ja valmentaja Jari Saarenpään.

Vuoden 2019 Osaamismarkkinoiden pääpuhuja Tampereella oli onnellisen työelämän puolestapuhuja Riikka Pajunen.

Nämä molemmat tapahtumakonseptit ovat tärkeä ja vakiintunut osa Piilo-osaajien vuosikelloa. Olemme yhdistys, joka tahtoo jakaa kuplivan iloista asennetta kaikille osaajille ja koko rekrymarkkinoille – ei pelkästään omille jäsenillemme.

Piilo-osaajaksi voit liittyä asuinpaikastasi riippumatta

Ensimmäisen 9 kuukautta toimimme vain Pirkanmaalla, mutta varsin pian meitä Elinan kanssa alkoi kutkutella laajentuminen muille paikkakunnille. Piilo-osaajien ytimessä oleva keskustelualusta mahdollistaa yhteisön toimimisen valtakunnallisesti, maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta. Ystävänpäivänä 2018 pystyimmekin kuukausien valmistelujen jälkeen julkaisemaan, että laajentuisimme myös pääkaupunkiseudulle. Kiitos erityisesti Kristiina Paavola ja Satu Manner panoksestanne laajentumisessa sekä toiminnan vakiinnuttamisessa sinne!

Vuosi Piilo-osaajien julkaisemisen jälkeen keväällä 2018 ryhdyimme pohtimaan MiBistä irtautumista. MiB Lab -konseptin alla toimivat hankkeet ovat aina määräaikaisia, tyypillisesti enintään vuoden kestäviä projekteja. Näin voidaan testata mibiläisten ideoiden toimivuutta käytännössä, valmiin yhteisön ja yhdistyksen tukemana. Mikäli idea menestyy, se kannustetaan irrottamaan MiBistä omaksi esim. yhdistykseksi tai yritykseksi. Näin on syntynyt mm. työntekijäkokemuksen asiantuntijayritys Fambition. Niinpä tuli myös meille Piilareille aika joko päättää hanke tai irtautua omille siivillemme. Aktiivisen ydinporukan kesken päädyimme epäröimättä jälkimmäiseen: Piilo-osaajat oli todistanut olevansa toimiva konsepti. Se toi kaivattua yhteisöllisyyttä työnhakuun ja työttömyyteen sekä tarjosi todistetusti toimivan kanavan oman osaamisen kirkastamiseen, sanoittamiseen ja markkinointiin.

Piilo-osaajaksi voivat liittyä kaikki asiantuntijuudesta innostuneet ja oman osaamisen näkyvästä markkinoinnista kiinnostuneet ikään, sukupuoleen, sijaintiin ja työelämästatukseen katsomatta. Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli Oy

Meille oli tärkeää, että Piilo-osaajat on mahdollisimman monen saavutettavissa ilman suurta taloudellista kynnystä. Tämän vuoksi päädyimme perustamaan yhdistyksen, jolla on varsin nimellinen liittymismaksu eikä toistaiseksi vuosittaista jäsenmaksua. Näin toimintamme ja yhteisömme on yleishyödyllistä ja perustuu vahvasti meidän kaikkien jäsenteen omaan aktiivisuuteen. Tällä vapaaehtoisporukalla olemme saaneet suuria aikaan ja saamme vielä suurempaa vastaisuudessakin – siitä minulla ei ole epäilystäkään.

Piilo-osaajat ry perustettiin lopulta syksyllä 2018. Ensimmäinen toimintavuotemme oli tavallista pidempi, kattaen sekä loppuvuoden 2018 että koko vuoden 2019. Tuon ajan sain toimia yhdistyksen puheenjohtajana, mikä on ollut niin monella tavalla merkityksellistä: olen vahvistanut projekti- ja johtamistaitojani, saanut suunnatonta energiaa muiden auttamisesta ja onnistumisista sekä kartuttanut arvokasta osaamista työuraanikin silmällä pitäen.

Yhdistyksen uudet vastuuhenkilöt vievät visiomme tulevaisuuteen

Kun kirjoitin tätä tekstiä, vuosi on juuri vaihtunut. Yhdistyksen syyskokouksessa Piilo-osaajille valittiin uusi hallitus ja puheenjohtaja; oli minun aikani väistyä sivuun. Piilo-osaajat on ollut minulle suuri ilo ja onni, tärkein vapaaehtoistyöni ja sydämen asiani. Mutta kolme vuotta tätä on ollut riittävästi.

Jotta yhdistys voi kehittyä edelleen ja kasvaa tarkoituksenmukaisesti omaan suuntaansa, on hyvä saada uutta virtaa myös sen johtamiseen. Ilolla välitän viestikapulan uudelle puheenjohtajallemme Virpi Naukkariselle. Virpin energia, rohkeus ja visionäärisyys yhteisömme suhteen tekevät Piilo-osaajille hyvää.

Minä jatkan yhä yhteisön jäsenenä sekä tarvittaessa Virpiä ja hallituksen (Matti Kortteus, Kaisa Selamo ja Tommi Helenius) toimintaa tukien. Olen itse myös uuden hallituksen varajäsen, koska aivan täysin en malta olla pitämättä lusikkaani pieneltä osin mukana tässä iloisen kuplivassa sopassa. Nyt kuitenkin isomman kauhan varressa ovat uudet vastuuhenkilöt – ja se tuntuu äärimmäisen hyvältä, juuri oikealta.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kiitos kaikille entisille ja nykyisille piilareille sekä kumppaneille kaikesta tämän kuluneen kolmen vuoden aikana! Kuplitaan lisää jatkossakin yhdessä. Koska yhteisössä on voimaa ja koska työ(nhaku)hyvinvointi kuuluu meille kaikille!
Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat ry:n perustajajäsen ja alkuperäisen idean äiti. Lisäksi Jaana on henkilöstöanalytiikan sanansaattaja, kehittäjä ja kaupunginvaltuutettu, jonka ohjaavia arvoja ovat auttaminen, yhdenvertaisuus ja innostus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *