Monimuotoinen osaajaprofiili

Joukko seisovia ihmisiä, joista osa ottaa selfietä, osa katsoo muistikirjaa ja osa läppäriä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Piilo-osaajien osaajaprofiili kehitettiin työnhaun tueksi ja apuvälineeksi. Sellaisena se on edelleenkin loistava työkalu. Ajan kuluessa ja piilo-osaajien työllistyessä osa meistä alkoi kuitenkin miettimään, miten osaajaprofiilia voisi hyödyntää myös silloin, kun ei hae töitä.

Työnhakijasta osaajaksi

Piilo-osaajat perustettiin aikanaan työnhakuyhteisöksi. Avuksi tunnistamaan ja tuomaan näkyväksi omaa osaamista ja tavoitteita työnhaussa sekä vertaistueksi työnhaun välillä raskaissakin vaiheissa. Tämä näkökulma ei ole millään tavalla poistumassa Piilo-osaajien toiminnasta. Kuitenkin samalla osa meistä on alkanut miettiä, miten Piilo-osaajat voisi auttaa ja tukea osaajia myös työnhaun ja työllistymisen jälkeen. Osaamisen tunnistaminen, tiedostaminen ja sanoittaminen kun ovat tärkeitä kaikissa työelämän vaiheissa.

Viime vuodet ovat osoittaneet entistä vahvemmin sen, ettei koskaan voi tietää, milloin työnhaku on omalla kohdalla ajankohtaista. Tämä voi johtua irtisanomisesta, mutta myös siitä, että itse muuttuu ja alkaa haluta uutta tai toisenlaista työtä. Jos tässä tilanteessa ei ole aiemmin miettinyt omaa osaamistaan, joutuu tekemään valtavan työn kartoittaessaan mahdollisesti pitkänkin työrupeaman aikana kehittynyttä osaamista. Jos sen sijaan säännöllisesti palaa esimerkiksi osaajaprofiilimme kysymyksiin ja kirjoittaa ylös mitä uutta on oppinut ja miten työtehtävät ovat muuttuneet, työnhaun aloittaminen on paljon sujuvampaa.

Kädet, jotka pitelevät tarot-korttiviuhkaa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Samalla kannattaa miettiä myös sitä, ovatko omat tavoitteet ja toiveet työtehtävien, työuran ja muutenkin työhön liittyvien asioiden kannata muuttuneet. Ihmiset muuttuvat, elämäntilanteet muuttuvat, maailman tilanne muuttuu ja nämä kaikki vaikuttavat siihen, millaista työtä haluamme ja voimme tehdä. Näiden asioiden tunnistamisesta ja tietämisestä on paljon apua paitsi työnhaussa myös esimerkiksi kehityskeskusteluissa tai muuten omassa työssä kehittymistä suunnitellessa ja toteuttaessa.

Osaajaprofiilin kysymykset

Osaajaprofiilin perustana ovat kysymykset, jotka haastavat pohtimaan omaa osaamista ja tavoitteita monelta kantilta. Ensimmäisenä oli siis luontevaa miettiä, miten kysymyksiä pitäisi muuttaa, että profiili toimisi myös silloin, kun henkilö ei ole työnhaussa. Aika pian kävi selväksi, että ainoat ongelmalliset kysymykset ovat ”Millaista työtä etsin?” ja ”Mihin kaikkeen kokemustani voi hyödyntää?”. Kaikki muut kysymykset toimivat yhtä hyvin riippumatta siitä, missä työelämän vaiheessa kirjoittaja on.

Kuva, jossa on lueteltu osaajaprofiilin kysymykset.

Pienen pohdinnan jälkeen tulimme siihen lopputulokseen, että myös kysymys ”Mihin kaikkeen kokemustani voi hyödyntää?” jätetään ennalleen. Kysymys liittyy olennaisesti työhakuun, mutta myös siihen, mitä kaikkea työssään tekee ja mihin muuhun itsellä on osaamista, potentiaalia ja kiinnostusta. Näiden asioiden avaamisella, vaikka vain itselle, on merkitystä työssä kehittymistä ja vaikka työn tuunaamista miettiessä.

Valmista vastausta siihen, mikä kysymys sopisi ”Millaista työtä etsin?” -kysymyksen tilalle, ei vielä ole. Olemme miettineet vaihtoehdoiksi ainakin ”Millaista uraa tavoittelen?”, ”Mihin suuntaan urallani?”, ”Millaisia urasuunnitelmia minulla on?” tai ”Mitä urahaaveita minulla on?”. Kysymyksen asettelu riippuu vähän kirjoittajan näkökulmasta ja siitä, millainen merkitys eri sanoilla hänelle on.

Työelämän eri vaiheissa olevien osaajien profiileja on tällä hetkellä työstössä muutamia. Saa nähdä, kuinka pian ensimmäiset saadaan julkaistua. Olen myös itse päivittämässä omaa osaajaprofiiliani näkökulmasta, jossa en ole osaajana työnhaussa vaan työssäni. Olemme toistaiseksi pilotoineet uutta näkökulmaa osaajaprofiiliin pienellä porukalla keskustellen ja sparraillen. Kun pääsemme eteenpäin, tarkoitus on myös järjestää isompia työpajoja ainakin jäsenillemme ja ehkä muillekin.

Kolme ihmistä istuu pöydän ääressä kahvilla.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Oma osaajaprofiili?

Jäsenenä Piilo-osaajissa saat osaajaprofiilisi näkyviin verkkosivuillemme sekä näkyvyyttä sille somekanavillamme ja verkostoissamme. Samalla pääset osalliseksi yhteisöömme, saat vertaistukea pohdintoihisi sekä mahdollisuuksia kehittää osaamistasi. Osaajaprofiilin julkaiseminen ja jäseneksi liittyminen tuovat osaltaan myös vastuuta ja tekemistä vastapainoksi työlle ja työnhaulle. Pääset esimerkiksi tuottamaan sisältöä somekanaviimme ja blogiin, osallistumaan tapahtumien järjestämiseen ja ideoimaan ja kehittämään uutta.

Osaajaprofiilin kysymykset ovat toki muutenkin vapaasti käytettävissä. Ota siis kysymykset talteen ja pohdi ja kirjoita vastaukset vaikka vain itsellesi. Kysymykset on moneen kertaan todettu sekä osuviksi että vaikeiksi. Oman osaamisen tutkiminen ja löytäminen ei ole aina niin helppoa ja selkeää. Vastausten löytämiseen voit saada apua verkkokurssiltamme, jossa käydään läpi kaikki osaajaprofiilin kysymykset videoiden ja harjoitustehtävien avulla. Kurssi on toistaiseksi maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Kaisa Selamo profiilikuva

Kirjoittaja Kaisa Selamo on sähkösuunnittelija AH-Talotekniikalla ja Piilo-osaajien puheenjohtaja. Hän on kiinnostunut myös itsetuntemuksen ja itsensä kehittämisestä sekä käsillä tekemisestä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.