Tutki osaamistasi ja nosta itsesi eturiviin

Kuva: Merja Haakana

Työnhaun tekee usein monimutkaiseksi se tosiasia, että suurinta osaa työpaikoista ei koskaan ilmoiteta missään. Iso määrä ihmisiä sitten vastailee ilmoituksiin, joissa vain yksi saa tehtävän. Mitalisijoille jääneille tarjotaan vain ei-kiitosta ja hyvää jatkoa. Vaan mitäpä jos käännät koko asetelman toisinpäin: etsit itsestäsi ensin osaajan, jota tarjoat potentiaalisille työnantajille. Jos ei joku taitojasi tajua, niin se on hänen ongelmansa.

Tämä on toinen kirjoitus Piilo-osaajien osaamismarkkinoista. Edellisen blogin löydät täältä. Tässä osiossa puhutaan piilotyöpaikoista, omien taitojen löytämisestä ja siitä, kuinka uskallat tuoda osaamisesi esiin.

Vain arviolta kolmasosa (tai alle) vapaina olevista työpaikoista ilmoitetaan julkisesti. Suuri osa työstä täytetään aivan muuta kautta erilaisten verkostojen kautta. Paljon on puhetta piilotyöpaikoista, mutta mistä ihmeestä sen piilon sitten voisi löytää? Osaamismarkkinoilla Matti Kortteus käänteli piilotyöpaikka-asiaa ympäri ämpäri. Selväksi tuli, että piilotyön haku vaatii hitusen enemmän nokkeluutta ja rohkeutta kuin ilmoitteluun vastaaminen. Toisaalta siinä valta on nimenomaan sinulla: sinä päätät, mihin otat yhteyttä tai mitä olet yritykselle tarjoamassa. Jos jotakuta ei osaamisesi kiinnosta, niin parhaassa tapauksessa voit vain ajatella, että olkoot ja jatkat matkaa.

Matti kehottaa ensimmäiseksi kertomaan omalle verkostolleen työnhausta ja siitä, mitä hakee ja osaa. Ihmiset ovat linkki yrityksiin. Joku tuntee jonkun, joka tuntee taas jonkun toisen. Aika paljon työn saantia ohjaa myös sattuma. Kun on tehnyt hyvin pohjatyön eli selkeyttänyt tavoitteensa, herkistyy ympäristön signaaleille ihan eri tavalla. Koskaan ei voi tietää, minkä äärellä uusi työmahdollisuus voi luurata. Äitini meni aikoinaan Kuopion poliisilaitokselle hakemaan passia. Siinä tiskillä hän kuuli sitten, että työpaikkaruokalaan haettiin emäntään. Äitini kyseli paikasta, ja seuraavalla viikolla siitä hän olikin jo tekemässä poliiseille lounaita.

Matti kertoi, että hyviä piilotyöpaikan etsintäkanavia ovat talouslehdet. Niistä näkee, mitä yritysmaailmassa tapahtuu. Kirjaston lehtihyllylle kannattaa siis aika-ajoin tehdä vierailu. Netistäkin talousuutisia löytyy, esimerkiksi Ampparit-portaalista. Yrityksen muutostilanne voi olla uudelle työntekijälle hyvä sauma.

“Kun ottaa suoraan yritykseen yhteyttä, on jo omalla toiminnallaan osoittanut motivaationsa työntekijänä. Saatat olla silloin siinä vaiheessa ainoa, joka on niin tehnyt ja osoittanut kiinnostuksesi. Ehkä omalla toiminnallasi olet löytänyt itsellesi yritykseen ihan uuden tehtävän, jota firma ei edes tajunnut tarvitsevansa.”

Mikä sinua oikeasti kiinnostaa?

Sanni Kurvinen kehotti omassa puheenvuorossaan heittämään hetkeksi omat rajoitteet nurkkaan ja pohtimaan sitä, mikä juuri nyt tässä hetkessä sinua kiinnostaa. Asioita kannattaa listata ja niistä valita muutama tarkempaan syyniin. Sanni kuuluu Piilo-osaajiin ja on tehnyt osaajaprofiilin. Hän esitti myös oman konkreettisen työkalun inspiraation lähteeksi.
Sanna kehotti menemään nimenomaan kohti sitä, mikä aidosti kiinnostaa. Ulkoisia paineita voi hetkeksi hellittää, vaikka pohtimalla sitä, mistä tykkäsi lapsena ja nuorena. Silloin haaveille on ollut enemmän villiä tilaa.

“Voi kysyä itseltään, minkä tekemisestä nautin, mitä olen lueskellut paljon ja mihin haluan suunnata osaamistani”

kertoi Sanni ja kannusti myös sanomaan rohkeasti ääneen, mitä haluaa. Kuuntele Sannin tarina matkasta viestinnän unelmatyöhön tästä.

Itsetutkiskelu voi viedä yllättäville poluille

Piilo-osaajien Heidi Wahl ja Virpi Haavisto keskustelivat osaamismarkkinoilla työkaluista, joiden avulla omaa osaamista voi tutkia. Molemmille Piilo-osaajissa toimiminen ja verkostoituminen on tuonut mukanaan paljon hyvää. Oman identiteetin tutkiskelu on lisännyt uskallusta hypätä työelämässä yllättäville urille.

Heidistä on tullut koulutusalan yrittäjä vaikka yrittäjyys oli kaikkea muuta, mitä hän koskaan aiemmin kuvitteli haluavansa. Virpi taas on kulkenut pelkojaan päin ja hänestä on sitä kautta tullut varsinainen rohkeuden lähettiläs, ja hän haluaakin auttaa jatkossa myös muita löytämään oman potentiaalinsa.

“Usein kaikki uusi pelottaa ja luo turvattomuuden tunnetta. Virheisiin on kiinnitetty niin paljon huomiota ja niitä inhotaan. Itseltä vaadimme ihan hirveästi, vaikka esimerkiksi lasten oppimiselle annamme aikaa. Tarvitsemme paljon enemmän armollisuutta uuden edessä.”

Osaaminen on usein niin moninaista, että ei aina oikein itsekään ymmärrä, mitä se on ja mistä kaikkialta sitä on oikein tullut hankittua. Siksi aiheen äärelle pysähtyminen todella kannattaa. Kasvatusalan ammattilaisena Heidi kertoi osaamisen eri puolista:

“On ammatillista osaamista, spesifiä osaamista ja siirrettävää osaamista. Kuitenkin vain pieni osa siitä näkyy pinnalla. Pinnan alla on paljon muuta, hän kertoi ja kehotti nimenomaan pohtimaan kaikkea sitä, mitä ei äkkiseltään tulisi mieleen. Yhtä hyvin vapaa-ajalla on kartuttanut taitoja harrastusten, vapaaehtoistyön tai kurssien parista.”

Heidin mukaan mainio työkalu itsetutkiskeluun on myös yritysstrategiassa käytetty Swot-analyysi. Nelikenttämallin avulla voi pohtia vaikkapa niitä asioita, joiden parissa olisi vielä petrattavaa tai mihin suuntaan ei ainakaan kannata lähteä. Osaamisensa voi sanoittaa myös miellekartaksi, tehdä siitä kollaasin tai vaikka pistää asiat post it -lapuille.

Kun osaaminen on sanoitettu, Heidi kehottaa harjoittelemaan pitsausta: puhumaan puolen minuutin esittelyjä siitä, kuka on ja mitä tekee. Miksipä ei yksinpuhelusta voisi sitten siirtyä tutun harjoitusyleisön eteen, ennen kun pistää itsensä tuleen tosipaikkaan.

Kuuntele Heidin ja Virpin mukaansatempaava keskustelu tästä.

Kuva: Merja Haakana

Rakenna itsellesi rohkeuden tikapuut

Kun osaamispalettisi on valmis, olisi aika tulla sen kanssa esiin. Vaan mitäpä jos jännittää tai kertominen itsestä tuntuu vieraalta tai vähän oudoltakin? Piilo-osaajien Virpille aihepiiri on tuttua huttua:

“Kun en arvostanut itse omaa osaamistani, osaamisen esiin tuominen oli todella vaikeaa. Pienensin itseäni. Kun sitten aloin tehdä muutoksen eteen töitä, varmuus kasvoi ja mahdollisuudet avautuivat aivan eri tavalla.”

Virpi kertoi, että kaikki lähti tekemisestä. Pitää tehdä itsensä ja mielensä kanssa työtä. Rohkeuden kasvattaminen voi olla pitkä prosessi. Siinä tarvitaan etenkin kärsivällisyyttä, koska eteenpäin mennään usein pienin askelin.

“Lakkasin uskomasta lannistaviin ajatuksiini ja lähdin kulkemaan kohti aiemmin niin pelottavia sosiaalisia tilanteita. Sitten tajusin, että olenhan näkyvä muille joka tapauksessa. Tosiasia on myös se, että suurin osa ihmistä ajattelee kuitenkin ihan vaan omia asioitaan.
Sisäinen motivaatio ja selkeä tavoite helpottavat näkyväksi tulemista. Muutos voi tuoda toki mielen vastarintaa ja ikäviäkin tunteita. Vaan jos mylläkkää katselee kuin taivaalla kulkevia pilvenhattaroita, vähän etäältä, niin huomaa niiden liikkuvan sinusta pois ja uuden tuulenvireen tuovan jo eteen erilaisen näkymän. Tunteet eivät tapa, vaikka niiden sietäminen voi ottaa joskus koville.”

Pikku hiljaa Virpi muutti myös tapaansa puhua itsestään muille. Hän ei ollutkaan enää se alistunut työtön, joka vähän vaan haki töitä. Tutuille ja tuntemattomille hän kertoi ideoimastaan projektista, joka oli syntynyt aiemman työn kokemuksista. Kirjoittaminen on ollut hyvä väline jäsennellä omia ajatuksia. Virpi kertoi, että kun hän sitten oli tarpeeksi kauan harjoitellut esillä oloa, hän uskaltautui soittamaan ensimmäisen kylmäsoiton potentiaaliseen työnantajaan.

“Kuuntelin erilaisia motivaatiopuheita. Päätin, että jos en tee sitä nyt, en tee sitä koskaan. Sitten soitin.”

Juttelin joku aika sitten Virpin kanssa puhelimessa. Piti puhua Piilo-osaajista, mutta parisen tuntia vierähti elämäntarinoissamme. Jälkikäteen mietin, että enpä ihan heti muista, milloin olisin jonkun tuntemattoman ihmisen kanssa puhunut noin voimauttavan puhelun. Siksi sinunkin kannattaa kuunnella Virpin tarina hänen itsensä kertomana tästä.

Ilmaisia kursseja vaikka mistä

Osaamismarkkinoiden viimeisen puheenvuoron piti Piilo-osaajien Sinikka Kauhanen. Sinikka kertoi, että oppiakseen et tarvitse pulleaa kukkaroa. Oppimateriaalia ja koulutuksia kun löytyy ilmaiseksi nimittäin hyvinkin paljon. Itsensä kehittäminen kannattaa, sillä se lisää työmarkkina-arvoa ja pitää mielen vireänä. Netti on nykyään tulvillaan kaikenlaisia podcasteja, webinaareja, opetusvideoita ja yritysten asia-aiheisia nettisivuja. Sitten on tietysti kirjastot, erilaiset tapahtumat, te-toimiston koulutukset ja vaikka rekrykurssit. Sinikalle uusi ura aukeni jälkimmäisestä.

Sertifikaatti on hyvä näyttö omasta osaamisesta. Ilmaisia sertifikaattejakin kurssien kera löytää, kun pistää vain hakusanan sertifikaatti ja aihealueen hakukenttään. Toki opimme arkipäivässä jatkuvasti myös toisilta ihmisiltä. Esimerkiksi Linkedinissä jaetaan mieluusti työelämätarinoita. Piilo-osaajien parissa tietoa vaihdetaan slack-alustalla ja opitaan vaikkapa tapahtumia järjestämällä.

Itse sain Piilo-osaajien viikosta sen verta paljon virikettä, että aion ehdottomasti tutustua osaajaprofiiliin. Ehkä se vaatii extraponnisteluita, mutta niin paljon sitä kehuttiin, että on varmasti vaivansa väärti. Sinikka kehotti kuulijoita ottamaan itseään kiinni hellällä niska-perseotteella ja ryhtymään toimeen nyt. Mitään kun ei tapahdu, jos ei itse lähde liikkeelle. Tänään on oikein hyvä päivä siihen.
Heidille vielä taputukset innostavasta tapahtuman juontamisesta.

Sinikan puheenvuoro löytyy täältä. Koko tapahtuman löydät täältä.

Kirjoittaja Merja Haakana on uusi piilo-osaaja, joka hakee töitä asiakaspalvelun ja markkinoinnin parista. Vapaa-ajalla hän ulkoiluttaa kameraa ja soittaa ukulea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.