Osaajan ja osaamisen inbound-markkinoinnista

Löysin Piilo-osaajat ry:n viime vuonna Facebookin algoritmien johdattamana. Ajatus osaajien ja osaamisen markkinointikanavasta kuulosti hyvältä. Jossain yhteydessä tuli keskustelu osaajaprofiilistani ja sen julkaisemisesta yhdistyksen sivuilla useiden muiden tapaan.

Joku kysäisi: “Eikö profiilin julkaisu jännitä?”Jännitä? En tullut edes ajatelleeksi asiaa tuosta kulmasta. Mutta ei, ei jännitä. Oman itsensä myyminen ja myyntipuheen julkaisu verkkoon voi joillakuilla särähtää korvaan ja aiheuttaa jännitystä ja “sitkuttelua” (sitkuttelu = sitten kun…). Pitäisikö asiaa sittenkin tuumata vielä muutama vuosi? Voiko julkaisusta olla haittaa? Aloin insinöörimäisesti mietiskellä omia perustelujani julkaisulle.

Piilotyöpaikkojen listaamattomat kriteerit

Työtehtävät ja itse työ ovat aikojen saatossa muuntuneet yksilön opituista liikesarjoista monimutkaiseen verkostoissa toimimiseen ja sisäisiin asiakkuuksiin. Muutosta voisi kuvata vertaamalla yksinluistelua ja muodostelmaluistelua. Lähes tehtävästä riippumatta työ on yhä enemmän muodostelmaluistelua, joten omaan eli joukkueen menestykseen tarvitaan enemmän muodostelmaluistelijan kuin yksinluistelijan ominaisuuksia. Yksittäisen luistelijan hypyn korkeus on mitattavissa; muodostelmaluistelussa kiinnittyminen ryhmään ja sen dynamiikkaan on olennaista mutta ei helposti mitattavaa.

Työpaikkahakuihin liittyy pakollisia yhteismitallisia kriteerejä, jotka ohjaavat hakuprosessia. Samalla haetaan sitä tiimiin sujuvasti solahtavaa jäsentä, mutta sille mitattavia kriteerejä ei ole helppo luetella saati mitata. Hakuprosessi voi jumittua ja jää piilotyöpaikka. Tällaisessa kohtaanto-ongelmassa voi työnhakijan oma markkinointi myös ei-mitattavista ominaisuuksista löytää maalin.

Yritysten tarpeet uusille osaamisyhdistelmille

Yrityselämä hakee jatkuvasti uusia ja laajempia osaamisyhdistelmiä useista syistä johtuen. Liiketoiminnan ja tuotteiden kehittäminen ja innovointi ovat paljolti eri alojen tiedon ja osaamisen yhdistelyä uusilla tavoilla. Halutaan myös yhä syvemmin tuntea asiakkaiden ja asiakkaiden asiakkaiden bisnestä. Yritysten sisäiset asiakkuudet ja prosessien kehittäminen vaativat useiden eri osa-alueiden vähintään perustason tuntemusta. Esimerkkejä laajentuvista osaamisyhdistelmien tarpeista on paljon.

Työnhakijan oma markkinointi voi toimia herätteenä uinuville tai vaille huomiota jääneille mahdollisuuksille uusien osaamisyhdistelmien kautta ja samalla avata työllistymismahdollisuuksia.

Mahdollisuus kertoa siitä, mistä parhaiten tietää, eli itsestään

Perustietojen jälkeen oman myyntipuheen painopistettä voi hallita haluamallaan tavalla. Pakotettujen vastausten sijaan voi tuoda enemmän esiin omasta mielestä tärkeitä näkymiä. Nykyisen ja tulevan osaamisen esittely ja hyödyntämispotentiaali yritykselle ovat olennaisia. Mielenkiinto tai jopa intohimo toimintoon tai alaan on vähintään maininnan arvoista. Hyvä muistaa, että myyntipuheen perimmäinen tarkoitus on herättää kiinnostusta ja halua tutustua lisää. Jos vastaanottaja kuulee jo myyntipuheessa ratkaisuja oman yrityksensä ongelmiin, ollaan jatkossa.

Valmis kattava esitys siitäkin, mitä ei kysytty

Oman osaamisen, kiinnostuksen kohteiden ja tulevaisuudenkuvan avaaminen voisi johtaa positiiviseen kipinöintiin haastattelutilanteessa. Tähän ei useinkaan tule mahdollisuutta, koska hakujen alkuvaiheita ohjaavat rajatut kriteerit. Markkinointi rohkealla myyntipuheella osaajan paketin sisällöstä ja käyttökohteista nyt ja tulevaisuudessa voi avata pelin. Se toimii myös omien osaamisten ja halujen inventaarina, jotka voivat jäädä sivuun ennalta asetettuihin kysymyksiin vastaillessa.

Omalla tyylillä, vapaalla kädellä ja jopa hieman leveällä pensselillä toteutettu “omakuva” ei voi päättää mitään, mikä ei koskaan alkanutkaan. Mutta se voi kipinöidä juuri oikeassa kohtaa.

Jyrki SeppänenKirjoittaja Jyrki Seppänen opiskelee tällä hetkellä erilaisia verkkokursseja (mm. XAMKissa “Venäjän verkkokauppa”) ja etsii aktiivisesti työmahdollisuuksia joustavin määrittein. Myynnin suunnittelu, toimitusketjut ja asiakashallinta kv. kaupassa ovat kokemusperäisesti keskiössä, mutta markkinatutkimus ja mm. selitysvideot ovat uudempia kiinnostuksen kohteita. Vanha ruostumaton rakkaus on Venäjän-kauppa. 

 

Lue lisää Piilo-osaajien osaamisprofiilista:
Osaamisprofiilin tärkeimmät – Top kolmoset ja kokemuksen hyödyntäminen

1 Response

  1. 12.6.2020

    […] postausvirtaansa, hakee googlaamalla tai käyttää muuta nykyaikana mahdollista etsintätapaa. Osaava työnhakija on siellä sohvallaan, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.