Miksi sinut haettaisiin sohvalta töihin?

Henkilö makaa sohvalla kännykkä kädessä ja läppäri sylissä. Koira polvitaipeissa.

Photo by Nathaniel Yeo on Unsplash

Moni työnhakija on kuullut itsestään selvänä pidetyn sanonnan: ”Ei sinua kukaan tule sieltä kotisohvalta töihin hakemaan.” Sen on kuviteltu aktivoivan työnhakijaa lähtemään ulos, kyselemään suoraan yrityksiltä vaikka niitä piilotyöpaikkoja, verkostoitumaan erilaisissa tapahtumissa. Mutta jos tuo hokema ei enää nykyään päde ja sinut voidaankin hakea sieltä kotisohvalta töihin?

Yleistykset, vanhat asenteet ja toimintatavat eivät pysy muuttumattomina maailmassa, joka kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Osa muutoksista on hitaampia ja osa tapahtuu nopeasti. Vanhoilta perinteiltä putoaa pohja pois tai niiden soveltaminen rajautuu uudella tavalla. Näin myös työnhaussa, sen tavoissa ja välineissä.

Mietitäänpä hetki mitä kaikkea kotona voi tehdä työnhaun edistämiseksi nykypäivänä ja otetaan näkökulmaksi asiantuntijatyö?

Digitalisaatio

Digitalisaatio ja siihen liittyvä teknologinen kehitys on tuonut monia uusia asioita lähes jokaisen ulottuville. Nykyään ei tarvitse käydä postilaatikolla hakemassa aamun lehteä eikä käydä teatterin ilmoitustaululta katsomassa mitä esityksiä siellä on tulevalla viikolla ja vieläkö sinne saa lippuja. KVG, jos haluat jotakin tietoa jostakin asiasta. Käsityö- ja rakentamisohjeet löydät ”juutuupista”. Voit elää ilman puhelinta, käyttäen vain internetyhteyttä eikä elämäsi oleellisesti muutu entisestä, olet tavoitettavissa ja saat yhteyden lähes mihin ja kehen tahansa.

Työpaikkoja varten on erilaisia sivustoja ja alustoja, niistä vinkkaillaan erilaisilla keskustelupalstoilla. Jopa virallinen työnhakijan ilmoittautumis- ja hakuprosessi seurantoineen onnistuu käymättä fyysisesti TE-toimistolla, usein ei edes ole muuta mahdollisuutta kuin netin kautta tapahtuva yhteydenpito työnhakuasiaa hoidettaessa. Kun sinulla on yhteys internettiin ja välineet käyttää sitä, voit tehdä kotisohvaltasi hyvin paljon asioita. Mutta edelleenkään sinua ei sieltä tulla töihin hakemaan.

Vai haetaanko?

Puhutaan piilotyöpaikoista. Niistä työpaikoista ja tehtävistä, jotka eivät ole julkisessa haussa. Syynä on usein, ettei haluta valtavaa hakemusähkyä. Tai haetaan tekijää niin erikoiseen tehtävään, ettei julkinen haku tuota tuloksia. Eri lähteiden mukaan tällaisia työpaikkoja on nykyään valtaosa työpaikoista. Arviot liikkuvat 50 – 80% haarukassa.

Yleisin tapa on, että ensin työnantaja kysyy omalta väeltään, että tunteeko joku jonkun sopivan tyypin, joka voisi olla kiinnostunut työstä. Toinen tapa on, että työnantaja kysyy laajemmin omalta verkostoltaan, kurkistelee LinkedInissä postausvirtaansa, hakee googlaamalla tai käyttää muuta nykyaikana mahdollista etsintätapaa. Osaava työnhakija on siellä sohvallaan, edelleen.

Eikä sieltä sohvalta ole välttämätöntä noustakaan muuta kuin lähteäkseen töihin.

Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain. Hyväntuulinen tunnelma, toisella edessä läppäri ja toisella muistikirja. Ehkä työhaastattelu menossa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Miten temppu tehdään?

Otamme käyttöön yhden moderneista kirosanoista. Nimittäin henkilöbrändin. Sen voi rakentaa sieltä kotisohvalta käsin. Periaatteena on, että kerrot olevasi kiinnostunut alasta, jolla haluat työskennellä. Siis laitat tämän näkymään niissä Twitterin, LinkedInin, Facebookin, tai mitä ikinä käytätkin, profiilikuvauksissa. Ilmaiset siis halusi tehdä. Sitten tärkeimpänä on se brändin eli mielikuvan rakentaminen itsestäsi osallistumalla kiinnostuksen kohdealastasi käytävään keskusteluun. Liityt ryhmiin, seuraat asioiden tapahtumia, kommentoit niitä ja esität kysymyksiä. Siis olet someläsnä siellä missä sinua kiinnostavasta aiheesta käydään keskustelua. Tuotat sinne näkemyksilläsi lisäarvoa nostamalla esiin omia näkemyksiäsi ja ennen kaikkea kysymyksillä osoitat halusi ymmärtää enemmän.

Asiasta kiinnostuneena ja omia ajatuksiasi esiintuovana sinulle syntyy lähes ponnistelematta muiden aiheen piirissä oleville kuva mielikuva. Henkilöbrändi, osaajabrändi eli verkostosi tietää sinun olevan alan osaaja ja rakentava tyyppi. Vähitellen näyt laajemmin ja muiden tietoisuus olemassaolostasi leviää. Vastaat näkemyksilläsi ja osaamisellasi alallasi esiintyviin kysymyksiin, autat muita. Tulet näkyväksi vaikka edelleen olet siellä sohvallasi.

Jonakin päivänä sinulta kysytään oletko kiinnostunut olemaan muutakin kuin nettituttava. Työhaastattelukutsu tai projektikeikka olisi tarjolla. Joku, jolla on tarve kaltaisellesi osaajalle on päätynyt verkkoesiintymisesi perusteella siihen, että voisit olla se hyvä tyyppi. Juuri se hyvä tyyppi joka osaa sen mitä he tarvitsevat.

Yhteenvetona: 

  1. hyödynnä digitalisaatio ja some
  2. kerro olevasi käytettävissä
  3. osallistu haluamasi alan keskusteluihin
  4. tuo esiin osaamisesi ja kiinnostuksesi

Jonakin päivänä sohvasi on tyhjä.

Matti Kortteus, profiilikuvaKirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.