Osaajaprofiilini vuosi sitten ja nyt – mikä on muuttunut?

Kaksi henkilöä hiipii kirjan ja lyhdyn kanssa tutkimusmatkalla.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yksi Piilo-osaajien parhaita jäsenetuja on mahdollisuus pohtia osaamistaan ja kirjoittaa osaajaprofiili sparrauksen siivittämänä. Miltä profiilitekstin päivittäminen tuntuu?

Ihan ensimmäisenä päätän, että kirjoitan ensin uuden profiilin raakaversion ja vasta sitten edes vilkaisen aikaisemmin julkaistua profiiliani.

Kopioin tutut väliotsikot tyhjään tiedostoon ja alan kirjoittaa. Oman osaamisen kuvaaminen onnistuu helpommin – tämä johtunee erityisesti siitä, että olen vajaan vuoden ajan ollut ensimmäisessä “oikeassa” työssäni ja sen kautta päässyt rakentamaan ammatti-identiteettiäni kunnolla. Ennen osaajaprofiiliin tarttumista katsoin myös kevään 2020 digitaalisia Rekrytointi- ja osaamismarkkinoita Facebookista, joten olen lämmitellyt aiheen parissa. Osaamismarkkinoilla tehdystä työkirjasta saan myös suoraan lauseita profiiliini. Kunnon huippu osui siis oikeaan kisaan.

Kirjoitan osaajaprofiilini ensimmäisen version loppuun, ja alan lukea aikaisemmin julkaistua tekstiäni. Olisiko siinä jotain ajatuksia, joita hyödyntää? Eipä oikeastaan. Tekstistä näkyy, etten ollut päässyt puraisemaan työelämän mehukasta hedelmää vielä kunnolla. Miten siis olisinkaan voinut tietää, mitä kaikkea osaankaan ja mikä minua ihan oikeasti kiinnostaa? Voi että. Tunne on vähän sama kuin silloin, kun selaa kotialbumista omia lapsuuskuviaan.

Kuinka paljon voikaan vuodessa kehittyä, tehdä ja oppia! Hiustyylikin on muuttunut niin, että profiiliin tuleva kuvakin kannattaa päivittää.

Kolme lapsuusvalokuvaa tasolla.

Vanhan profiilin lukeminen on kuin lapsuuskuvien selailu: takaisin katsoo periaatteessa tunnistettava olento, joka tuntuu kuitenkin hieman vieraalta.

Piilo-osaajissa sparrauksen laatu on vakio

Laitan profiilini kommenteille Piilo-osaajien Slackiin, ja siihen tarttuu Jaana Saramies, jonka olen oppinut tuntemaan yhtenä verkostoni kovimmista HR-osaajista. Kehitykseni näkyy erityisesti hionnan tarpeesta: muutamissa kohdissa Jaana sanoittaa osaamistani terävämmäksi ja kehottaa lisäämään pari tarkentavaa ilmausta.

Teen muutokset ja profiilitekstini on valmis. Näin helposti?! Vuosi sitten tekstiä hiottiin, muokattiin ja keitettiin kasaan ytimen löytämiseksi, eikä lopputulos siltikään ollut näin hyvä. Tässäkin näkyy työn tekemisen tulos: viimeksikin saamani sparraus oli timanttista, mutta lähtötilanne oli niin paljon heikompi, ettei siitä minkäänlaisella viilaamisella olisi saanut näin hyvää. Huomaan hymyileväni. Onneksi tartuin profiiliini uudelleen!

Mikä osaajaprofiilissa pysyy samana?

Minun puolestani samana pysyy oikeastaan vain nimi, sähköpostiosoite ja LinkedIn-linkki. Kaiken muun teen alusta asti uusiksi, ja vaihdan sen kasvokuvanikin.

Työkalun puolesta kaikki on samaa kuin ennen: Piilo-osaajien osaajaprofiili on suosikkitapani ammatilliseen itsereflektioon. Siinä on kahdeksan väliotsikkoa, joiden avulla pystyn kertomaan kaiken olennaisen itsestäni työntekijänä. Myös Piilo-osaajien antama tuki ja sparrausapu on samaa kuin ennenkin: vaikka olemme syvimmässä heinäkuun suvessa, jossa “koko Suomi on lomalla”, saan tunneissa vastaukset Slack-viesteihini. Tämäkin ilahduttaa.

Kuvakaappaus PIilo-osaajien nettisivuilta.

Piilo-osaajien profiilit löytyvät nettisivuilta näppärästi maantieteellisesti jaoteltuina.

Itsereflektionkin hyöty on pysyvää. Olen opiskeluajoista asti harrastanut menneen palastelua ja summaamista ainakin kerran vuodessa, usein juuri kesän aikana. Nyt viimeinen vuosi on sisältänyt niin monta muutosta, uutta asiaa ja kehitysloikkaa, että reflektio on tärkeämpää kuin koskaan. Osaajaprofiili on helppo tapa säilöä kehitys ja opitut asiat: omalle koneelle kirjoitettu tiedosto todennäköisesti vain hautautuisi jonnekin, eikä sitä välttämättä tulisi näyttäneeksi kenellekään harjoituttamista varten. Nyt profiilini tallennetaan Piilo-osaajien nettisivulle, ja se muistuu säännöllisin väliajoin mieleen, kun törmään muiden piilareiden profiilinostoihin somessa.

Kaikkinensa mahtava osaamisen kiteytystyökalu ja reflektointimahdollisuus! Olen yhtä innoissani uudesta profiilistani ja sen julkaisusta kuin olin vuosi sitten.

Sinikka Kauhanen

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on sisältömarkkinoija ja digiviestijä, joka innostui tänä kesänä 70-luvun miesten hiusmuodista ja otti tukkaansa minivoguen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.