NLP työelämässä

Työelämä on täynnä muutoksia. Niiden keskellä voi joskus tuntea tarvetta ymmärtää paremmin itseään ja tunnetilojaan tai muuttaa myös omaa ajattelutapaansa. Myös itsensä motivointiin sekä tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen voi kaivata työkaluja. NLP on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto tähän.

NLP tulee sanoista neuro-lingvistic prosessing ja perustuu kielen, mielen ja kehon kokonaisuutena toimimiseen. Harjoitukset vaihtelevat voimavarojen lataamisesta taitojen mallittamiseen ja tilanteen uudelleen määrittelyyn. Paljon käytetään havainnointia ja muodostetaan erilaisia metaforia, jotka auttavat ymmärtämään paremmin kokemuksia. Harjoitusten kautta voi löytää itsestään yllättäviäkin puolia.

Itselleni NLP tuli ensimmäistä kertaa vastaan työpaikan hyvinvointiohjelmassa. Onneksi
insinööri lähti kokeilemaan ennakkoluulottomasti, vaikka aika lailla epäilyttikin. Siitä
nimittäin alkoi tie, joka johti pari vuotta myöhemmin NLP Master Practitioner –koulutuksen suorittamiseen.

valentin-antonucci-455924

Koulutuksissa ja myöhemmin itsenäisesti olen kokeillut ja käyttänyt NLP-harjoituksia monenlaisissa eri tilanteissa. Työelämään ja erityisesti sen muutoksiin liittyen olen tehnyt asetettuja tavoitteita itselleni konkreettisemmiksi ja avannut itselleni reittiä tavoitteen saavuttamiseen. Suosikkiharjoitukseni tähän on Markovin ketju, jossa jokaisella askeleella nollataan tilanne ja selvitetään ennakkoluulottomasti, mitä vaihtoehtoja seuraavalle askeleelle löytyy.

Olen myös useita kertoja käynyt tapaamassa itseäni menneisyydessä tai tulevaisuudessa.
Vaikka ajatus voi tuntua oudolta, olen näin saanut paljon tietoa itseltäni. Menneisyydessä olen nähnyt, miksi jokin asia tapahtui niin kuin tapahtui ja miten tulevaisuudessa voisi samanlaisessa tilanteessa toimia. Tulevaisuudessa olen saanut vahvistusta sille, että tehty valinta on oikea tai löytänyt vaihtoehtoja, mitä muuten en olisi tullut ajatelleeksi.

Näiden ja monien muiden harjoitusten avulla olen oppinut käyttämään alitajuntaani ja
luottamaan sen antamiin viesteihin. Tätä voi ajatella myös intuitiona ja sen vahvistamisena. Ainakin olen huomannut, että kannattaa kuunnella itseään ja sitä, miltä muutos tuntuu.

emma-frances-logan-142162

Viime elokuussa Hanna-Leena Myllärinen kirjoitti työn imusta ja työn tuunaamisesta
mielekkäämmäksi. NLP-harjoitukset ovat hyvä apu myös siinä vaiheessa, kun mietit, millä tavalla haluaisit työtäsi tuunata ja mistä juuri sinulle löytyisi työn imu.
Lisää tietoa NLP:stä löytyy Suomen NLP-yhdistyksen sivuilta. Voin suositella tutustumaan myös oman NLP-opettajani Terhi Vedenkiven sivuihin ja blogiin.

Kaisa_profiilikuva
Kirjoittaja Kaisa Selamo on itsensä kehittämisestä kiinnostunut diplomi-insinööri joka
haistelee uusia tuulia uralleen.

1 Response

  1. 7.3.2018

    […] Vinkkejä voi katsoa myös näistä Piilo-osaajien blogissa aikaisemmin ilmestyneistä kirjoituksista tietoisuustaidoista ja NLP:stä työelämässä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *