Tekoäly – esimerkkinä ChatGPT

Kuva: Austin Schmid / Unsplash

Tekoälystä on kohistu siitä lähtien, kun Open AI julkaisi ChatGPT:n noin vuosi sitten. Mistä on kyse? Miten keskustelevat tekoälyjärjestelmät toimivat? Kuinka oppia käyttämään niitä?

Tekoäly eli keinoäly tai AI (englannin sanoista artificial intelligence) määritellään tietokoneen tai tietokoneohjatun robotin kyvyksi suorittaa tehtäviä, jotka tavallisesti liittyvät älykkäisiin olentoihin. Tekoälyllä tarkoitetaan Euroopan komission raportin mukaan koneen kykyä käyttää perinteisesti ihmisen älyyn liitettyjä taitoja, kuten päättelyä, oppimista, suunnittelemista tai luomista. Esimerkkejä tällaisista tehtävistä ovat puheentunnistus, virtuaaliavustajat ja kääntäminen luonnollisten kielten välillä.

Vielä vuosi sitten teknologia, jonka tunnemme keskustelevana tekoälynä, oli lähes tuntematon. Sen jälkeen koneen kyky tulkita käyttäjän pyyntöjä on mullistanut perin pohjin käsitykset tekoälyn mahdollisuuksista ja uhkakuvista. Esimerkiksi Yle tiedusteli asiantuntijoilta tekoälyn uhkia ja mahdollisuuksia. Uhkina mainitaan esimerkiksi misinformaation levittäminen, työpaikkojen katoaminen ja yksityisyyden väheneminen. Mahdollisuuksina puolestaan nähdään läpimurrot lääketieteen ja tekniikan aloilla sekä työn painottuminen rutiinitehtävistä asiantuntijatehtäviin.

Erityisen hämmentävää on ollut vuorovaikutus tietokoneiden kanssa ihmisen omimmalla alueella, kirjoitetulla kielellä. Keskustelevat tekoälyjärjestelmät rupattelevat kuin ihminen ja kirjoittavat sujuvasti kaikenlaista sähköposteista vitseihin tai ohjelmakoodista oikeudellisiin asiakirjoihin. Tällaiset järjestelmät lupaavat mullistaa niin työmarkkinat, yhteiskunnan rakenteet kuin koko maailmamme.

ChatGPT: Kehitys, kielimalli ja versiot

ChatGPT on tekoälypohjainen keskusteleva tekoälysovellus ja virtuaaliavustaja, joka ymmärtää ja tuottaa luonnollista kieltä. Sen avulla voidaan automatisoida tehtäviä, kehittää uusia ideoita ja tehostaa toimintaa eri aloilla. ChatGPT:n yleisin palvelu toimii siten, että sovellukselta kysytään luonnollisella kielellä eri asioita, joihin se vastaa tekoälyn voimin.

Tekoälyä kehittävä Open AI -yritys lanseerasi ChatGPT:n marraskuussa 2022. Se on ilmaisversio, joka pohjautuu GPT-3.5-kielimalliin. Maaliskuussa 2023 yritys julkaisi kehittyneemmän ja maksullisen ChatGPT Plus -version, joka käyttää GPT-4-kielimallia. Elokuussa 2023 Open AI julkaisi sovelluksesta suurille yrityksille tarkoitetun version, joka kantaa nimeä Chat GPT Enterprise.

Mutta mihin tällaiset keskustelevat tekoälysovellukset, kuten ChatGPT, oikeastaan perustuvat?

Kielimalliin, joka jatkaa tekstiä, jonka ihminen antaa sille. Kielimalli on sanoista tai sanaryhmistä muodostettu todennäköisyysjakauma. Näin ollen kielimalli pystyy arvaamaan, mikä lauseen seuraavan sanan pitäisi olla. Kuten kuvitella saattaa, kielimallit tarvitsevat erittäin suuria tietomääriä oppiakseen kaikki tuntemamme kielen säännöt. Tähän on käytetty Internetin tekstitietokantoja. Näin se on oppinut ennustamaan, mikä sana seuraa toista. Kielimalli on siis malli kielestä, ei malli maailmasta.

Syyskuussa 2023 Open AI ilmoitti Chat GPT -sovelluksen päivityksistä. Ensinnäkin, päivityksen jälkeen ChatGPT selaa Internetiä tarjoten käyttäjille ajan tasalla olevaa tietoa sen sijaan, että se rajoittuisi siihen, mitä on julkaistu ennen syyskuuta 2021. Tämä on ollut yksi ohjelmiston tunnetuimmista rajoituksista. Päivitys on aluksi saatavilla maksullisten Plus- ja Enterprise- versioiden käyttäjille, myöhemmin myös ilmaisversion käyttäjille. Toiseksi, päivitetyn sovelluksen kanssa voi käydä äänikeskusteluja ja syöttää kuvia. Tämä päivitys on saatavilla ainoastaan maksullisten Plus- ja Enterprise-versioiden käyttäjille.

Kannattaako siirtyä käyttämään maksullista Plus-versiota? Se riippuu käyttäjän tarpeista. Monesti ilmaisversio on riittävä. Toisaalta Plus-versio antaa tarkempia ja yhtenäisempiä vastauksia, koska se ymmärtää paremmin kontekstia ja erottaa vivahteita. Se ymmärtää ja tuottaa tekstiä eri murteilla ja kykenee vastaamaan tekstissä ilmaistuihin tunteisiin. Kaikesta huolimatta vastauksiin ei kannata täysin luottaa, varsikin jos ne sisältävät faktoja. Ne kannattaa tarkistaa muualta. Kielimalleja parannellaan jatkuvasti. Samalla kun tekoälysovellukset kehittyvät, teknologia valmistautuu mullistamaan markkinoinnin ja tekoälypohjaisen viestinnän. Sen potentiaaliset sovellukset sisällöntuotannossa, koulutuksessa, asiakaspalvelussa ja muissa ovat laajat, joten se on
tärkeä työkalu yrityksille ja yksityishenkilöille digiaikana.

Kuva: Igor Omilaev / Unsplash

Miten päästä alkuun

Miten ChatGPT:n saa käyttöön? Ilmaisversio on kaikkien saatavilla ChatGPT-verkkosivustolla.Sinun tarvitsee vain rekisteröityä saadaksesi käyttäjätunnuksen. Voit rekisteröityä Google-, Microsoft- tai Apple-tilillä tai millä tahansa sähköpostiosoitteella. Kirjautuminen avaa yksinkertaisen sivun, jolla on esimerkkikehotteita ja tietoja sovelluksen toiminnasta. Sivun alareunassa on tekstilaatikko, johon voit syöttää kyselyjä ja kehotteita.

Myös mobiililaitteille, kuten Apple- ja Android-laitteille, on saatavilla ChatGPT-sovellus, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta. Tarkista, että lataat Open AI:n hyväksymän sovelluksen – saatavilla on monia samankaltaisia sovelluksia, joilla voi olla rajoitettu toiminnallisuus tai maksumuuri. Rekisteröityminen selitetään yksityiskohtaisesti videolla How to Use Chat GPT Tutorial – Getting Started for Beginners.

Miten ChatGPT:n saa puhumaan suomea? Sovellus tunnistaa komentokehotteen kielen ja vastaa tällä kielellä. Jos siis käyttäjä kirjoittaa esimerkiksi sanan “suomi”, sovellus vastaa suomeksi. Tällä hetkellä ChatGPT tukee lähes sataa kieltä. Sovellus käyttää koneoppimista parantaakseen kielivalmiuksiaan jatkuvasti.

Sitten vain rohkeasti keskustelemaan. Aluksi voit kysyä faktoja ja yksityiskohtia, kuten ”Kuka perusti Applen?” tai ”Kuka kirjoitti kirjan Kuin surmaisi satakielen?” Kokeile seuraavaksi ehdotuksia. ”Suosittele 5 kirjaa itsensä kehittämisestä.” ”Mitkä ovat hyviä ohjelmia katsottavaksi Netflixissä?” Kokeile sitten vertailua. Kysy: ”Miten kissa ja koira eroaa lemmikkinä?” Tarkenna sitten edellistä kyselyä: ”Lyhennä tämä alle 200 sanaan olettaen, että kirjoitat aloittelijalle tai sellaiselle, joka on 5. luokalla koulussa”

Kun olet kirjautunut ulos ja yrität kirjautua myöhemmin uudelleen ChatGPT-sivustolle, voi tulla virheilmoitus, vaikka kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Mistä tämä johtuu? Todennäköisesti palvelussa on ruuhkaa. Tällöin ilmaisversion käyttäjät asetetaan taka-alalle maksavien käyttäjien eduksi. Jos et voi käyttää ChatGPT:tä ruuhkan vuoksi, odota ja palaa myöhemmin. Jos et malta odottaa, voit ladata sovelluskaupasta jonkin maksullisen sovelluksen kokeiluversion ja käyttää sitä jonkin aikaa.

Keskusteleva tekoälysovellus on sinulle avustaja, mentori, ystävä, tarinankertoja ja tutkija. Miten voit saada sen vastaamaan täsmällisesti? Anna erittäin tarkkoja ja selkeitä kehotteita. Anna runsaasti palautetta. Ole kärsivällinen.

 

Jari Aaltosen profiilikuvaKirjoittaja Jari Aaltonen on kokenut ohjelmistosuunnittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *