Verkostoidu taitavasti

Mies perhokalastamassa

Kuva: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash

Laaja ja laadukas verkosto on suureksi avuksi piilotyönhaussa. Oma verkosto voi kuitenkin tuntua pieneltä. Miten voit laajentaa omaa verkostoasi? Miten aktivoituminen sisällöntuottajana auttaa verkostoitumisessa? Samalla kerron, mllaisena olen kokenut oman aktivoitumiseni.

Rekrytoijat hyödyntävät kaikista eniten omia verkostojaan etsiessään uusia työntekijöitä.Työnhakijana voit menetellä samoin ja aktivoida verkostosi. Yksi parhaista tavoista saada vinkkejä työpaikoista on nimittäin tuttavapiirisi ja ammatillinen verkostosi. Verkostojen hyödyntämisessä voi olla monia tavoitteita: 1) Kontaktisi välittävät omaan verkostoonsa tietoa, että sinun kaltaisesi osaaja on työnhaussa. 2) Pääset yhteyteen rekrytoivan tahon kanssa esimerkiksi kontaktisi antaman suosituksen perusteella. 3) Saat kontakteiltasi sellaista tietoa sinua kiinnostavasta alasta tai organisaatioista, joka auttaa sinua työnhaussa. Kaikki tämä on avuksi piilotyönhaussa. Mutta miten voit päästä alkuun?

Kuva: Alina Grubnyak / Unsplash

Miten aloittaa?

Usein ajattelemme, että verkostomme ovat pienet. Kun asiaa rupeaa vähän penkomaan, on yleensä mahdollista listata parikymmentä henkilöä, jotka työskentelevät kiinnostavalla alalla, kiinnostavissa organisaatioissa tai ovat muuten työelämässä sellaisella näköalapaikalla, että heiltä voi saada tärkeää tietoa. Huomaa, että myös vapaa-ajan verkostosi ja läheisesi voivat olla arvaamattoman arvokkaita piilotyönhaun kannalta. Keiden kanssa keskustelet kentän laidalla, pukuhuoneessa, luottamustehtävissäsi tai vapaaehtoistyössä?

Voit aloittaa tekemällä verkostoanalyysin eli kartoittaa nykyisen verkostosi. Keitä kaikkia siihen kuuluu? Ketkä ovat ammatillisesti kiinnostavia henkilöitä? Yhteistyökumppanit, asiakkaat, tuttavat, entiset tai nykyiset kollegat ja esimiehet sekä opiskelukaverit? Kokoa verkostosi yhteen paikkaan. Voit käyttää esimerkiksi Exceliä apuvälineenä. Kun ammatillisesti kiinnostava verkosto on yhdessä paikassa koottuna, pystyt paremmin hahmottamaan kokonaisuutta. Analysoi verkostosi ja pohdi, keneltä olet jo tiedustellut vinkkejä työnhakusi tueksi. Keitä voisit vielä lähestyä? Keitä sinun olisi hyvä saada lisättyä verkostoosi?

Itse kokosin kontakteja eri some-kanavista Excel-taulukkoon. Lisäsin siihen muutaman kontaktin, jonka kanssa en ollut vielä verkostoitunut. Ryhmittelin luetteloa sen perusteella, miten he ovat ammatillisesti kiinnostavia: ketkä rekrytoijia, ketkä samalla alalla, ketkä saattaisivat tietää henkilöitä, jotka voisivat auttaa. Listaan kertyi hieman yli 100 nimeä.

Tee myös työnhakusi näkyväksi. Verkoston on helpompi olla avuksesi, jos sillä on tiedossa, että olet työnhaussa. Tee siis tilanteeseesi sopiva strategia. Mieti keitä lähestyt ja miten. Voitko tehdä työnhakuasi julkisesti, ja tehdä esimerkiksi LinkedIn-päivityksen ja kertoa työnhaustasi kerralla isolle joukolle? Vai pyydätkö verkostoosi kuuluvan henkilön mieluummin kahville tai lähestyt häntä puhelinsoitolla tai LinkedIn-viestillä? Kerro sopivissa yhteyksissä verkostollesi, mitä olet etsimässä.

Itse olen tehnyt työnhaustani julkisen asettamalla LinkedIn-profiiliini vihreä rinkulan #opentowork. Myös Piilo-osaajat ry on auttanut tekemään työnhakuani julkiseksi. Olen saanut vinkkejä työmahdollisuuksista. Lisäksi some-nostot ovat tehneet työnhakuani julkisemmaksi. Niinpä rekrytoijat ovat paremmin saaneet tietää, että haen työtä, ja jotkut heistä ovat auttaneet minuun yhteyttä. Lisäksi tuttavanikin tietävät, että etsin työtä, ja toisinaan olen saanut heiltäkin vinkkejä.

 

Papereita, alleviivaustussi ja puhelin.

Kuva: Firmbee.com / Unsplash

Miten laajentaa verkostoa

Nykyisin on mahdollista laajentaa verkostoja monin eri tavoin. Verkostoituminen ei ole vain erityisen ulospäin suuntautuneiden ihmisten touhua, vaan jokainen voi löytää nykyisin itselleen sopivan tavan verkostoitumiseen. Verkostoituminen on hyvin monimuotoista ja onnistuu vaikka kotisohvalta käsin. Laajenna verkostoasi rohkeasti ja ole aktiivinen erilaisissa ammatillisissa keskusteluissa.

Aktivoi oma verkostosi. Piilotyönhaussa oleellista ei ole vain oma verkostosi, vaan myös verkostosi kontaktit. Kysele verkostoltasi vinkkejä, keneen tai mihin kannattaisi olla yhteydessä. Ihmiset auttavat mielellään!

Verkostoidu rekrytoijien ja headhunterien kanssa. LinkedInissä on lupa verkostoitua matalalla kynnyksellä. Voit hyvin verkostoitua kiinnostavien henkilöiden kanssa ilman, että olet koskaan tavannut heitä aiemmin tai keskustellut heidän kanssaan muissa yhteyksissä. Erityisesti jos olet aktiivisessa työnhaussa, voit hyvin pyytää kontakteiksesi myös rekrytoijia sekä headhuntereita. Laita aina personoitu verkostoitumiskutsu jättääksesi itsestäsi hyvän kuvan! Kerro verkostoitumiskutsun yhteydessä lyhyesti mikä on tavoitteesi, ja miksi haluat verkostoitua juuri kyseisen rekrytoijan tai headhunterin kanssa. Huolehdi myös, että tässä vaiheessa profiilisi on edustavassa kunnossa. Tästä tarkemmin blogissani LinkedIn-profiilin tuunaus vahvistaa näkyvyyttäsi.

Etsi kanavia ja verkostoja. Esimerkiksi Työnhakuun liittyviä verkostoja ovat muun muassa Piiloosaajat sekä eri ammattiliittojen yhteistyönä toteuttamat pienryhmät. Lisäksi voit löytää uusia kontakteja hyödyntämällä LinkedInin People you may know -toimintoa.

Mieti myös muita paikkoja, missä juuri sinulle on luontevaa verkostoitua. Työnhaussa on hyvä kasvattaa koko ajan mahdollisuuksien mukaan uutta verkostoa joko tosielämässä tai sosiaalista mediaa hyödyntäen. Mitä laajempi verkosto sinulla on, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on myös kasvattaa näkyvyyttäsi rekrytoijien ja headhuntereiden suuntaan!

Maapallo kuvattuna avaruudesta

Kuva: Nasa / Unsplash

Aktivoidu sisällöntuottajana

Ajatus siitä, että tuotat aktiivisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan, voi tuntua sinusta kauhistavalta. Lähde siksi mukaan matalalla kynnyksellä. Aikaa myöten rohkeus kasvaa. Kun olet jonkun aikaa lukenut LinkedIn-sisältöjä, huomaat, että siellä puhutaan erilaisista työelämän asioista ja ilmiöistä hyvin erilaisilla tasoilla. Kysytään vinkkejä, keskustellaan kokemuksista sekä haetaan uusia näkökulmia. Ensimmäinen oma postaus voi jännittää, mutta se kannattaa tehdä.

Reagoi aktiivisesti muiden tuottamiin sisältöihin. Lueskele muiden kirjoittamia sisältöjä, ja ryhdy aktiivisesti myös reagoimaan näihin. Reagointien avulla osoitat kiinnostustasi muiden tuottamia sisältöjä kohtaan ja pysyt paremmin verkostosi mielessä. Saatat myös saada verkostoosi uusia jäseniä reagoimalla verkostoosi kuulumattomien henkilöiden sisältöihin. Kun huomaat feedissä eli LinkedIn Home -osassa kiinnostavan sisällön, reagoi siihen. Voit valita kolmesta reagointitavasta: tykätä “Like”, kommentoida “Comment” tai jakaa “Share”. Huomaa, että Like – painikkeen takaa löydät vielä erilaisia ilmaisuja, joista voit valita omaa reaktiotasi parhaiten kuvaavan toiminnon: “Like”, “Celebrate”, “Love”, “Insightful”, “Curious”

Kirjoita kommentteja ja postauksia. Voit vahvistaa oman osaamisesi näkyvyyttä ja asiantuntijaimagoasi tuottamalla sisältöä ja osallistumalla keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Voit aloittaa kommentoimalla toisten postauksia. Kun kokemusta karttuu, voit profiloitua tietyn aihealueen osaajaksi ja saada positiivista huomiota verkostossasi. Samalla ehkä herätät potentiaalisten työnantajien ja rekrytoijien kiinnostuksen. Sosiaalisessa mediassa voit kertoa maailmalle, mitä osaat, teet ja ajattelet. Julkaisemalla sisältöä osoitat seuraavasi omaa alaasi ja näytät aktiivisuutesi käytännössä sekä pysyt verkostojesi mielessä.

Verkostoidu ryhmissä. Sosiaalisessa mediassa on monia ammatteja ja harrastuksia käsitteleviä ryhmiä, Liittymällä alaasi ja mielenkiinnon kohteitasi käsitteleviin ryhmiin pääset seuraamaan alan vaikuttajien keskustelua ja osallistumaan siihen itsekin. Ryhmissä tapaat näppärästi sekä mahdollisia työnantajia että rekrytoijia. Mutta muista, että vain olemalla itse aktiivinen ja osallistumalla keskusteluun tulet huomatuksi. Niinpä aktivoidu rohkeasti jakamaan sisältöä! Voit julkaista myös ammattiin liittyvää sisältöä. Ole selkeä mielipiteissäsi ja perustele ne uskottavasi. Ryhmien kautta voit tunnistaa henkilöitä, joilla on kanssasi samoja kiinnostuksen kohteita, yhteistätyökokemusta tai koulutustaustaa. Verkostoidu rohkeasti heidän kanssaan!

Mistä sitten kirjoittaa sosiaalisessa mediassa? Miksi kannattaa aktivoitua? Kuinka kirjoittaa kiinnostava LinkedIn-julkaisu? Näistä aiheista löytyy paljon kirjoitelmia internetistä. Esimerkiksi Sinikka Kauhanen Piilo-osaajista kertoo, Mistä työnhakija voi postata LinkedInissä? Katso 10 kohdan idealista!. Myös Aino Salonen Duunitorin sivustolla kertoo, Miten syntyy hyvä LinkedInpostaus? 15 tapaa, joilla onnistut – katso myös esimerkit.

On ilmeistä, että blogitekstien avulla työnhakija pystyy paitsi tuomaan omaa osaamistaan esille, myös kehittämään sitä. Tähän paneutuu Salla Hiltunen Piilo-osaajista kirjoituksessaan Miksi työnhakijan kannattaa blogata?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että alkuvuoteen 2021 mennessä en juurikaan reagoinut toisten tekemiin sisältöihin. Mutta kun huomasin LinkedIn Home -osassa kiinnostavan sisällön, halusin palata siihen. Se kuitenkin katosi nopeasti enkä enää löytänyt sitä. Keksin, että reagoimalla siihen voin löytää sen uudelleen. Niinpä keväällä aloin reagoida tykkäämällä ja kommentoimalla. Tämä poiki verkostoitumiskutsuja. Keväällä kirjoitin myös ensimmäisen blogitekstin. Tässä Piilo-osaajat on ollut merkittävässä roolissa. Kevään jälkeen blogitekstejä on syntynyt useita. Mutta on hienoa nähdä, kuinka sitä kehittyy aktiiviseksi sosiaalisessa mediassa, vaikka se aluksi tuntui tosi tuskaiselta. Nykyään se tuntuu helpommalta. Nähtäväksi jää, mihin tämä kaikki johtaa.

Jari Aaltosen profiilikuva

Kirjoittaja Jari Aaltonen on kokenut ohjelmistosuunnittelija, joka etsii alan töitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.