Unelmien työnhakupäivästä vinkkejä ajanhallintaan ja motivaation sanoittamiseen.

Puut joiden välistä kajastaa valoa.

Kuva: Max Ovcharenko / Unsplash

Sain syyskuun lopulla Piilo-osaajien puheenjohtaja Virpi Haavistolta viestin, jossa kysyttiin, ryhtyisinkö vetämään tämän vuoden Unelmien työnhakupäivän järjestämistä. Edellinen työni oli juuri loppunut ja olin etsimässä uutta, joten melko lyhyen harkinnan jälkeen vastasin kyllä. Tapahtumaprojekti tuntui sopivan hyvin työnhaun oheen ja antaisi varmasti mahdollisuuksia oppia uutta ja saada erilaista kokemusta. Sain houkuteltua mukaan muutaman hengen projektitiimin, jonka kanssa toteutimme järjestyksessään viidennen Unelmien työnhakupäivän tiistaina 9.11. Päivän teemaksi valikoitui pitkän eristäytyneisyyden kauden jälkeen Yhteisöllisyys ja vertaistuki, jotka ovat osa myös Piilo-osaajien toiminnan ydintä. Puheenvuoroja pääsee edelleen katselemaan ja kuuntelemaan tapahtumasivulla.

Päivän alkajaisiksi Pia Koponen muistutti meitä stressin vaikutuksista ja palautumisen tärkeydestä. Saimme myös käytännön vinkkejä, miten omaa ajankäyttöä voi tarkastella ja aikasyöppöjä hallita niin, että aikaa jää itselle tärkeisiin asioihin. Itse ainakin huomasin, että vinkeille tuli käyttöä, kun kesken projektin pääsinkin hyvin pikaisella aikataululla töihin ja yhtäkkiä ajanhallintaan tulikin roppakaupalla haastetta.

Marika Lehtonen johdatteli meitä erilaisiin näkökulmiin motivaatiosta. Työnhaussa motivaation sanoittaminen potentiaaliselle työnantajalle on avainasemassa. Sen vuoksi työnhakijan onkin tärkeää pohtia omaa motivaatiotaan, mistä se kumpuaa ja millaisista asioista tai työtehtävistä motivaatio rakentuu. Onko sinulle tärkeää työtehtävä ja sen oppiminen, menestys uralla vai ehkä työkavereiden, esimiehen tai asiakkaan antama palaute?

Puheenvuorojen välillä saimme pienen hengähdystauon  Hanna Viitanen Metsämieli-harjoituksen avulla. Hanna oli onnistunut vangitsemaan marraskuun harmauden keskelle jopa auringonsäteitä iloksemme ja vei meidät metsäretkelle hengähtämään ja rentoutumaan. Metsäretken jälkeen Ulla Hukka jakoi meille oman tarinansa turvallisuuden tunteen saavuttamisesta haastavan hevosen kanssa ja antoi vinkkejä, miten psykologista turvallisuutta voi hakea omassa lähipiirissä tai työyhteisössä. Psykologinen turvallisuus on tärkeä elementti tiimien toiminnassa ja keskinäisen luottamuksen saavuttamisessa. Työnhaku on jatkuvaa epämukavuusalueelle menemistä ja turvallisuuden tunne voi olla vaikea saavuttaa. Käytännön harjoituksista saimme vinkkejä, millä tavoin voimme parantaa läsnäolon taitoja, esimerkiksi lemmikin tai vaikka oman kumppanin kanssa, ja sitä kautta tuntea olevamme turvassa.

Tapahtumatiimimme Kaisa Selamo ja Tea Lummi keskustelivat yhteisöllisyydestä ja mitä toiminta Piilo-osaajissa on heille antanut. Lämminhenkistä keskustelua oli mukavaa kuunnella ja todeta, että työn ulkopuolella voi oppia hurjan määrän tärkeitä taitoja. Ne usein unohdetaan tai niitä vähätellään, mutta järjestö- tai vapaaehtoistoiminnassa saadulla kokemuksella voi olla työnhaussa ratkaiseva merkitys. Minulle vertaistuki oli työnhaun aikana erittäin tärkeä eteenpäin puskeva voima. Kun työyhteisöä ei ole, jää helposti yksin, mutta onneksi erilaisia tapoja saada tukea työnhakuun on jo paljon.

Lopuksi kuulimme vielä puheenjohtaja Virpi Haavisto kokemuksia Piilo-osaajista ja mitä kaikkea matkan varrella on jäänyt osaamisreppuun. Virpin puheenjohtajakausi on lopuillaan, joten kiinnostuneille on pesti auki! Tämä oli itselleni toinen kerta, kun olin mukana järjestämässä vastaavaa tapahtumaa ja ensimmäinen kerta projektin vetäjänä. Erinäisistä kommelluksista huolimatta tapahtuma oli onnistunut ja puheenvuorot erittäin antoisia. Tiimillemme vielä iso kiitos, yhteisössä on todellakin voimaa!

Henkilökuva Katri InkinenKirjoittaja Katri Inkinen on insinööri ja generalisti, joka on ehtinyt uransa aikana työskentelemään useilla eri toimialoilla sekä tekniikan että ihmisten parissa. Katri pitää joukkueurheilusta sekä luonnossa liikkumisesta ja rentoutuu sukkia neuloen ja erilaisten pulmatehtävien parissa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.