Kulissien takana: miten Rekrytointi- ja osaamismarkkinoiden teemaksi valikoitui oman osaamisen markkinointi?

 

Rekrytointi- ja osaamismarkkinat 17.-21.5.2021

Vuodesta 2018 Piilo-osaajat on järjestänyt Rekrytointi- ja osaamismarkkinat -tapahtumaa, jossa on tarjolla sparrausta ja konkreettisia työkaluja työnhaun vauhdittamiseksi. Vuorossaan neljännet Osaamismarkkinat keskittyvät erityisesti oman osaamisen myyntiin ja markkinointiin. Yksi tämän kevään puhujista on Piilo-osaajien sisältömarkkinoijatalentti Sinikka, joka kertoo, kuinka teemaan päädyttiin.

Jokainen minut ammatillisesti tunteva tietää, että rakastan webinaareja, podcasteja, koulutuksia ja kaikkia muitakin mahdollisuuksia imeä itseeni niin paljon alani sisältöjä kuin kapasiteetti vain myöten antaa.

Siksi innostuin suuresti, kun keksin viime syksynä tarjota koulutusta markkinoinnin periaatteiden hyödyntämisestä työnhaussa Piilo-osaajille. Minulla olisi mahdollisuus päästä webinaarilähetyksen toiselle puolelle, ja vieläpä puhumaan omasta osaamisestani käsin!

Kaikki alkoi kirjavinkistä

Idea lähti siitä, kun Piilo-osaajien alkuvoima Jaana Saramies vinkkasi Slack-ryhmässämme Saana Rossin Rekrytoija-kirjan ja tiivisti siitä työnhakuvinkit. Tiivistys kuului näin:

  1. Tee työnhaku omalla tavallasi ja itsesi näköisesti.
  2. Tee CV ja hakemus, jotka täydentävät toisiaan, eivät toista.
  3. Hakemuksessa kerro avoimesti mitä oikeasti haluat. Motivaation sanoittamiseen kannattaa panostaa.
  4. CV:n ja hakemuksen ei tarvitse olla vain tekstitiedostoja, hyödynnä muutkin mahdollisuudet, jos se on sinulle ominta.
  5. Erottaudu olemalla ainutlaatuinen itsesi.
  6. Herätä luottamus olemalla avoin ja rehellinen.
  7. Harkitse tarkoin yritykset, joihin haet. Huolellinen taustatyö kannattaa.
  8. Ota LinkedIn haltuun.

Jaanan kokoama lista sai minut pohtimaan, kuinka markkinoinnin perussääntö “Mieti, kelle kirjoitat” sopii myös työnhakuun. Siksi ehdotinkin, että voisin pitää Piilo-osaajille keväällä webinaarin markkinoinnin ja työnhaun yhtäläisyyksistä ja siitä, kuinka muuttamalla asennettaan työnhakijasta osaamisensa markkinoijaksi voisi uuden ura-askeleen löytäminen onnistua helpommin.

Koska yhteiskuntatieteilijänä harrastan mielelläni sanojen ja termien pohdintaa, olen ajatellut “työnhakija”-termiä paljon, enkä oikeastaan pidä siitä yhtään varsinkaan rinnastettuna “työnantaja”-termiin. Asetelma on hakijoiden ja antajien kesken pahasti vinksallaan ja antaa vaikutelman, että vain toisella on päätäntävaltaa. Mutta jos ajattelumallin vaihtaa töiden hakemisesta oman osaamisensa markkinointiin, pitää käsissään yllättäen useampia kortteja.

tulevaisuuden_pohdiskelu

Millaisia kortteja työnhaku on sinulle jakanut? Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun omaa osaamistaan markkinoi, on ensinnäkin tunnistettava omat vahvuutensa ja osattava sanoittaa ne. Nämä ovat Piilo-osaajien jäsenten ydintavoitteita. Kun osaaminen on sanoitettu, voi seuraavaksi miettiä, millaisessa työpaikassa niitä pääsisi parhaiten sekä hyödyntämään että kehittämään eteenpäin. Samalla tulee pohtineeksi, millaiseen työyhteisöön haluaa ja millaisessa porukassa tuntee olonsa hyväksi. Tämä vähentää vaihtoehtoja, kyllä, mutta samalla osumatarkkuus paranee.

Niin kuin markkinointipiireissä sanotaan: haulikkoammunnasta tarkkuuslaukauksiin.

Webinaarista isomman lavan puheenvuoroksi

Seuraavaksi kävi niin kuin Piilo-osaajissa aina käy: ehdotukseni sai useita kannustavia emojireaktioita ja vastauksia, jotka huokuivat osaamisen jakamisen ja työllistymisen edistämisen ilakointia. Asetin Slackiin muistutuksen myöhemmäksi ja unohdin koko jutun.

Syksy kului, lumi satoi, satoi uudelleen ja satoi vielä muutaman kerran. Kalenteri kulki tammikuun puoleenväliin, jolloin Rekrytointi- ja osaamismarkkinoiden projektipäällikkö Sanni Kurvinen alkoi kysellä, ketä kiinnostaisi tämän vuoden tapahtuman järjestämiseen osallistuminen. Ilmoittauduin mukaan. Markkinameininki tarkoittaisi mahdollisuutta saada hieman sosiaalista kanssakäymistä etätyön ja koronteenin hiljentämään elämään. Jee!

Seitsemän piilo-osaajaa rivissä.

Vaikka Piilo-osaajat toimivatkin pääasiassa Slack-ryhmässä, on meillä aitoa yhteisöllisyyttä jäsenten välillä. Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Pari viikkoa myöhemmin Slack kilkatti asettamaani muistutusta. Takaraivossani välkähti ajatus ja seuraavaksi olinkin aivan lauravoutilaisina miettimässä no hitto miks ei.

Miksei pitää webinaarin sijaan puheenvuoro piilareiden lisäksi kaikille niille sadoille muillekin, jotka ovat löytäneet tiensä Osaamismarkkinoiden tapahtumaryhmään etsiessään katalyyttia työnhakuunsa? Samalla saisin tehtyä vastapalveluksen Piilo-osaajille, jotka ovat olleet tukenani ja apunani niin monta kertaa.

Kysyin asiasta alustavia tunnelmia, Slackissa jälleen, ja Matti Kortteus vastasi “Täältä alustavasti vahva juu.” Muutamaa viestiä myöhemmin Jaana kysyi, olisiko markkinoinnin taitojen kehittämisestä ja hyödyntämisestä työnhaussa kattavaksi teemaksi koko Osaamismarkkinoille.

Ja näin olemme tässä, Osaamismarkkinoita reilua kuukautta edeltävässä tilanteessa, jossa tapahtuman teemoista löytyy markkinoinnin lisäksi oman osaamisen sanoittaminen, sen tarinallistaminen, luovuuden voimien hyödyntäminen työnhaussa ja oman osaamisen myyminen työnantajille. Odotan tapahtumaviikkoa jo suurella innolla, ja parasta tässä on se, että onnistuin rohkaisemaan muutaman muunkin Piilareiden oman osaajan pitämään puheenvuoron omasta vahvuudestaan!

Liity sinäkin mukaan maksuttomaan tapahtumaryhmään Facebookissa ja tutustu tarkemmin tämän kevään ohjelmaan.

Profiilikuva

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on uutta markkinointi- ja viestintätoimea etsivä sisällöntuotannon luonnonvoima, jonka puheenvuoro “Onnistu työnhaussa markkinoijan asenteella – eli kuinka unohdat itsesi ja lakkaat välittämästä” kuullaan Rekrytointi- ja osaamismarkkinoilla keskiviikkoaamupäivällä 19.5.2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.