Luova loikka työnhakuteksteihin

Kynä ja vihko

Tyhjän paperin kammosta pääsee nopeimmin kirjoittamalla jotain – mitä vain. Kuva: Unsplash / Jan Kahánek

Blokki eli kirjoittamisjumi voi vaivata myös työnhakijaa. Mikä silloin neuvoksi? Luovan kirjoittamisen harjoitukset voivat auttaa.

CV, työhakemus, motivaatiokirje, LinkedIn-esittely, työnhakulomakkeen tyhjyyttään ammottavat vastauslaatikot… Työnhaku vaatii monenlaisten tekstien kirjoittamista. Tekstien ääressä voi joskus tulla blokki eli kirjoittamisjumi.

Jumin taustalla on isoja syitä, joihin vaikuttaminen on pitkä prosessi. Minäkuvan ja itsetunnon vahvistaminen ja itsetuntemuksen lisääminen eivät ole läpihuutojuttuja, mutta pienetkin askelet merkitsevät.

Akuuttiin jumiin voivat auttaa luovan kirjoittamisen harjoitukset. Kokosin parista eri kirjoittamisen oppaasta muutamia juuri tähän tarkoitukseen sopivia harjoituksia. Joitakin niistä mukailin työnhakukontekstiin sopivammiksi. Suosittelen säilyttämään syntyneet tekstit tulevia työnhakuja varten – mutta ei välttämättä ihan suoraan käyttämään niitä tuossa tarkoituksessa.

Varma konsti

Kirjoita itsestäsi ja työnhaustasi. Aloita teksti sanalla ”muistan”. Kirjoita vapaasti 3–5 minuuttia. Vaihda sitten sanaan ”tiedän”. Taas sama aika. Sitten ”osaan”, ”tahdon”, ”en tahdo”, ”uskon” ja ”näen”. (Harjoitus on mukailtu Natalie Goldbergiltä.)

”Vuorinen on kovan luokan ammattilainen”

Claes Andersson on kirjoittanut runon ”Andersson pitää pirunmoista meteliä”. Etsi se halutessasi käsiisi (suosittelen!), mutta yksinkertaistetusti harjoituksen idea on tämä: Kirjoita itsestäsi runo tai esittelyteksti käyttäen niitä kommentteja, joita olet kuullut koulukavereilta, työkavereilta, ystäviltä, vanhemmilta, opettajilta tai vaikkapa rakastetuilta. Sisällytä ”työnhakijarunoosi” erityisesti kannustavia kommentteja mutta myös niitä, jotka ovat mielestäsi tavoittaneet sinusta jotakin oleellista – ja ehkä myös kirpaisseet vähän. (Harjoitus on mukailtu Niina Hakalahdelta ja Taija Tuomiselta.)

Kultainen kivi harmaiden joukossa

Sinä olet aarre! Hieman hölmöltäkin tuntuvien kirjoitusharjoitusten avulla voi löytää itsestään uusia vahvuuksia. Kuva: Unsplash / Wolfgang Hasselmann

Roskan muuttaminen kullaksi

Tämä harjoitus on sukua edelliselle mutta astetta vakavamielisempi. Julia Cameron kirjoittaa, että meitä monia vaivaavat sanat, joilla meitä kuvattiin lapsena. On kuitenkin niin, että jokaisella (vanhempia, opettajaa, tovereita) ärsyttävällä piirteellä on myös myönteinen kääntöpuoli. Esimerkiksi ”sähläri” on ”kiinnostunut monista asioista” ja ”epäkäytännöllinen” on ”visionääri”. Cameron muistuttaa, että hyvin usein juuri nämä toisten huomioimat ”heikkoudet” ovatkin vahvoja puoliamme.

Valitse kymmenen kielteistä sanaa lapsuudestasi ja käännä ne mielikuvituksen ja myötätunnon voimalla myönteisiksi. Ota nämä kymmenen kultaista sanaa mukaan arkielämääsi esimerkiksi ripottelemalla niitä paperilapuilla ympäri kotiasi, taiteilemalla sanoista seinätaulu tai nauhoittamalla sanat äänitiedostoon, jota voit kuunnella vaikkapa autossa. Voit muodostaa sanoista lauseita ja myös vaihtaa niiden persoonamuotoa: ”Vuorisen Anna on kiinnostunut monista asioista.” ”Sinä olet visionääri.”

Kliseelista

Kirjoita varttitunnissa niin pitkä lista työhakemuksissa usein esiintyviä lauseita ja ilmaisuja kuin ehdit ja mielesi vaivatta tuottaa. Tee kliseistä uutta yhdistelemällä eri aineksia keskenään tai ymmärtämällä abstraktit kliseet konkreettisesti. (Harjoitus on mukailtu Anja Vähäahon ajatusten pohjalta syntyneestä harjoituksesta.)

Mies, jonka taakse seinälle on piirretty isot hauikset.

Joskus voi olla tarpeen kuvitella itselleen supervoimat ja vahva mieli. Kuva: Pixabay / Schäferle

Absurdia mutta tuttua

Kirjoita itsestäsi viisi paikkansapitävää, yksinkertaista väitettä. Kirjoita sitten viisi valhetta. Viimeiseksi kirjoita viisi mahdotonta tai absurdia väitettä. Kirjoita ansioluettelo tai työhakemus, jossa esiintyy jokaisesta väittämäryhmästä ainakin kaksi väitettä. Talleta teksti niin, ettet sekoita sitä aitoon työhakemukseesi.

Niina Hakalahti kirjoittaa tästä harjoituksesta:

Oma havaintoni tästä tehtävästä on, että syntyvät tekstit ovat absurdeja mutta samalla kummallisella tavalla tutun ja toden oloisia. Tämä liittynee siihen, että esimerkiksi ansioluetteloa tai työhakemusta kirjoittaessaan ihminen joutuu rajaamaan itsestään oleellisia puolia pois ja paperille jäävät vain tietyt osat, mistä syntyy tietty outous.

Harjoituksen avulla voit siis löytää uusia tärkeitä puolia itsestäsi työnhakuteksteihin.

Aamusivut

Kirjoita joka aamu etukäteen päättämäsi vakiomäärä tajunnanvirtaa käsin paperille (Julia Cameron suosittelee kolmea A4-liuskaa). Kirjoita todellakin ihan vain sitä, mitä mieleen juolahtaa – ”asioita”, niin kuin Cameron ilmaisee. Hän lupaa, että sivut sisältävät (lopulta) myös laaja-alaisempaa asiaa kuin mitä pitäisi ostaa kaupasta tai miltä kropassa sinä aamuna tuntuu. Oivalluksia (pieniä ja suuria) on kuulemma luvassa. Joka tapauksessa aamusivujen kautta tutustuu itseensä.

Yllättävä näkökulma

Kirjoita ylistävä muistopuhe omiin hautajaisiisi. Kerro suurista saavutuksistasi, menestyksestäsi, keksinnöistäsi, urakiidostasi ja suurista voitoista. Älä pelkää liioittelua tai edes valehtelua! Puheesta löytyy todennäköisesti myönteisiä seikkoja, joita et ole muistanut itsessäsi olevankaan. (Harjoitus on mukailtu mm. Niina Hakalahdelta.)

Luovaa kevään jatkoa – ja kirjoittelemisiin!

Lähteet:
Julia Cameron: Kultasuoni – matka luovuuden sydämeen.
Niina Hakalahti & Taija Tuominen: Kirjoittajaohjaajan tukipaketti.
Niina Hakalahti: Syön aamupalaksi Eiffel-torneja: 104 kirjoitusharjoitusta.

Anna Vuorinen profiilikuvaKirjoittaja Anna Vuorinen on toimittajataustainen viestinnän ammattilainen, joka uskoo tarinoiden voimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.