Sitoutunut työntekijä – onko se mahdollinen nykyisessä pätkätyöviidakossa?

Kuva: Mark Duffel / Unsplash

Sanotaan, että elämme nykyisin ns. pätkätyöviidakossa ja että vakituista työsuhdettakaan ei kannata pitää pysyvänä instanssina. Mutta kuitenkin yritykset haluavat sitoutuneita työntekijöitä. Onko tämä yhtälö mahdollinen?

Miksi yritykset tavoittelevat sitoutuneita työntekijöitä?

On yleisesti tunnettu, että henkilöstö on yrityksen tärkein resurssi, sillä ilman työntekijöitä, ei olisi itse yritystäkään. Menestyvä yritys on työntekijöidensä summa. Yritykseen ja työhönsä sitoutunut työntekijä seisoo ylpeästi yrityksen takana ja tekee parempaa tulosta. Sitoutuminen siis näkyy mm. liikevaihdon kasvuna ja nostaa yrityksen tulosta jokaisella osa-alueella. Sitoutuneet työntekijät haluavat yrityksen menestyvän ja haluavat auttaa yrityksen kohti parempaa tulosta. Sitoutunut työntekijä onkin siis tuottavampi, mutta myös tehokkaampi. Sitoutunut työntekijä on myös motivoituneempi ja joustavampi, niin työaikojen kuin työtehtävien suhteen.

Voiko työnantaja saada sitoutuneen pätkätyöläisen?

Onko vielä nykyisessä pätkätyöviidakossa mahdollista saada sitoutuneita työntekijöitä? Tämän työpaikkojen vaihtuvuuden ja pätkätöiden jatkuvan läsnäolon myös työntekijät ja -hakijat tietävät. Tarkennetaan vielä, että pätkätöillä siis tarkoitetaan lyhytaikaisia määräaikaisia työsuhteita.

Ja onhan Suomessa paljon myös kausityöntekijöitä (esim. Lapissa), jotka vuosi vuoden jälkeen palaavat takaisin yrityksen reserviin tekemään töitä sesongin ajaksi. Joidenkin ihmisten elämäntilanteeseen pätkätyöt sopivat myös paremmin. Mutta turvallisuuden tunnetta ja pysyvää työsuhdetta kaipaavalle pätkätyöt eivät sovi. Yhteenvetona voisin sanoa, että sitoutunut työntekijä ja pätkätyöt ovat mahdollinen yhdistelmä. Ehkä kuitenkin työntekijän sitouttaminen työtehtävää ja myös yritystä kohtaan tulisi olla voimakkaampaa, jotta pätkätyöhön palattaisiin yhä uudelleen määräaikaisen työsuhteen päätyttyä.

Syy siihen, miksi yritysten kannattaa panostaa myös pätkätyöläisten sitouttamiseen, on se, että yrityksen saamat hyödyt sitoutuneista työntekijöistä koskevat myös sitoutuneita pätkätyöläisiä. Toisaalta sitoutuneista pätkätyöläisistä yritysten saamat hyödyt voivat olla jopa suuremmat. Pätkätyöläinen “osaa hommansa”, eikä esim. sitoutuneen pätkätyöläisen palkkaamisesta aiheudu suuria perehdytyksestä aiheutuvia kuluja, vaan pätkätyöläinen pääsee aloittamaan itse työtehtävät heti tai hyvin pian työsuhteen alkamisen jälkeen. Lisäksi pätkätyöläinen palaa työhön aina täynnä tarmoa ja innostusta kyseistä työtehtävää kohtaan antamalla kaikkensa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Minä, sitoutunut pätkätyöläinenkö?

Jäätyäni viime vuoden puolella taas kerran työttömäksi työstä, jota rakastan, tein ehkä hullun ja uhkarohkean päätöksen. En aikonut hakea muita töitä vaan odottaa edellisen työnantajani kesärekryn alkamista ja hakea lomittajan paikkaa samaisesta työstä, josta jäin viimeksi työttömäksi. Totta kai mieleeni hiipi ajatus, onko tämä suoranaista hulluutta luottaa ilman takeita siihen, että pääsisin vielä tekemään työtä, jota rakastan.

Huomasin olevani sitoutunut työtehtävään. Koen työn mielenkiintoiseksi, ja jokainen työpäivä on hieman erilainen, eikä yksinkertaista ja “normipäivää” olekaan. Saan kyseisessä työssä tehdä juuri sitä, missä koen olevani hyvä ja mistä tykkään eli vaativaa asiakaspalvelua. Lisäksi saan kommunikoida kansainvälisesti isossa organisaatiossa, jossa kaikilla on oma osaamisen alansa. Työ on lisäksi vastuullista, ja työ ei ole ns. nappikauppaa. Lisäksi on mainittava se, että on inspiroivaa ja mielenkiintoista ratkoa ongelmia ja näin ollen jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan.

Kuten jo aiemmin mainitsin, turvallisuuden tunnetta ja työsuhteen pysyvyyttä kaipaavalle pätkätyöt eivät sovi. Mutta ajanko pätkätyöhön sitoutumisella takaa juuri sitä, että osoitan työnantajalle sitoutumiseni, jotta voisin saada sen toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen juuri kyseisestä työstä? Niin tai näin, aloitan alle kuukauden kuluttua taas pätkätyöt lomittajana rakastamassani työssä. On ihanaa palata tuttuun ja mukavaan työporukkaan sekä mielenkiintoiseen työhön, jossa opin aina jotain uutta.

Tanja Flygare on vaativan asiakaspalvelun rautainen ammattilainen, joka aina pyrkii ylittämään asiakkaan odotukset ja luomaan erinomaisen asiakaspalvelukokemuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.