Uutta uraan osaamisaluetta kasvattamalla

Henkilö leikkii uimista sukelluslasit ja snorkkeli päässä, vaatteet päällä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Kun vanha työ alkaa maistua puulta tai työpaikka lähtee alta, mieleen nousee usein kysymys: ”Mitä minä haluaisin oikeasti tehdä isona?” Kun vastaus löytyy, voi alkaa miettiä, miten lähteä sitä kohti.

Uran U-käännös?

Työelämä on muuttunut ja harva on koko työuransa ajan saman työnantajan palveluksessa tai edes samoissa tehtävissä eri työnantajilla. Ammattia voi joutua tai päästä vaihtamaan useammankin kerran elämänsä aikana. Työelämä myös kehittyy koko ajan ja kiihtyvää vauhtia. Uusia ammatteja ja työtehtäviä tulee ja vanhoja häviää.

Suunnan ja ammatin vaihtaminen voi tulla eteen pakon sanelemana tai vapaaehtoisesti. Joskus ainoa vaihtoehto on täydellinen suunnan muutos ja alanvaihto. Esimerkiksi jos vanhaa ammattia ei pysty enää harjoittamaan terveydellisistä syistä tai jos vanha ammatti yksinkertaisesti häviää. Täyteen suunnan vaihdokseen voi ajaa myös vaihtelun halu tai halu toteuttaa jokin vanha tai uusi unelma tai muuten saada aikaan muutos elämässä.

Olen itse painiskellut aiheen parissa viime vuosina. Huomasin yhä useammin miettiväni, että mitähän muuta sitä voisi tehdä työkseen kuin tätä mitä olen tähän asti tehnyt. Lopulta itse aiheutettu pakko sai tuulta muutoksen siipien alle. Mietin ja mietin eri vaihtoehtoja. Täydellinen suunnan muutos houkutti, mutta toisaalta täysipäiväiseksi opiskelijaksi lähteminen ja niin sanotusti nollasta aloittaminen ei. Eri vaihtoehtoja kahlatessa ja pohtiessa palaset lopulta loksahtivat kohdalleen.

Henkilö puntaroi kahden tarotkortin välillä. Kortit ovat Kuolema ja Aurinko.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Vai sittenkin uusi sivuhaara?

Täydellisen suunnan vaihdoksen ja uudelleenkouluttautumisen lisäksi vaihtoehtona on lisäkoulutus ja oman osaamisen laajentaminen. Tällöin riittävä muutos voi olla yhden tarkkaan valitun kurssin tai sertifikaatin suorittaminen. Yhden uuden taidon oppiminen kerrallaan. Monialainen osaaminen lisää mahdollisuuksia niin työnhaussa kuin uralla kehittymisessä.

Minun palaseni loksahtivat lopulta tähän suuntaan. Hain ja pääsin mukaan kolme viikkoa sitten alkaneeseen Sarasen järjestämään Code Bootcamp Pohjois-Savoon. Kuuden viikon aikana minun on tarkoitus oppia ohjelmistokehityksen ja koodaamisen perusteet sekä tehdä oma demo-ohjelma työnhakua varten. Bootcampin jälkeen tiedän jo paljon enemmän ja voin jatkaa osaamiseni kehittämistä omaan tahtiini. Ja toivoakseni piankin pääsen oppimaan lisää myös työelämässä.

Mukavuutta ja epämukavuutta?

Uutta kohti mennessä on tärkeää muistaa myös pitää huolta itsestään. Uutta oppiessa ollaan usein epämukavuusalueella – tai uteliaisuusalueella – ja niin kuuluukin. Oppiakseen uutta on venytettävä rajojaan ja uuden oppiminen venyttää rajoja. Koko ajan ei kuitenkaan kannata olla siellä vaan muistaa myös mukavuusalue. Sielläkin tapahtuu kehittymistä ja kypsymistä, vahvuuksien vahvistumista. Tajusin tämän itse, kun tunnustelin oloani koodaamisen perusteiden kanssa räpiköidessäni.

Olen ajoittain hyvinkin vahvasti epämukavuusalueellani. Tuntuu siltä, että en osaa mitään, en ymmärrä mitään, enkä varmasti tule koskaan oppimaan ja ymmärtämäänkään tästä mitään ja ajoittain tulevan tiedon aallot vain jyräävät ylitse. Mutta, sitten samalla olen hyvin vahvasti myös mukavuusalueellani. Oppimassa uutta, menemässä sinne, missä en ole aikaisemmin ollut. Rohkeasti, ennakkoluulottomasti ja uteliaana. Sellaisen tekemisestä olen aina nauttinut eniten. On upea tunne, kun huomaakin ymmärtävänsä ja osaavansa jotakin, mikä hetki sitten tuntui ihan mahdottomalta.

Tilanteen hyvät ja huonot puolet

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Tämän lisäksi on hyvä muistaa neuvo, joka meille Bootcampin ensimmäisenä päivänä annettiin. Muista myös levätä, liikkua, syödä, nukkua ja harrastaa. Myös ihan vain olla ja antaa itsellesi mahdollisuus palautua niin fyysisesti kuin henkisestikin ja antaa itsellesi ja aivoillesi mahdollisuus prosessoida, sisäistää ja oppia uusia asioita.

Kaisa Selamo profiilikuvaKirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, valmentamisesta ja ohjelmistokehityksestä kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.