Liian vanha leikkimään?

Kaksi koiraa leikkii vedessä.

Kuva: Rebecca Campbell / Unsplash

Tutkimusten mukaan ikärajaa ei ole, ja aikuinenkin hyötyy leikkiin heittäytymisestä. Hyötyjä on mm. stressin vähentyminen ja luovuus, toki ne eivät ole ainoat hyödyt. Tiede puhuu mittavista hyödyistä.

Stuart Brown ja hänen uraauurtava tutkimus leikistä

Yhdysvaltalainen psykiatri Stuart Brown on kirjoittanut aiheesta kirjan ja opiskellut leikin vaikutusta vuosikymmeniä.  Brown toimii työnsä ohella klovnina mm. orpokodeissa ja vankiloissa, ja on huomannut miten voimakkaasti leikki vaikuttaa ihmisiin.  Brownin mukaan leikki voi tarkoittaa jännitystä, yllätystä, mielihyvää ja myötäelämästä, riippuen ihmisestä.

Brown on todennut samanaiheisessa Ted talkissaan:

”Leikin vastakohta ei ole työ, vaan masennus.”

Brownin mukaan leikkiä on myös taide, kirjallisuus, elokuvat, musiikki, komedia, flirttailu ja haaveilu.

Brownin vinkkejä leikkisyyden lisäämisessä arkeen:

  • muuta suhtautumista leikkiin
  • anna itselle lupa hassutella päivä
  • muistele leikkihistoriaasi
  • ympäröi itsesi leikkiin innostuvilla ihmisillä
  • leiki lasten kanssa

Hauska esimerkki Brownin omasta arjesta on se, että hän itse leikkii juttelemalla koiransa kanssa politiikasta. Itse leikin oman 9 v. koirani kanssa piilosta. Tämä perinne aloitettiin viime vuoden lopulla. Koirani on hyvä ruuan ystävä (kuten emäntänsä), niin pieni herkkupala on toiminut motivaationa. Leikki toimii siten, että menen piiloon ja Noro on oppinut pikkuhiljaa leikin idean ja kehittynyt paremmaksi etsijäksi. Hauskinta on seurata sitä, missä koira kuvittelee, että ihminen voisi olla piilossa. Välillä hän katsoo katon rajaan, toisinaan pieneen pyykkikoriin. Tässä leikissä molemmat hyötyvät – minä ja koira. Huvittavinta on se, kun itse kihisen jännityksestä piilossa kuten lapsena.

Taj Mahal Legolandissa

Kuva: Dinar Aulia / Pixabay

Lauri Järvilehdon näkemys leikkiin

Leikki on lapsen työtä – mutta niin se on aikuisenkin, Järvilehto kirjoittaa blogissaan Ajattelun ammattilainen. Järvilehto perustaa näkymyksensä mm. Brownin ja Mihaly Csikszentmihalyin tutkimuksiin.

  • Leikkiminen on jokaiselle eliölajille elintärkeää.

Järvilehto mainitsee blogissaan Leikki on lapsen työtä – mutta niin se on aikuisenkin, että leikkisillä ikäihmisillä on Alzheimeria hurjat 63 prosenttia vähemmän kuin väestöllä yleensä!

Laura Hallamaan kolumni

Löysin leikkiaiheesta kiinnostavan näkemyksen Laura Hallamaan kolumnista. Sen otsikko on: Miksi aikuinen vierastaa leikkimistä? Hallamaa näkee leikin yhteiskunnan suoritusvapaana alueena. Itse hän harrastaa improvisaatioteatteria, koska sen kautta hän huomasi että leikki on avain aikuisen ihmisen henkisiin lukkoihin.  Syitä siihen, miksi aikuinen ei leiki Hallamaa mainitsee mm. häpeän. Itsekin olen kuullut monista tutuista,  jotka harrastavat improvisaatioteatteria ja tämä kolumni innosti hakeutumaan tämän harrastuksen pariin, kun se on mahdollista (vaikka en ole ennen esiintynyt). Hallamaan kolumnissa on leikin hyödyistä lisää.

Bygge Hygge

Konseptista Hygge on kirjoitettu jo jonkun aikaa. Olen seurannut somessa Meik Wikingiä, joka on kirjoittanut Hyggestä ja onnellisuudesta. Twitterissä oli kuva hänen legorakennelmastaan. Itsekin lapsena rakentelin legoja, ja olen jo jonkun aikaan miettinyt, että kiinnostaisi rakentaa vaikka Taj mahal.  Tai sitten rakentaa kuten Meik Wiking – bygge hygge eli rakentaa kodikkaasti.  Pelkästään se kävisi jo leikistä, kun yrittäisi sanoa tanskaksi bygge hygge.

John Cohn IBM:n insinööri ja “hullu tiedemies”

John Cohn mainitsee Ted talkissaan leikin hyödystä omalla urallaan. Hän toivoi, että olisi itse saanut kuulla jo aiemmin, että työelämässä on tärkeää säilyttää leikkisyys. Kun hän otti leikin takaisin työelämäänsä, hän on noina vuosina ollut luovin, tuottavin, vaikuttavin ja onnellisin.

Leikki omassa elämässäni

Silloin, kun on ollut stressaantunein, ei ole aina tullut mieleen tehdä sitä, mitä eniten tarvitsisi. Viime vuosina aloin kiinnittää huomiota, miten voisin lisätä leikkiä arjessa. Pyrin lisäämään sitä pienimuotoisestikin. Kun nuorimmainen oli teini, olimme vaatekaupassa ostoksissa. Hän meni kassalle maksamaan ostoksiaan ja näin poistohyllyssä Halloween-rihkamaa. Pistin hämähäkki-pannan päähäni, ja marssin tyttäreni viereen. Hämmästys oli aikamoinen.

Kun olen ollut yksin, olen halunnut löytää muitakin tapoja keksiä hauskaa tekemistä, varsinkin viime vuonna kotona ollessa. Lyhyet Bollyx-tanssivideot ovat piristäviä. Bollyxissa on Bollywood-elokuvien tunnelmaa. En ole ns. hyvä tanssija, mutta sillä ei ole onneksi väliä. Jokaiselle löytyy oma tapa leikkiä kuitenkin.

Järvilehto kirjoittaa blogissaan:

Mihaly Csikszentmihalyi totesi näin: ”Heti kun tajuamme, että työn ja leikin rajat ovat täysin keinotekoiset, voimme ottaa asiat omiin käsiimme ja alkaa tehdä elämästämme elämisen arvoista.”

Anu Lampenius profiilikuvaKirjoittaja Anu Lampenius on moniosaaja, kielitaituri ja elinikäinen oppija, joka rakastaa musiikkia ja mindfulness-kirjojen lukemista sekä tykkää valokuvata omaksi ilokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.