Minäkuva uravalinnoissa

Nainen on mietteliään näköinen

Kuva: Sophie Janotta / Pixabay

Sinustako myyjä? Äänestä vuoden insinööri! Kuukauden asiakaspalvelijaksi on nimetty… Voiko vuoden insinööri olla myyjä vai ovatko ne ihan eri asioita elämänuralla? Entä voivatko nuo nimitykset olla yhtä aikaa samalla henkilöllä?

Erilaisia uramahdollisuuksia pohdimme taannoin pienessä porukassa, kun yritimme löytää kaverille sopivaa työtä. Läpikävimme useita avoinna olevia tehtäviä, jotka olisivat meidän muiden mielestä sopineet kaverille hyvin, mutta hän itse näki, ettei insinöörinä voi tehdä myyntityötä tai olla palvelutehtävissä.

Onko insinööri tittelinsä vankina loppuelämänsä?

Olet opiskellut itsellesi tietyn alan tutkinnon ja sen pitäisi riittää. Insinööri tekee insinöörin töitä ja kaupallisen myyntialan koulun käynyt ihminen tekee kauppoja. Maailma on yksinkertainen ja suoraviivainen. Mutta. Eihän se ole. Insinööri on monesti lähtenyt kouluttautumaan alalleen, koska haluaa ratkaista kiinnostavia ongelmia. Niitä voi ratkaista myös myyntityössä, jopa täysin teknisiäkin ongelmia. Asiakkaalla on tarve saada jotakin, johon vain insinööriltä saa apua. Siinä tilanteessa puhtaasta myyntiosaamisesta ei ole asiakassuhteessa eteenpäin viejäksi. Ei ole mitä myydä – eli sitä ratkaisua tai edes ymmärrystä asiakkaan ongelmasta ei synny. Tarvitaan insinööriä myymään.

Tarina tosielämästä ja työnhausta

Otan esimerkiksi erään toisen insinöörin, johon tutustuin parisen vuotta sitten. Fiksu kaveri, tietysti, kun oli juuri valmistunut insinööriksi. Työturvallisuusinsinööriksi eli eräänlaiseksi insinööriyden alalajiin perehtyneeksi osaajaksi. Tehnyt opinnäytetyönsä tietyn toimialan tiettyyn tuotantolaitokseen ja oli hakemassa töitä. Harjoittelupaikassansa ei ollut työturvallisuusinsinöörille avointa postia. No siinäpä sitten ällisteltiin, että mitäs nyt ja mistä sitä voisi löytyä. Perhettä ja siten rahantarvettakin oli.

Keskustellessamme lähdimme laajentamaan katsetta irti siitä yhdestä tehtaasta, kysymysten kautta: “Onko maakunnassa muita saman yrityksen toimipisteitä? Onko samanlaisia toimipisteitä kilpailijafirmoilla?” Näillä aloitettiin eli niin sanotusti seinistä irti ja katse laajemmalle. Seuraavaksi lisää kysymyksiä, joita puolipakotin kaverin pohtimaan. Työturvallisuus on suhteellisen yleinen ja siihen liittyy paljon lakilähtöisiä vaatimuksia, jotka kaveri siis osasi ihan hyvin. “Millä muulla toimialalla työturvallisuus on toimialan tärkeitä osaamisia tai vaatimuksia? Miten työturvallisuus syntyy, miten vaatimukset syntyvät? Miten sen toteutuminen osoitetaan, miten sitä opetetaan ja miten työturvallisuutta valvotaan?”

Kaksi henkilöä lyö ylävitoset.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Mihin päädyimme?

Lopulta meillä olikin jo koko joukko erilaisia tehtäviä, joihin kaveri voi osaamistaan käyttää. Löysimme laajan kirjon tuotannollisia toimialoja, joissa työturvallisuus on tärkeää eli niitä potentiaalisia työpaikkoja ja siten yrityksiä, joista niitä voisi kysellä. Lisäksi löysimme muita tehtäviä, joissa koulutuksesta kertynyttä osaamista voi hyödyntää ja pääsee toteuttamaan alakohtaista innostustaan. Innostus siis kohdistui työturvallisuuteen eikä sinänsä siihen yhteen tuotantolaitokseen. Löytyi muun muassa työsuojeluorganisaatioita eli valvontatehtävämahdollisuuksia. Samoin esille nousi useita avoinna olevia valmennus- ja koulutustehtäviä. JA sitten lopuksi jopa niitä myyntitehtäviä turvallisuustuotteiden kaupasta.

Jumitus muuttui vapaudeksi valita.

Osaaminen on muutakin kuin tutkinto tai oppiarvo. Se, mihin voit osaamistasi ja kokemustasi hyödyntää, ei aina ole suoraviivaisen näköistä, mutta mahdollisuuksia on aina enemmän kuin aluksi kuvittelet. Onko sinulla tai tuttavallasi vastaavanlaisia jumeja? Mitä muuta voi tehdä olemassa olevalla osaamisella, kuin sitä ilmeisintä?

Matti Kortteus, profiilikuvaKirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.