Voiko onnekkaammaksi oppia?

Kuva: Pixabay

Vastaus on Wisemanin Onnen tekijät -kirjan mukaan selvä – kyllä. Psykologian tohtori Richard Wiseman on tutkinut vuosia ihmisiä, jotka pitivät itseään onnekkaana ja epäonnekkaana. Hän löysi neljä perusperiaatetta, jotka olivat tyypillistä onnekkaille ihmisille tavassa toimia.

Sattumat

Ensimmäinen periaate on

1) Maksimoi mahdollisuutesi onnenpotkuihin

Jos olet hymyilevä, rentoutunut, viihdyt muitten ihmisten seurassa ja kokeilet uusia asioita – nämä asiat lisäävät onnekkuuttasi. Itse olen huomannut tämän toimivan käytännössä. Eräs sattuma oli vuonna 2019. Huomasin Action for happiness -sivustolla maininnan heidän kursseistaan. Olin kiinnostunut osallistumaan sellaiseen, mutta sellaista kurssia ei ollut pidetty Suomessa. Päätin hakea kurssin vetäjäksi, vaikka minulla ei ollut siitä ollenkaan aiempaa kokemusta.

Intuitio

2) Kuuntele vaistojasi

Kun täytin hakemusta Action for happiness-kurssin vetäjäksi, hakemuksessa kysyttiin, kenet nimeän toiseksi kurssin vetäjäksi. Intuitiivisesti tuli mieleen yksi tuttu, kenen englannin keskustelukurssilla olin käynyt muutaman kerran. En tuntenut häntä hyvin, mutta hän oli kurssin vetäjänä sympaattinen, hauska ja helposti lähestyttävä. Laitoin hänelle viestin. Sisäinen kriitikkoni pohti – ei hän varmaan ehdi tai ei ole kiinnostunut. Olin hämmästynyt, kun hän vastasi myöntävästi ja kertoi etsineensä juuri tuon tyyppistä kurssia, jota voisi vetää, mutta ei ollut löytänyt.

Työelämässä kuuntelin intuitiota, kun tein uranvaihdon valtion hallinnosta yksityiselle sektorille. Sain kuulla mm. että ei kannata valtion virasta lähteä. Jotkut rekryfirmat, joiden kautta hain yritykseen, joka kiinnosti, eivät uskoneet, että voisin niin pitkän valtionhallintokokemuksen kautta onnistua alan vaihdossa. Kuitenkin olin haaveillut työskentelystä Nokia Oyj:ssä pitkään, ja mutkien jälkeen haaveeni toteutui.

Jyrki Seppänen on kirjoittanut intuitiosta kattavasti täällä.

Kuva: Pixabay

3) Odota tulevaisuudelta hyvää

Wiseman mainitsee kirjassaan, että odotuksilla on suora vaikutus toimintaan. Jos odottaa hyvää muilta, he todennäköisesti antavat hyvää sinulle.

Olin muutama vuosi sitten reilun vuoden työttömänä. Melkein alkoi epätoivo nostaa päättää. Italian kurssilla kurssikaveri totesi, että hän luki lehdestä naisesta, joka oli kahdeksan vuotta työttömänä. Mietin, että nyt on itse otettava vastuu, mihin haluan uskoa. Sen jälkeen myös työnhaku sai puhtia, ja alkoi tuottaa tulosta.

Tämä on ollut ajoittain haasteellista, kun asiat eivät ole menneet odotusten mukaan.

4) Käännä huono tuurisi voitoksi

Kaikki kokevat huonoa onnea. Wisemanin tutkimusten mukaan onnekkaat ihmiset näkevät kielteisissä tilanteissa hyvää. Wiseman kysyi tutkimuksessaan miten ns. onnekas kokisi tilanteen, jos hän epäonnistuisi kolme kertaa työhaastattelussa. Haastateltava totesi: kohauttaisin olkapäitäni ja jatkaisin yrittämistä.

Olin aikoinaan 4,5 vuotta kotona äitiyslomalla ja hoitovapaalla. Pidin työstäni suurimman osan aikaa. Kun palasin takaisin töihin, en päässyt hoitamaan niitä tehtäviä mistä pidin. Se harmitti alkuun mutta totesin että on aika mennä kohti uusia haasteita. Ja uusi työ oli IT-alalla.
Tästä samasta aiheesta on mm. Piilo-osaajien blogissa ”Työkkärin Sirpalla on asiaa”.

Kuva: Pixabay

Uracoach Laura Bergman-Fortgangin periaatteet oman tuurinsa muuttamiseen

Kun olin viikolla miettimässä tämän blogin kirjoittamista, törmäsin sattumalta Laura Bergman-Fortgangin videoon ”Voitko luoda oman onnekkuutesi?”. Bergman on siitä kiinnostava henkilö, että hänen Ted talkkiaan on katsonut 1,5 miljoonaa katsojaa, ja hänen viestinsä on ajankohtainen uraansa miettiville. Bergman kertoo videossaan kolme periaatetta, millä hän lisäsi omaa onnekkuutta löytämällä uuden uran mistä nauttii. Hän löysi nämä periaatteet intuitionsa kautta. Hänen periaatteensa ovat:

  1. Kiitollisuus
  2. Luovu turhasta tavarasta ja mieti ajankäyttöä
  3. Luovu kielteisistä ihmisistä

Hänelle onnekkuus on sitä, että itse luot mahdollisuuden uudelle uralle, kun prioriteetit ovat kunnossa.

Linkki hänen videoonsa: Can You Create Your Own Luck? – YouTube

Tästä voisi kiteytettynä sanoa sen, että selkeys ja oma aktiivisuus ennen pitkää kantavat hedelmää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että

  • onnekkaammaksi oppiminen on mahdollista kenelle tahansa!

Tästä olen esimerkkinä minä itse ja Wisemanin vuosien kestävä tieteellinen tutkimus, jossa epäonnekkaammat lisäsivät onnekkuuttaan. Kirjasta löytyy Wisemanin ohjelma onnekkuuden lisäämiseksi useine tehtävineen. Suomenkielistä versiota kirjasta voi lainata kirjastosta. Itse ajattelin palata taas kirjan harjoitusten pariin avoimella mielellä. Voisi olla myös hyvä idea tehdä tämä yhdessä ystävien kanssa.

”Onni on sitä, että valmistautuminen kohtaa mahdollisuuden.” -Oprah

 

Anu Lampenius profiilikuva

Kirjoittaja Anu Lampenius on moniosaaja, kielitaituri ja elinikäinen oppija, joka rakastaa musiikkia ja mindfulness-kirjojen lukemista sekä tykkää valokuvata omaksi ilokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.